27 Eylül 2013 19:51

Ceylanımı unutmayın!

Ceylan Önkol... Lice’nin Şenlik köyünde hayvanlarını otlattığı sırada Yayla Karakolundan atılan havan topu ile katledileli tam 4 yıl oldu. Savcının olay yerine gelmediği, annesinin parçalarını eteğine topladığı Ceylan’ın ölümünün ardından geçen zamana rağmen katiller bulunmadı. Ceylan’ın, acısı dinmeyen

Ceylanımı unutmayın!
Paylaş
Yasin Kobulan / Mehmet Şah Oruç

28 Eylül 2009’da hayvanlarını otlattığı sırada karakoldan atılan patlayıcı ile yaşamını yitirdiğinde 12 yaşındaydı Ceylan. Olayın hemen ardından başlayan hukuk skandalları, 4 Nisan 2013’te Lice Cumhuriyet Savcılığının şüpheliler hakkında, ‘görevi kötüye kullanmak’ suçlamasıyla açılan soruşturmada takipsizlik kararı ile devam etti. Türkiye’de üzeri örtülmek istenen dava şimdi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde.

‘DAVANIN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIM’

Ceylan’ın annesi Saliha Önkol kızıyla ilgili soruşturmada verilen takipsizlik kararına isyan ediyor. Bu karar onun acısını daha da arttırmış. “Davanın peşini bırakmayacağız” diyor. “Ceylanların böyle katledilmesi unutulmasın” diyen Saliha Önkol, Ceylan ismini her duyduğunda dilinin tutulduğunu söylüyor. “Bir gün biri çıkar, bu adaletsizliğin hesabını  mutlaka sorar. İnşallah, bir gün bu adaletsizlik biter” diyen anne Önkol, yaşamının her anında Ceylan’ı hissettiğini anlatıyor. “Türkiye’de uygulanan her hakareti, her zulmü bana yapılmış gibi hissediyorum” diyen Önkol, “Türkiye’de adalet yok. Adalet olsa, Ceylan’ın davası kapatılmazdı” diyor.

SAVCILIK ETKİN BİR SORUŞTURMA YÜRÜTMEDİ

Olayın başından beri davayı takip eden Serdar Çelebi ise patlamanın üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen havan topunun nasıl ve kim tarafından atıldığına ilişkin savcılığa intikal eden her hangi bir evrak olmadığını anlattı. Bunun savcılığın etkin bir soruşturma yürütmemesinden kaynaklandığını dile getiren Çelebi, “Ceylan Önkol hayvanlarını otlatırken havan mermisinin patlaması sonucu parçalanarak yaşamını yitirdi. Savcılığın etkin bir soruşturma yürüttürmeyeceğini başından beri dile getirdik. Buna ilişkin kaygılarımızı da paylaştık. Çünkü olay yerine bile gitmedi savcılar. Olay yerine gitmemesine rağmen yaptığımız suç duyurusunu da ‘Kovuşturmaya yer yok’ diyerek dosyayı kapattı” dedi.

‘GİZLİLİK KARARIYLA DOSYAYI SAKLADILAR’

Ceylan Önkol olayında yaşanan skandalların hukuk sisteminin çöktüğünün belirtisi olduğunu söyleyen Çelebi, “Yargı sistemi bir bütün olarak bölgede failleri devletin görevlileri olarak nitelendirilen ya da bilinen olayların tamamında belli refleksler gösterdi. Başta dosya hakkında gizlilik kararı verip dosyaya kamuoyunun ulaşması engelleniyor. Olaylar soğutulmaya çalışılıyor” dedi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) bu tür davalarda bir çok kez Türkiye’yi mahkum ettiğini, bunun da Türkiye yargısının görevini yapmamasından kaynaklandığını belirten Çelebi, “Yargı hukukun üstünlüğüne göre karar verse bu cinayetler işlenmez. Ceylan Önkol dosyasında da bu yapılmadı. Bu sadece yargı ile de bitmiyor. Siyasi iktidarın bu konuda yargının önünü açması gerekiyor” dedi. Çelebi iç hukukta yaşanan tıkanma nedeniyle davayı AİHM’ye götürdüklerini ve takipçisi olacaklarını da söyledi.


‘Roboskî, Ceylan ya da Gezi... Fail devletse, yargı hep aynı’

ÖNKOL ailesinin avukatı Serdar Çelebi, devletin bu tip olaylarda tutumunun hep aynı olduğunu söylüyor. “Roboski’de 34 kişi yaşamını yitirdi ve hâlâ ne olduğunu bilmiyoruz. Ceylan’ı öldürenler 4 yıldır bulunamadı. Aynı hükümet, aynı devlet Suriye’de kimyasal silahların kimin tarafından kullanıldığına ilişkin 24 saat içinde ‘Biz tespit ettik’ diye utanmadan açıklama yapabildi” diyen Çelebi, yargı ve sistemin Ceylan’la ilgili gerçeğin ortaya çıkmasını istemediğini söyledi. Özellikle ‘90’lı yıllarda bölgede yaşanan faili meçhul cinayetler de yaşanan durumun da aynı olduğunu söyleyen Çelebi, “Bu güne kadar bu katliamları yapanlar yargı önüne çıkarılmadı. Aslında bu tür cinayetler sadece bölgede işlenmedi. Gezi olaylarında da çok sayıda yurttaş yaşamını yitirdi. Bu olaylarda da yargının tutumu farklı değil. Yargı devleti koruma refleksi ile hareket ettiği için bu konularda sağlıklı karar verilmiyor” şeklinde konuştu. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

‘Kıdem benim de çocuğumun da hakkı’

SONRAKİ HABER

Almanya’nın kimyasalları kullanılmış olabilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...