11 Temmuz 2011 12:32

Loç Vadisi'nde yaşamı savunanlar kazandı

Bölgelerinde yapılmak istenen hidroelektrik santrale (HES) karşı aylardır mücadele eden Kastamonu'nun Loç Vadisi sakinleri, Orman Bakanlığı'nın projeye vermiş olduğu Çevre Etki Değerlendirmesi'nin (ÇED) iptali yönünde açmış oldukları davayı kazandı. Kastamonu İdari Mahkemesi'nde görülen davada, tayin edil

Loç Vadisi'nde yaşamı savunanlar kazandı
Paylaş


Kastamonu'nun Cide İlçesi'nde bulunan Loç Vadisi'nde ORYA-Enerji'nin yapmak istediği hidroelektrik santrallere (HES) karşı mücadele eden Loç Vadisi köylüleri ve HES karşıtları, aylardır verdikleri mücadeleyi kazandı. Loç Vadisi'nde ilk önce "Cide barajı ve HES projesi" yapmak üzere harekete geçen ORYA-Enerji, Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün projeyi "Kastamonu Bartın Küre Dağları Milli Park" sınırları içinde yer alması dolayısıyla iptal etmesinin ardından çareyi projenin adını "Cide Regülatörü ve HES projesi" olarak değiştirmekte buldu. Sadece adı geçiştirilen projeye bu kez Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporu verilerek projeye izin verildi. Bunun üzerine Loç Vadisi köylüleri ve HES karşıtları, projenin iptali için 2009'da Kastamonu İdari Mahkemesi'ne dava açtı. Açılan dava sonucunda mahkeme Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kenan Tunç, Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Yüksel ve İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferhat Gökbulak'tan oluşan bir bilirkişi heyeti oluşturuldu. Bilirkişi heyetinin incelemeleri sonucunda daha önce hazırlanan ÇED raporunun eksik ve bazı konulara yeterli derecede açıklık getirmediği kanaatine varıldı.

Raporda, "Projenin planlandığı sahanın Milli Park alanına dâhil olmayan bir alanda planlanmasına karşılık, aynı havza içerisinde yer almasından dolayı projenin gerçekleştirilerek işletmeye açılmasını halinde uzun dönemde ekosistem bütünlüğüne zarar verecek nitelikte olduğu"nun altı çizildi. Köylülerin ve HES karşıtlarının şikâyeti ile birlikte atanan bilirkişi heyetinin inceleme raporunu dikkate alan mahekeme heyeti, projenin iptaline karar verdi.

'HES MÜCADELESİ DEVAM EDECEK'

Yaklaşık 2 yıl boyunca mücadele eden köylüler hem İstanbul'da Şirket binası önünde yaptıkları oturma eylemi ile dikkat çekmiş hem de bölgede dereler kenarında kurdukları çadırlarda nöbet tutarak HES'lere karşı mücadele etmişti. Loç Vadisini Koruma Platformu'ndan Sultan Teke, HES yapımı devam eden diğer bölgelerle dayanışmaya devam edeceklerini ve HES mücadelesini sürdüreceklerini ifade ederek, "Çok mutluyuz. 2 yıl boyunca kar kış demedik direndik ve kazandık. Türkiye'ye örnek olsun. Hem sokakta hem hukuksal yollarla mücadele ettik. Hiçbir zaman umutsuzluğa düşmedik. Direndik ve kazandık. Diğer HES yapılan bölgelere gidip mücadeleye devam edeceğiz Dayanışma devam edecek" diye konuştu. (İstanbul/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Peki ya AKP-Deniz Feneri ilişkisi?

SONRAKİ HABER

TFF: İddianameyi bekleyeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...