17 Temmuz 2011 08:06

'Kürt işçilere saldırıyı jandarma körükledi'

Aydın'ın Germencik ilçesinde saldırıya uğrayan ve çalıştıkları otel inşaatında mahsur kalan 60 Kürt işçiye yönelik gerçekleşen saldırıyla ilgili İHD'nin hazırladığı rapor açıklandı. İHD Ege Bölgesi Temsilcisi Necla Şengül, Kürt işçilere saldırı esnasında jandarma komutanının halkı kışkır

'Kürt işçilere saldırıyı jandarma körükledi'
Paylaş


Aydın'ın Germencik ilçesinde 60 Kürt inşaat işçisine yönelik gerçekleşen saldırıyla ilgili İHD Ege Temsilciliği ön raporunu açıkladı. İHD Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Temsilcisi Necla Şengül, konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Şengül, Germencik 60 Kürt inşaat işçisine yönelik saldırı esnasında İHD heyetinin Aydın Valisi ve Germencik Kaymakamı ile görüşme istediğini ancak Vali ve Kaymakam'ın kendilerine cevap vermediğini belirtti. Şengül, olay yerine gitmek isteyen İHD heyetinin de jandarmanın engeline takıldığının altını çizdi.

'SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ'

Germencik'te Kürt işçilere yönelik gerçekleşen saldırıda Özhan Sarı isimli inşaat işçisinin pompalı tüfek ile yaralanarak Aydın devlet hastanesine kaldırıldığını hatırlatan Şengül, yaralı kişinin sağlık durumunu yakından izlediklerini belirtti. Şengül, jandarma başçavuşunun olayı körüklediğine dikkat çekerek, başçavuşun Kürt işçilere yönelik "Erkekseniz aşağıya inin" diyerek, tehdit ettiğini vurguladı. Şengül, jandarmanın güvenliği sağlayacağı yerde, olayları provoke ettiğini ifade ederek, jandarma başçavuşun hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

'SALDIRGANLAR DEĞİL SALDIRIYA UĞRAYANLAR UZAKLAŞTIRILDI'

Germencikte yaşanan olaylardan birinci dereceden yetkililerin sorumlu olduğunu belirten Şengül, geçmişte yaşanan linç girişimlerinde olduğu gibi yetkililer saldırganları değil saldırıya uğrayanları olay yerinde uzaklaştırmayı seçenek haline getirmesinin düşündürücü olduğunu vurguladı. Şengül, açıklamasına şöyle devam etti: "Vali olaya karışan diğer tarafı olay yerinden uzaklaştıracağına yetkilerini bu insanlar için kullanıp saldırı girişiminden vazgeçireceğine cezai yaptırıma tabi tutulmasını sağlayacağına, mağdurları oradan taşımış ve olayı çözdüğünü göstermiştir. Oysaki mağdurlar sayıca az olmaları ve bu tür olaylarda kullanılan bunu zaferleri olarak gören saldırganlar devamlı suretle bunu yapmakta insanları ve insanların ekmeğinden olmasına neden olmaktadır."

'İKTİDAR AÇIKLAMALARIYLA HEDEF GÖSTERİYOR'

Germencik'te yaşanan saldırının Ege'de daha önce yaşanan linç girişimlerini hatırlattığına işaret eden Şengül, çeşitli yerlerde BDP binalarına ve üyelerine yönelik yapılan saldırıların iktidar partisi açıklamalarıyla cesaret bulduğunu belirtti. İktidar partisinin yaptığı açıklamaların kin ve nefret yaratığını vurgulayan Şengül, "Özellikle Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in safları belirleyelim açıklaması kaygı vericidir. Bulunduğu makam nedeniyle bu açıklaması kucaklayıcı değil reddedicidir" dedi. (Aydın/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Celadet Eli Bedirxan Cizre’de anıldı

SONRAKİ HABER

İnsan Hakları Derneği 25 yaşında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...