28 Mayıs 2011 12:58

Türk: Gençlerin ölmemesi için Demokratik Özerkliği inşa edeceğiz

Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu'nun Adıyaman'da düzenlediği ve 15 bin kişinin katıldığı mitingde konuşan bloğun Mardin Bağımsız Milletvekili Adayı Ahmet Türk, artık Kürtlerin varlığının ya da yokluğunun değil özgürlüğünün tartışıldığını belirterek, bu ülkede artık gençlerin ölmemesi i

Paylaş


Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu'nun Adıyaman Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen ve 15 bin kişinin katıldığı mitingde konuşan EMEP Genel Merkez Yönetici Mustafa Yalçıner, "Yaşasın Kürt ve Türk halklarının bağımsızlık mücadelesi" dedi. Yalçıner, iş ve aşın yanı sıra Demokratik Özerklik ve özgürlük istediklerini belirterek, bloğun önemine işaret etti.

Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloğu Adıyaman Bağımsız Milletvekili Adayı Veli Büyükşahin, "Semsur seninle gurur duyuyor" sloganları ile konuşmasına başladı. Adıyaman'ın bütün renklerini selamlayan Büyükşahin, halkların kardeşliği, inançların özgürlüğü için yola çıktıklarını belirtti. Büyükşahin, 2002 yılında yine iktidarda olduklarını belirterek, bunu aslında başardıklarını ama baraj sorunu nedeniyle giremediklerine vurgu yaptı. Bu blok ile tüm halkların eşitliğini savunduklarını ve bir araya geldiklerini belirten Büyükşahin, "Bu bloğun bileşenlerinin gücü Ankara'ya yürüyüşümüzün ayak sesleridir" dedi.

'ADIYAMAN HALKI IRGAT OLMAYI HAK ETMİYOR'

Adıyaman'ın yoksulluğun pençesinde olduğunu dile getiren Büyükşahin, kentin yüzde 90'nın işsiz olduğunu kaydetti. Tütün başta olmak üzere temel geçim kaynaklarının ellerinden alındığına işaret eden Büyükşahin, "Bizi yoksullaştıranlara sonuna kadar hayır diyeceğiz. 2023'de neyin istikrarı olacak biliyor musunuz? Yoksulluğun, şifre skandallarının, kopyaların istikrarı olacak. AKP bu 9 yıllık iktidarı boyunca bunlarda ustalık kazandı. Biz AKP'nin hangi konuda usta olduğunu biliyoruz. Fırat Köprüsü'nü yapamıyor. Kahta-Adıyaman yolunu yapamıyor. Tütünümüzü yasakladı. Tarım geriledi, hayvancılık geriledi. Sağımızda solumuzda su var ama alanlarımızı sulayamıyoruz" dedi. Adıyaman'dan mevsimlik işçilerinin her yıl binlerle dışarıya gittiğini ve orada değer görmediklerini, ırgat haline geldiklerini belitten Büyükşahin, bu horlanmayı Kürt halkının, Adıyaman halkının hiçbir şekilde hak etmediğini dile getirdi. Büyükşahin, "Sırtımıza ateşten gömlek giydik. Ama bunu giyerken size güvendik" şeklinde konuştu. Ana muhalefetin oylarının bölündüğünden şikayetçi olduğunu ifade eden Büyükşahin, "Bende hadi oradan diyorum. Ne yaptınız ki boş vaatlerle insanlarımı oyalamaktan başka" diyerek tepki gösterdi. Kürtlerin temel taleplerinin yerine getirilmesini istediklerini belirten Büyükşahin, bugünlere gelmelerinin mücadele edenler sayesinde olduğunu kaydederek, onların değerlerine blok olarak cevap olacaklarını belirtti. Bu yolda olanların piri pak olduğunu ve temiz bir siyaset yaptığını kaydeden Büyükşahin, halktan başka inançtan başka bir sermayelerinin olmadığını ifade etti. Büyükşahin, AKP ve CHP'de borçlarını tahsis edeceklerini ve emanet oylarını alacaklarını vurguladı.

'ARTIK KÜRT HALKI NEYİ İSTEDİĞİNİ BELİRTİYOR'

Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloğu Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk ise halkı Kürtçe selamlayarak konuşmasına başladı. Türk, tarihi günlerin içinden geçtiklerini dile getirerek, Semsur'un tarihine uygun bir duruşa sahip olduğunu ve bunu koruyacağına inandıklarını ifade etti. Türk, Amed'in, Mardin'in, Batman'ın ve Yüksekova'nın sıcaklığını getirdiğini belirterek, bu mücadele sayesinde tüm kesimlerin başının dik olduğunu, Kürt halkının neyi istediğinin farkında olduğunu kaydetti. Bugün özgürlük yürüyüşünün içinde olduklarını ve bu kervanın önünde hiçbir kuvvetin duramayacağını belirten Türk, yıllardır sürdürülen zulüm, işkence ve katliamların, bu yürüyüşün önünde engel olmadığını belirtti. Türk, konuşmasına daha sonra Türkçe devam ederek, yıllardır özlemini duydukları özgürlüğü sağlamanın eşiğinde olduklarını belirtti. Hiçbir gücün Kürt halkını yıldıramadığını belirten Türk, "Çünkü bugün halkıyla gücüyle bütünleşen bir özgürlük mücadelesi var. Yok sayarak ne demokrasi olur nede halkların kardeşliğini gerçekleştirebilir artık bu politikadan vazgeçin. Kürt halkı her dönem için çaba verdi, tarihi fırsatlar yarattı. Sayın Öcalan İmralı'da tarihi fırsatlar yarattı, ancak bu mesajları okumak istemeyen ve görmemezlikten gelen bir mantık hala var" dedi.

