24 Eylül 2013 19:23

Meslek liselerine patron kontrolü

Meslek liseleri patron denetimine giriyor. Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Geliştirilmesi Projesi (METEK) kapsamında meslek liseleri iş piyasasına göre şekilleniyor. 21 pilot ilin seçildiği proje kapsamında, iş adamlarının da olduğu yönetim kurullarıyla liselilerin “kalitesi” belirlenecek.Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Çalışma ve

Meslek liselerine patron kontrolü
Paylaş
Birkan Bulut

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nun Ankara’da gerçekleştirdikleri konferansta, işverenlerin nasıl bir mesleki eğitim istediği masaya yatırıldı. Toplantıda iş ve çalışma dünyasından kurum temsilcileriyle, METEK Projesi’nin 21 pilot ilinin Milli Eğitim Müdürlükleri, Meslek Yüksek Okulları ve üniversitelerinden 150 katılımcı yer aldı. Konferansa Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Jean-Maurice Ripert de katıldı.

Projenin ilk uygulanacağı iller de açıklandı. O iller şöyle; Ağrı, Bingöl, Çorum, Diyarbakır, Erzincan, Gaziantep, Hakkari, Iğdır, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kilis- Mardin, Muş, Ordu, Rize, Sivas, Siirt, Trabzon, Van, Yozgat. Bu iller arasında Diyarbakır, Sivas ve Trabzon ise projenin bölgesel koordinasyon merkezleri olacaklar.

MEB ve Avrupa Birliği’nin ortaklaşa başlattığı proje kapsamında uygulamalarla meslek lisesi eğitiminin güçlendirilmesi ve gençlerin erken yaşta çalışma hayatına girmesi hedefleniyor. Genç işçilerin meslek liselerinde ‘piyasanın ihtiyaçlarına uygun’ eğitim almaları üzerinde çalışılan projede belli bir standart yaratılmasından bahsediliyor. 2014’ün Mayıs ayında tamamlanacağı açıklanan proje, 21 ildeki 30 meslek lisesi ile 20 meslek yüksekokulunda uygulanacak ve daha sonra tüm yurtta hayata geçirilecek.

EĞİTİM İLE İŞ PİYASASI UYUMU!

Konferansta konuşan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, mesleki ve teknik eğitimde “kalite kültürü”nün teşvik edilmesi ve “eğitim ile iş piyasasının uyumlu” hale getirilmesi gerektiğini savundu. 21 ilde yapılacak pilot uygulamayla iş adamlarının da yer alacağı bir “Ulusal Kalite Güvence Komisyonu” oluşturacaklarını duyuran Avcı, “Bu komisyonun aldığı kararların uygulanması ve paydaşların koordinasyonunun sağlanmasında kilit unsur olacak bir kalite güvence merkezi kurulacak. Bu merkez kalite güvencenin tüm fonksiyonlarının mesleki ve teknik eğitim okullarında uygulanmasına destek sağlayacak” dedi.


İŞSİZLİĞİ, MESLEKİ YETERSİZLİĞE BAĞLADI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Fatih Acar ise meslek liselerinde istihdamın daha yüksek olduğunu söyledi. Söz konusu projeyle genç işsizliği engellemek istediklerini savunan Acar, İŞKUR’un araştırmasına göre 10 bin işyerinde 258 bin işçi ihtiyacı olduğunu aktardı. Bu iş açığının yüzde 68 oranda mesleki yetersizlikten kaynaklandığını ileri süren Acar, iş piyasası ve mesleki eğitim arasındaki uyumu kuvvetlendireceklerini dile getirdi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Neşet Ertaş: Tarihe kendini kaydeden usta

SONRAKİ HABER

Galatasaray'da Terim dönemi sona erdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...