23 Temmuz 2013 13:49

Yenimahalle halkından Gökçek'e 24 saat mühlet

Yenimahalle halkı cumartesi gecesi yapılan operasyonla Yenimahalle Yunusemre Kavşağındaki yeşillik alanın Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından talan edilmesini protesto etti.Yenimahalle Yunus Emre Kavşağı’nda bulunan yeşillik alan, cumartesi gecesi Ankara Büyükşehir Belediyesi ve çevik kuvvet ekipleri tarafından gece yarısı operasyonuyla

Yenimahalle halkından Gökçek'e 24 saat mühlet
Paylaş
Birkan Bulut

Yenimahalle Yunus Emre Kavşağı’nda bulunan yeşillik alan, cumartesi gecesi Ankara Büyükşehir Belediyesi ve çevik kuvvet ekipleri tarafından gece yarısı operasyonuyla talan edilmiş ağaçlar kesilmişti. Belediye 6 iş makinesi, 10’u aşkın kamyon, 1 TOMA ve 100’e yakın çevik kuvvet ekibi eşliğinde yeşillik alana adeta saldırmıştı.

Yenimahalle halkı dün gece kavşakta yaptığı eylemle, Ankara Büyükşehir Belediyesini protesto etti. Batıkent ve Eryaman’dan gelen vatandaşlar da eyleme destek verdi. Eylemin ardından forum yapıldı. Forumda konuşan Peyzaj Mimarları Odası Genel Sekreteri Redife Koçak, geçen hafta kamuoyuna açıklanan bilirkişi raporunda 5 teleferik istasyonuyla ilgili belediyenin taraflı sonuçlara vardığı ve projede yeterli sayısal verilerin verilmediği bilgisini aktardı. “Melih Gökçek’in ne acelesi vardı bu ağaçları katletmeye?​” diye soran Koçak, Ankara-Konya yolundaki yol genişletme olayında da benzer bir durum yaşandığına dikkat çekti. Koçak, savcılığa suç duyurusunda bulunmak da dahil olmak üzere mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

TELEFERİĞİN HALKA YARARI YOK

Forumda görüştüğümüz bir vatandaş ise, Şentepe Mahallesi’nde yaşayanlar için yararlı olacağı ileri sürülen teleferik projesinin halka bir yararı olmadığını ve Şentepe Mahallesi’nde yaşayanların teleferiğe binmek için araç kullanacaklarını ifade etti.

Bir ev kadını ise, bir kaç gün önce Büyükşehir Belediyesinden geldiklerini söyleyen kişilerin “Teleferik yapmak için imza topluyoruz” dediklerini söyledi ve “Ağaçlara böyle yapacaklarını nereden bileyim? Bilsem imza atmazdım” dedi.

Forumda yapılan tartışmalarda Yenimahalle halkı, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e 24 saat mühlet verdiğini açıkladı. Mahalle halkı, 24 saat içerisinde ağaçların yerine dikilmemesi halinde talan edilen alana fidan dikeceklerini belirtti.

GÖKÇEK’TEN ‘BAHÇELİ USULÜ’ HESAP

Gökçek ise konuyla ilgili, “37 ağaçtan genç olan 20 tanesi nakledilmiş, 17 tanesi ise taşıma imkanı bulunmadığı için sökülmüştür” dedi. Belediye Başkanı olduğu dönemde Ankara’da kişi başına düşen yeşil alan miktarının 2 metre kare olduğunu söyleyen Gökçek, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin partisinin 40. yılını kutlamak için yaptığı matematiksel  hesabı andıran açıklamalarda bulundu. Gökçek, “Aradan 19 yıl geçti. Şu anda yeşil alan miktarı kişi başına 19 metre kareye çıktı. Bu arada nüfusun 19 yıl içinde iki kat büyüdüğünü de düşünecek olursak yeşil alanın aslında 38 metre kareye çıktığını açıkça söyleyebiliriz. Bu da demektir ki, Ankara Büyükşehir Belediyesi, son 19 yılda her sene daha önceki 71 yıllık cumhuriyet tarihinde dikilen ağaç kadar ağaç dikmiştir” şeklinde konuştu.

Yenimahalle halkını şov yapmakla suçlayan Gökçek,  “Acaba hayatınız boyunca bir tane ağaç diktiniz mi?​” diye sordu. Gökçek, yeşile önem verdiklerini ileri sürerek, çalışmaları nedeniyle belediyeye teşekkür edilmesi gerektiğini söyledi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Serêkaniyê'de çatışmalar gece boyunca sürdü

SONRAKİ HABER

‘İşsiz kalmak bir gazeteci için en kötü sonuçlardan en hafifi’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...