17 Ağustos 2013 16:38

Grev kırıcılığına borç kılıfı

Bayrampaşa’daki Tekstüre Çorap fabrikasında greve çıkan Teksif üyesi işçiler, “borç krizi” yaşıyor. Yıl içinde patronun “iş yok” diyerek ücretli izne zorladığı işçiler, “Borcunuzu ödeyin” denilerek çalışmaya zorlanıyor. İşçiler ise, şaşkın ve öfkeli: &ld

Grev kırıcılığına borç kılıfı
Paylaş
Duygu Ayber

4 ikramiye, kıdem farkı ve fazla mesai ücretlerine zam talepleri için Tekstüre Çorap fabrikasında greve çıkan 170’i kadın, toplam 270 Teksif üyesi işçilerin ücretleri, “kriz var” bahanesiyle düşürülmüş. Ayrıca işçiler, yıl içinde “iş yok. Cumartesi günleri çalışmayın” denilerek ücretli izne çıkarılmış. Ancak bayramdan sonra patronun “Borcunuzu ödeyin” diyerek fazla mesaiye zorladığı işçiler, ellerinden alınan hakları geri verilene kadar grevi sürdürmekte kararlı.

GREVDEYKEN ÇALIŞMAMIZI İSTİYORLAR

2003 yılından bu yana Tekstüre Çorap fabrikasının forma bölümünde çalışan Muhterem Efe, çalıştığı bölümün koşullarının bir kadın için ağır olduğunu ama buna karşılık 950 lira ücret aldığını söyledi. Efe, “Çok sıcak çalıştığım yer ve ayakta çalışıyoruz. Normalde 8 saat çalışma süresi, ama borcumuz var diye her gün 2.5 saat fazla mesai yapıyoruz. Yarım saat yemek molası. Çok emek veriyoruz, bari karşılığını alalım” dedi.

Elif Kandemir ise makine bölümünde çalışıyor. Kandemir, “Sene içinde ücretli izne çıkarttılar bizi. Şimdi eksik kalan zamanı, bizi 2.5 saat fazladan çalıştırarak kapatmaya çalışıyorlar. Grevdeyken çalışmamızı istiyorlar. Grevdeyken bizi çalıştırmaya hakları yok” dedi.


KAŞIKLA VERİYOR, KEPÇEYLE ALIYORLAR

1990 yılında işe girip çıkan ve 2007 yılında yeniden işe giren Halise Karakaş, önceden işe girer girmez işçinin sendikalı olduğunu, ancak şimdi 4 ay deneme süresiyle sözleşmeli çalışmaya zorlandığını söyledi. “Patron istemezse işten atabiliyor. Eşim işsiz ve ben de grevdeyim. Patronlar kaşıkla verip, kepçeyle geri alıyorlar” diyen Karakaş, kadınların burada çalışmayı tercih etmesinin tek sebebinin çalışma süresinin 8 saat olduğunu kaydetti.

Fatma Tayfur ise yaklaşık 20 yıldır çorap fabrikasında çalıştığını söyledi. “Benim borcum çok” diyerek içinde bulunduğunu durumun komik olduğunu ifade eden Tayfur, “900 lira alıyorum. ‘İş yok. Cumartesi günleri gelmeyin’ dediler, işte böyle borçlandık. Ayrıca yeni başlayanla diğerleri aynı ücreti alıyor. Gece vardiyasında çalışmak da çok zor bizim için. Haklarımızı istiyoruz” dedi.


TALEPLER KABUL EDİLENE KADAR GREVE DEVAM

TEKSTÜRE Çorap Fabrikası İşyeri Temsilcisi Özgül Aslan Balcı ise, işçilerin çalışma koşullarından ve kabul edilmeyen taleplerinden söz etti. “Yeni giren elemanlar aldıkları asgari ücret zammıyla, diğer elemanlardan da yasal kesinti çok olması sebebiyle aynıya geliyor. Doğal olarak iki senelik elemanla, 15 senelik eleman aynı kefede tutuluyor” diyen Balcı, işçinin aldığı maaşla ilgili sıkıntıların ağır bastığını belirterek, “2.5 ikramiyeyi kabul etmiyoruz. 4 ikramiye istiyoruz. Kıdem farkı istiyoruz. Talepler kabul edilene kadar grevimiz sürecek” dedi.


NASIL YAPSIN BU KADINLAR 3 ÇOCUK?

TEKSTÜRE Çorap fabrikasında çalışan işçilerin büyük bir çoğunluğu, ilk kez greve çıkıyor. 1987’den beri fabrikada çalışan Halime Karaca da, yaklaşık 30 yıldır çalıştığını ve ilk grevi olduğunu söyledi.  Konfeksiyon bölümünde çalışan Karaca, “900 lira maaş alıyorum.  İkramiyeler de aldığımız maaşın içinde. Hepimiz çocuğumuzu evde bırakıp geliyoruz. Başbakan da çıkmış ‘3 çocuk doğurun’ diyor. Kiralar 800 liradan aşağı değil. Benim 1 çocuğum var. Ona zor bakıyorum. Bir de ‘hibe edin’ diyor. Çocuklarına bakıcı bulamadığı için gece vardiyasında çalışmak zorunda olan kadınlar var. Nasıl yapsın bu kadınlar 3 çocuk?​” diye sordu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Avrupai çarpıtma!

SONRAKİ HABER

Sısyphos Alaçatı’da, ‘Hanım iğnesi’ni yolundan alıkoyuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...