06 Eylül 2013 19:20

G20’de Suriye çatışması

Rusya’da düzenlenen G20 Zirvesi Suriye tartışmalarıyla sona erdi. G20 Zirvesi’nin bitmesini ardından konuşan devlet başkanlarının gündeminde Suriye krizi vardı. St. Petersburg’da açıklama yapan ABD Başkanı Obama Suriye’ye müdahale düzenleyecekleri mesajını verirken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, Obama’ya en açı

G20’de Suriye çatışması
Paylaş

OBAMA ‘MÜDAHALE EDECEĞİZ’ DEDİ

ABD Başkanı Barack Obama, St. Petersburg kentinde dün düzenlediği basın toplantısında BM raporunun açıklanmasının ardından Rusya lideri Putin’in de Suriye’deki kimyasal silah saldırısıyla ilgili görüşlerinin değişeceğini öne sürdü. Obama, ABD Kongresi’nde önümüzdeki hafta ortasında yapılması beklenen oylamadan “hayır” oyu çıkması durumunda ABD’nin Suriye’ye askeri müdahalede bulunup bulunmayacağına dair soruyu yanıtsız bıraktı. Suriye’de uzun süreli bir operasyon düzenlemeyi düşünmediklerini belirten Obama, yapılacak operasyonun sınırlı olacağı konusunda Amerikan halkını ve Kongre’yi bilgilendirdiğini belirtti. Obama, G20 ülkelerinin Suriye’ye yönelik askeri operasyon konusunda kararsızlık içinde olduğunu ve BM Güvenlik Konseyi’nden çıkan karara göre hareket edilmesi konusunda belirsizlik yaşandığını söyledi. Obama, son olarak Salı günü Beyaz Saray’da yapacağı konuşmada Amerikan halkına Suriye konusunda açıklama yapacağını belirtti. Obama canlı olarak yayınlanan ve bütün dünya tarafından izlenen basın toplantısında adeta bir Hollywood yıldızı edasıyla, “Halklar, toplumlar zaten savaşa karşı çıkarlar” diyerek, kendisinin buna rağmen “zor” bir karar alarak büyük bir “fedekarlık” yaptığını dünyayı ikna etmeye çalıştı.

PUTİN: İKNA OLAN YOK

Rusya Devlet Başkanı Putin, ABD Başkanı Obama ile yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada Suriye konusunda fikrinin değişmediğini söyledi. Putin, Türkiye, Fransa ve İngiltere liderlerinin Suriye’ye operasyon yapılması için çağrıda bulunduklarını ancak bu ülkelerin halklarının savaşa karşı olduğunu belirtti. Putin, Obama’nın “BM raporunun açıklanmasının ardından Rusya lideri Putin’in de Suriye’deki kimyasal silah saldırısıyla ilgili görüşleri değişecek” sözlerine karşılık Birleşmiş Milletler’de bir karar alınmadığını hatırlatarak , “Buna rağmen yapılacak bir operasyon uluslararası yasalara aykırı olur” dedi.

EN AÇIK DESTEK ERDOĞAN’DAN

Başbakan Erdoğan da, St. Petersburg’da G20 Zirvesinden sonra düzenlediği basın toplantısında, zirvenin ağırlıklı gündeminin Suriye olduğunu söyledi. Ağırlıklı olarak Suriye meselesi üzerinde durduklarını belirten Erdoğan, “Şöyle bir soru geliyor. ‘Esed giderse ne olacak?​’ Çok daha iyi olacak. Şu anki yönetimden çok daha kötü olmayacaktır” diye konuştu. “2 tane fok balığı öldürüldüğünü ortalığı yıkanlar, 100 binler öldüğünde sessiz kalması insanlığa sığmaz”ifadelerini kullanan Erdoğan, şöyle devam etti: “Şu anda Suriye’nin içindeki muhalif güçlerin beklentisi bir hava desteğidir. Sayın Obama’nın süreci kendi sürecidir. Bu süreç hala devam ediyor. Nihai netice alınmış değil. Bu konuyla ilgili olumlu bir gayretin içersinde. Burada tarih zikretmek böyle bir konuşmak doğru değil.” Obama’nın süreçle ilgili olumlu bir gayret gösterdiğini savunan Erdoğan, sürecin hala devam ettiğini ancak müdahale tarihi konusunda konuşmanın şu aşamada doğru olmadığını vurguladı.

CAMERON: İNGİLTERE MÜDAHALEDE OLMAYACAK

İngiltere Başbakanı David Cameron da, zirve sonrası yaptığı açıklamada “İngiltere, olası askeri müdahalenin bir parçası olmayacak. Bu zirvede bir anlaşmaya varılmayacağını bildiğim için, yapabileceğimiz, insani yardıma odaklanmanın doğru olacağını düşündüm” dedi. Suriye’de 6,8 milyon kişinin insani yardıma ihtiyacı olduğunu, hastanelerin yüzde 60’ının ve 4 bin okulun tahrip olduğunu belirten Cameron, “Bu, dünyanın ve bizim neslimizin karşı karşıya olduğu bir insani krizdir. Dünyanın bununla ilgilenmesi gerektiği konusunda kararlıyım” ifadelerini kullandı. Cameron, daha önce yaptığı açıklamada, İngiltere’nin Suriye’ye, siviller için çoğu sağlık malzemesi ve eğitim harcamalarına gitmek üzere ek 53 milyon sterlin (80 milyon dolar) yardım yapacağını belirtmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Caracazo’dan Taksim direnişine

SONRAKİ HABER

Gazi gençliği çeteleri konuşuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa