30 Ağustos 2013 20:49

Suriye'ye askeri müdahaleye tepki

TMMOB, DİSK, KESK ve TTB İstanbul bileşenleri, Suriye'ye olası müdahaleye karşı Galatasaray Lisesi önünde protesto eylemi gerçekleştirdi. Antikapitalist Müslümanlar, BDP, ÖDP, SDP, EHP, TKP üyesi yüzlerce kişinin de destek verdiği eylemde, "Suriye'ye emperyalist müdahaleye hayır" pankartı ile "Savaş değil ba

Suriye'ye askeri müdahaleye tepki
Paylaş

'ERDOĞAN ÖNCE KIENDİ İNSANLIK SIÇUNDAN BAHSETSİN'

Aydoğan, hükümetin, Suriye'ye yönelik tavrını eleştirerek, "AKP iktidarı, Suriye'nin kaderinin Suriye halklarının elinden alınmaya çalışıldığı bu iki yıl içinde Suriye'de etnik mezhepsel çatışmaları sürdüren silahlı çeteleri desteklemekten, kardeş halklarla savaşı ve düşmanlığı körüklemekten geri durmamıştır" diye belirtti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye ve Mısır'daki katliam ve gelişmelere ilişkin değerlendirmelerine de değinen Aydoğan, Erdoğan'ın, öncelikle Türkiye'de gerçekleştirilen katliamların hesabını vermesi gerektiğini belirterek, "Destekledikleri çetelerin başta Rojava ve diğer bölgelerdeki insanlık dışı katliamlarını görmezden gelen Başbakan, bugün, 'insanlık suçu' söylemini ağzına dahi almasın. Gezi direnişinde polis terörüyle katlettiği gençlerin, Roboski'de katledilenlerin hesabı sorulmadı daha. Önce kendi işlediği insanlık suçlarından bahsetsin" ifadelerini kullandı. Müdahale konusunda hiçbir koalisyonun meşru olmadığını kaydeden Aydoğan, emperyalist güçlere karşı mücadeleyi yükseltme çağrısı yaptı.(İSTANBUL)


İzmir'de bulunan emek ve demokrasi güçleri ile siyasi partiler, Suriye'ye askeri müdahale tartışmalarına karşı Eski Sümerbank önünden İzmir Büyükşehir Belediyesi önüne yürüyüş düzenledi. Çok sayıda kişinin katıldığı yürüyüşte, "Suriye'ye emperyalist saldırıya hayır" pankartı taşınarak "Faşizme karşı omuz omuza", "Bu daha başlangıç mücadeleye devam", "Katil ABD işbirlikçi AKP" sloganları atıldı. Yapılan yürüyüşün ardından konuşan Eğitim Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Abdullah Tunalı, ülkede ve bölgede barış çığlıkları atmaya devam edeceklerini ifade ederek, "Hiçbir ülkeler koalisyonunun müdahale kararı, meşru değildir. Birleşmiş Milletler dahil, hiçbir örgütün işaret ettiği gerekçe emperyalist savaşları meşru kılamaz" dedi.

"Sesimizi hep birlikte büyütelim" diyen Tunalı, "Suriye halkarının geleceğini ellerinden alan ve yaşadığımız toprakları ABD emperyalizminin kirli üssü haline getirenlere yanıtımız her zaman eşit, özgür, demokratik ve bağımsız bir ülke olacaktır" diye belirtti. (İZMİR)


'SURİYE'YE UYGULANAN IRKÇI-ŞOVEN POLİTİKALAR TÜRKİYE'Yİ ETKİLİYOR'

Antep'te DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, Suriye'ye müdahale girişimlerine ilişkin Yeşilsu Parkı'nda ortak basın açıklaması gerçekleştirdi. "Suriye'ye emperyalist saldırıya hayır" pankartının açıldığı açıklamaya yüzlerce yurttaş katıldı. "Katil ABD Ortadoğu'dan defol", "Yaşasın halkların kardeşliği" ve "Katil ABD işbirlikçi AKP" sloganlarının atıldığı açıklamada konuşan DİSK Antep Bölge Temsilcisi Ali Güdücü, Suriye'de kullanılan kimyasal silahların savaş gerekçesi olarak kullanılmaya çalışıldığını söyledi. Bu gerekçeyi büyük politik güçlerin kendilerinin yarattığına işaret eden Güdücü, Suriye'de iki yıldır devam eden iç savaşın uluslararası bir savaş haline getirilmek istenmesinin nedeninin büyük devletlerin hırsı olduğuna dikkat çekti.

Daha önce bu tür uygulamaların Irak, Afganistan ve Libya gibi ülkelerde uygulandığını hatırlatan Güdücü, Suriye'de uygulamaya çalışılan duruma AKP hükümetinin de el attığını kaydetti. AKP'nin sınır kapılarını insani ve tıbbi yardımlara kapattığını, ancak silahlı çeteler için açık tuttuğunu dile getiren Güdücü, "Yanı başımızda, komşumuz Suriye'de süren savaş ortamı kuşkusuz en başta Türkiye'yi etkilemektedir. Suriye'de halkların etnik ve mezhepsel farklılıkları körüklenerek, karşı karşıya getirilmesi doğrudan Türkiye'yi etkilemekte, ırkçı-şoven politikalarla halklar arasında mesafe açılmaktadır" dedi. (ANTEP)

ÖNCEKİ HABER

5 hektar orman kül oldu

SONRAKİ HABER

Otobüs devrildi: 4 kişi öldü, çok sayıda yaralı var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...