'ÖZERKLİĞİ İNŞA EDECEĞİZ'

Bugüne kadar Kürt halkının çok iktidar gördüğünü, Tansu Çiller'in "Bask Modeli"ile Demirel'in "Kürt realitesini tanıyoruz", Mesut Yılmaz'ın "AB'nin yolu Diyarbakır'dan geçer" söylem ve politikalarını hatırlatan Türk, bu söylemlerin sonucunda hep acılar yaşandığına dikkat çekti. Kurtuluşun halk ile mücadeleden geçtiğine işaret eden Türk, bunun için daha fazla birlik olmanın gerektiğini belirtti. Ahmet Arif'in "Bunlar engerekler ve çiyanlardır" dizesini örnek vererek konuşmasına devam eden Türk, bunlara kanmayacaklarını, bu ülkede artık gençlerin ölmemesi için Demokratik Özekliği inşa edeceklerini ifade etti. Yeni bir döneme girildiğine işaret eden Türk, artık Kürtlerin varlığının ya da yokluğunun değil özgürlüğünün tartışıldığını belirterek, "Kürt halkı 'An azadi an azadi' diyor. 'Ya çözülecek ya çözülecek' diyor. Erdoğan, 'Kürt sorunu benim sorunum' dedi. Ama bir projesi yoktur. Bunların hepsi oyalamadır. İpe un sermedir. Başka hiçbir anlamı yoktur. Nitekim şimdi de 'Kürt sorunu yoktur' diyor. Bu anlayışta olan bir insana nasıl güveneceksiniz" dedi. CHP'nin gerçek yüzünün de unutulmaması gerektiğini hatırlatan Türk, "En iyi Kürt köle Kürttür' söyleminin Mahmut Esat Bozkurt tarafından yapıldığına dikkat çekti. Türk, yine Dersim'i, Seyit Rızayı unutmadıklarını dile getirdi.

TÜRK'TEN 'İYİ POLİS kÖTÜ POLİS' BENZETMESİ

2007 yılında Erdoğan'ın "iyi polis", Baykalı'ın "kötü polis" rolünde olduğunu belirten Türk, şimdi Kılıçdaroğlu'un "iyi polis" Erdoğan'ın da milliyetçi oylara oynadığını ifade etti. Bütün dünyanın Meclis'te olan 20 Kürt milletvekilinin gücünü gördüğünü belirten Türk, halkın hizmetinde olduklarını belirterek, "Çünkü halkın mücadelesi bir sel gibidir. Suyu elinize aldığınızda çok yumuşaktır, o sel olduğunda demiri bile eritir" ifadesini kullandı. Ekonomik olarak da Başbakan'ın çok şey söylediğini belirten Türk, AKP döneminde tütün ekiminin azaldığını, bunun 2009'da 11 bin dekara indiğini ifade etti. Adıyaman'a bakıldığında büyük medeniyetlerin oluştuğu bir yer olduğunu ve suyu en fazla olan yer olduğunu belirten Türk, buna rağmen halkın yüzde 50'sinin yoksulluk sınırında olduğunu belirtti. Kürtlerin dünyanın en dindar halkı olduğunu belirten Türk, Saidi Nursi ve Saidi Kurdi'nin bir değer olduğunu hatırlattı. Sivil cuma namazlarına da değinen Türk, Başbakan'ın "sahte imamlar" demesini ayıp olarak nitelendirdi. Türk, "Türkçe olunca kabul, Kürtçe olunca olmuyor. Böyle bir dindarlık olur mu?" diyerek tepki gösterdi. AKP'nin sıkıştığı yerde hemen çamur atmaya başladığını belirten Türk, her inancın özgürleşmesinden yana olduklarını ve onun için boyunlarının kıldan ince olduğunu belirtti.

Türk, "Ya kendimize oy vereceğiz ya da bizi ezenlere oy vereceğiz. Bunu uzatmanın anlamı yok. Adıyaman, Semsur bizim için çok önemlidir tarihidir. Semsur'da hala milletvekili çıkarıp çıkarmayacağımızı düşünüyorsak bu ayıp bize yeter. Bu seçimin ne anlama geldiğini halkımıza anlatmamız lazım. Semsur serhildan şehri olacaktır" dedi.

Mitingde Tertip Komitesi Başkanı Ferhat Temel ve BDP Adıyaman İl Başkanı Mehmet Faruk da birer konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından Sosyolog yazar İsmail Beşikçi ile bloğun İstanbul 2. Bölge milletvekili adayı Sırrı Süreyya Öndeer'in mesajları okundu. Sanatçı Ayfer Düzdaş ile Rojda'nın sahne aldığı miting şarkılar eşliğinde sürüyor. (ADIYAMAN/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

16 yıldır failler belli

SONRAKİ HABER

Bir Türkiye tahribatı: AKP

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...