14 Ağustos 2013 10:44

Bu restoranda Alevi'ye servis açılmaz!

İngiltere’den bayram tatilinde Malatya’ya gelen Kemal Ateşoğulları ve akrabalarına, girdikleri bir restoranda Alevi olduğu için servis yapılmadı. Jandarma “Mekan sahibi isterse servis açmaz” dedi. Bakan ise “Bakarız” demekle yetindi. Malatya’daki Darende Gülpınar Şelalesi'ne gezmeye giden Ateşoğulları ve akrabal

Bu restoranda Alevi'ye servis açılmaz!
Paylaş
İsmail Afacan

Malatya’daki Darende Gülpınar Şelalesi'ne gezmeye giden Ateşoğulları ve akrabaları bir restoranda balık yemek istedi. Mekan sahibi F.G, Ateşoğlu’nun akrabalarının kolunda Zülfikar dövmesini görünce ailenin restoranda oturabilmeleri için iki yüz lira talep etti.

Bu tutumun nedeni Ateşoğlları’nın mekan sahibi F.G. ile görüşürken aralarında geçen diyaloglar sırasında ortaya çıktı.

200 TL talebinin nedenini soran Ateşoğlları’na F.G “Sizin teşkilatınızı tanıyorum, size yer vermem” dedi. Bunun üzerine Ateşoğulları “Bizim teşkilatımız neymiş” diye sorunca şu yanıtla karşılaştı: “Siz Alevisiniz, size servis yapamam, yer de vermem.”

Mekan sahibinin adamları Ateşoğulları ve ailesinin üzerine yürümek istedi. Yaşanan gerginlik üzerine restorana jandarma geldi. Jandarma, buranın özel mülk olduğunu söyleyerek “Mekan sahibi isterse servis açmaz” dedi.

Jandarma sebebin ne olduğunu sorunca Ateşoğulları, Alevi oldukları için böyle bir tutumla karşılaştıklarını dile getirdi. Ateşoğulları, yaşananların ardından mekan sahibi F.G hakkında şikayetçi oldu. Gazetemize açıklama yapan Kemal Ateşoğulları, Türkiye’de hâlâ böyle tutumların olmasına anlam vermediğini söyledi. Bu işin arkasını bırakmayacağını dile getiren Ateşoğulları, Türkiye’deki yargı sürecinde bir sonuç alınamazsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuracağını belirtti. CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ve AKP Sivas Milletvekili ve Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’a durumu aktardığını söyleyen Ateşoğulları, “Gerekeni yapacaklarını söylediler, bekleyip göreceğiz” dedi. 

KULLANILAN DİLİN YANSIMASI

Darende’de yaşananlara tepki gösteren Hubyar Sultan Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu, Alevilere yönelik bu tür olayların münferit olmaktan çıktığını söyledi. Kamu sektöründe ve özel sektörde Alevilere dönük ayrımcı söylemlerin arttığını dile getiren Kenanoğlu, bunun nedeninin ise ülkeyi yönetenlerin kullandığı dilden kaynaklandığını belirtti. Kenanoğlu, bu tip olayların yaşanmaması için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: “Ülkeyi yönetenler ayrımcı bir dil kullanmaktan vazgeçmeli ve bu tip ayrımcı söylemler ve uygulamalar cezalandırılmalı.” (İstanbul/EVRENSEL)


ALEVİLERE YÖNELİK HAK İHLALLERİ ARTIYOR

Aleviİ Bektaşi Federasyonu (ABF) mayıs ayında Alevilere yönelik hak ihlallerini içeren bir rapor hazırlamıştı. ABF, Fransa Alevi Birlikleri Federasyonu (FUAF), İngiltere Alevi Kültür Merkezi (İAKM) tarafından hazırlanan 2011 ve 2012 yılı Alevi Hak İhlalleri İzleme Raporu’nda “AKP Hükümeti Sünniliği devlet ve toplum yaşamının merkezine yerleştiriyor” denmişti. Raporda, AKP Hükümetinin cami ve diyanet merkezli bir toplum dizaynından yana olduğu belirtilerek, farklı inançlara sahip insanlar açısından tedirgin edici gelişmelerin yaşandığına dikkat çekilmişti. Raporda yer alan ifadeler şu şekildeydi: “2011 yılında 37 olan Alevilere yönelik ayrımcılık, hak ihlali, aşağılama, nefret suçu vakası 2012 yılında 70’e çıktı. 2011 yılında Hükümet kaynaklı 10 vakanın 9’unda nefret söylemini kullanan kişi Başbakan Erdoğan’dır.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Mecbur olmasak ne işimiz var gurbette!

SONRAKİ HABER

Mısır Cumhurbaşkanı yardımcısı istifa etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...