29 Eylül 2013 19:13

Pedallar zeytin ağacı için çevriliyor

Akyakalılar, zeytinlik alanlarının özelleştirilme kapsamına alınmasına tepkili.Başbakanlık Özelleştirme Dairesi Başkanlığı’nca kamu arazisi olan 19 bin 300 metrekarelik zeytinlik alan özelleştirilerek imara açıldı. Muğla’ya bağlı Akyaka’nın betonlaşmasını istemeyen Akyaka Dayanışması ise imza kampanyası başlattı.3 b

Pedallar zeytin ağacı için çevriliyor
Paylaş
Hilmi Mıynat / Özge Akkaya

Başbakanlık Özelleştirme Dairesi Başkanlığı’nca kamu arazisi olan 19 bin 300 metrekarelik zeytinlik alan özelleştirilerek imara açıldı. Muğla’ya bağlı Akyaka’nın betonlaşmasını istemeyen Akyaka Dayanışması ise imza kampanyası başlattı.

3 bisikletli, imar değişikliğine gidilerek konut alanı ilan edilen zeytinlik alan için toplanan imzaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığına götürmek üzere Ankara’ya doğru yola çıktı. “Diren zeytin ağacı” diyerek pedallara basan bisikletlilerin Muğla’dan sonraki durağı Denizli’ydi. Bisikletliler, yeşil, turuncu ve mavi renkte hazırlanan birer flama taşıyor. Bu flamalar, Akyakalıların üç temel talebini simgeliyor; zeytin, söz ve su. Bu simgelerin açılımı ise şöyle:

Söz (Turuncu)
Akyaka’da yaşanan bu örnek, yaşanmış nice benzeri gibi imar yasasının antidemokratik, dayatmacı niteliğini bir kez daha gözler önüne sermiştir. İmar yasası halkın daha en başından planlama süreçlerine katılmasına evrilecek biçimde yeniden düzenlenmelidir.

Zeytin (Yeşil)
Akyaka’da 3841 nolu parselin özelleştirilmesinden vazgeçilmelidir. İmar değişikliğine gidilerek konut alanı olmaktan çıkarılmalı, kamusal alan niteliği korunmalıdır.

Su (Mavi)
TBMM gündeminde görüşülmeyi bekleyen Gökova gibi korunan alanların korkulu rüyası Tabiatı ve Biyo Çeşitliliği Koruma(ma) Yasa Tasarısı geri çekilmelidir.


BUNUN NERESİ ‘ÜSTÜN KAMU YARARI’?

Denizli’ye gelen Akyaka Dayanışması üyeleri burada Denizlilerle bir forum gerçekleştirdi. Akyaka Dayanışması adına konuşan Av. Zeynep Yılmazer, “Çeşme’de ve Bodrum’da da benzeri imar yasası davaları sürüyor, Zeytin Koruma Kanunu değişerek 25 dönümün altındaki araziler zeytinlik olmaktan çıkarıldı” dedi. Türkiye’deki zeytinliklerin yüzde 90’ının 25 dönümün altında olduğunu söyleyen Yılmazer, “İmar Yasası’nda belirtilen ‘üstün kamu yararı’ ifadesi ile Türkiye’deki çay, fındık gibi birçok tarım alanının özelleştirilmesinin önü açılıyor”  şeklinde konuştu. Akyaka Dayanışması üyelerinin bir sonraki durağı Dazkırı. Bisikletliler, 7 Ekim’de topladıkları imzalarla birlikte Ankara’da olmayı planlıyor. (Denizli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ABD’nin ‘onurlu çıkışı’ Erdoğan’ın da kurtuluşu olabilir

SONRAKİ HABER

Gözler pakette

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...