10 Temmuz 2013 12:56

Gezi gözaltıları için ek süre!

Pala ve sopalarla insanların canına kast edenleri serbest bırakan yargı, Gezi direnişi boyunca tüm yaptığı yargı kararlarını, Anayasa ve hukuka uyulmasını istemek olan Taksim Dayanışması üyeleri ise hala gözaltında tutuluyor. Gözaltındakilerden yalnızca Mücella Yapıcı bugün sağlık sorunları nedeniyle serbest bırakıldı.‘HAL

Gezi gözaltıları için ek süre!
Paylaş

Pala ve sopalarla insanların canına kast edenleri serbest bırakan yargı, Gezi direnişi boyunca tüm yaptığı yargı kararlarını, Anayasa ve hukuka uyulmasını istemek olan Taksim Dayanışması üyeleri ise hala gözaltında tutuluyor. Gözaltındakilerden yalnızca Mücella Yapıcı bugün sağlık sorunları nedeniyle serbest bırakıldı.

‘HALKI İSYANA TEŞVİK’ İLE SUÇLANABİLİRLER

Taksim Dayanışması üyeleri bugün savcılığa çıkması gerekirken, gözaltı süreleri uzatılarak 72 saate çıkarıldı. Dayanışma üyelerinin avukatlarından Kamil Tekin Sürek dayanışma üyelerinin neyle suçlandığının avukatlarına dahi söylenmediğini belirtirken savcılığa ‘halkı isyana teşvik’ suçlaması ile çıkartılabileceklerini dile getirdi.

8 Temmuz Pazartesi günü Taksim Dayanışması’nın Gezi Parkı’nda yapılacak olan forum çağrısı için binler İstiklal Caddesi’nde toplanmış, polis Gezi Parkı’na girmeye çalışan kitleye sert bir şekilde saldırmıştı. Yaşanan saldırıda Taksim Dayanışması üyesi 32 kişi gözaltına alınmış, 5 Taksim Dayanışması üyesinin ise evlerinde arama kararı çıkartılmıştı. Gözaltında bulunan Taksim Dayanışması üyelerinin avukatlarından Kamil Tekin Sürek müvekkillerinin neyle suçlandıklarını hala bilmediklerini belirtirken, 7 Temmuz günü yaşanan saldırıda gözaltına alınanların ‘halkı isyana teşvik’ suçu ile tutuklandığını ve müvekkillerinin de aynı fiil ile suçlanabileceğini belirtti.   Sürek aynı zamanda savcı ile yaptıkları görüşmede gözaltı sürelerinin uzatılmasına ilişkin itirazlarının reddedildiğini belirtirken savcının, ‘polis dosyasını tamamlamadı’ dediğini, fakat Emniyet görevlilerinin kendilerine ‘biz dosyayı hazırladık’ dediğini ifade etti.

Aynı zamanda Demokratik Kitle Örgütlerinin gözaltı sürelerinin uzatılmasına itiraz için başsavcı ile yaptıkları görüşmeden de sonuç alınamadı.

48 KİŞİ AÇLIK GREVİNDE

Öte yandan gözaltına alınanlardan 48'inin tutuldukları İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde açlık grevine başladığı öğrenildi. Avukat Yıldız İmrek'in gazetemize verdiği bilgiye göre gözaltılar için ek süre alındıktan sonra, polisin zorla parmak izi almak istemesi üzerine açlık grevi başladı. Bu sırada çevik kuvvetin de getirilmesi "gözdağı" olarak yorumlandı.

Avukat Ahmet Ergin ise gözaltındaki kadınların tuvalet ihtiyacını karşılama konusunda kısıtlamalara maruz bırakıldığı, gözaltındaki HDK üyesi Ongun Yücel'in ise darpa bağlı kolunda morluklar oluştuğunu aktardı. (İstanbul/EVRENSEL)


EMEP: TAKSİM DAYANIŞMASI ÜYELERİ SERBEST BIRAKILSIN!

Emek Partisi (EMEP) Genel Merkezi yaptığı yazılı açıklamada “Hükümet ‘suç örgütü’ imal ediyor. Uygulamalar cunta dönemlerini aratmıyor” diyerek Taksim Dayanışmasının gözaltına alınmasına tepki göstererek gözaltına alınanların serbest bırakılmasını istendi. “Taksim Gezi Parkı eylemleriyle başlayan halk direnişini bastırmak için her yolu mübah sayan  hükümet şimdi de, yargıyı, Taksim Dayanışması üyeleri üzerinde bir sopa gibi kullanmaya başlamıştır” denilen açıklamada, aralarında  eski Genel Başkan Yardımcısı ve HDK Yürütme Kurulu Üyesi Ender İmrek, Genel Yönetim Kurulu Üyesi Ercüment Akdeniz ve İstanbul İl Yöneticisi Beyza Metin'in de bulunduğu platform üyelerinin hukuksuz bir biçimde gözaltına alındığına dikkat çekildi. Cunta dönemlerini aratmayacak biçimde kapılar kırılarak ev aramaları yapıldığının belirtildiği açıklamada, “Yasal gözaltı süresi yetmemiş olacak ki, süre uzatımına gidilmiştir” denildi. Açıklamada şöyle denildi: “Bütün bunlar, uyduruk deliller yaratılmak suretiyle bir “suç örgütü” imaline gidilmek istendiğini göstermektedir. “İleri demokrasi”siyle övünen R. Tayyip Erdoğan ve hükümeti bugüne kadar eşi benzeri görülmemiş bir biçimde AKP Hükümetine muhalefet etmeyi ‘suç’haline getirmeye yönelmiştir. Gözaltı anından başlayarak hukuk her aşamada ayaklar altına alınmış, adeta ‘ben ne dersem kanun odur’ denilmiştir”. Açıklamada halklar ve tüm demokrasi güçlerine demokratik tepkilerini ortaya koyma çağrısı yapıldı.


HDK: KATİLLER BULUNSUN GÖZALTILAR SERBEST KALSIN

HDK Yürütme Kurulu yaptığı yazılı basın açıklamasıyla, Eskişehir’de kimliği belirsiz kişiler tarafından öldürüldüğü iddia edilen Ali İsmail Korkmaz’ın katillerinin bulunmasını isterken, gözaltındakilerin de serbest bırakılmasını istedi. Ali İsmail Korkmaz’ı ölümcül olarak kimlerin yaraladığının belli olmadığının söylendiği açıklamada, “Mobese kameralarının görüntüleri nedense bir türlü açılamıyor. Failler araştırılmıyor. Savcılık ve polis üzerine düşeni yapmıyor” denildi. Açıklamada, “Ama savcılık kurumu Gezi Direnişi’ne, protesto eylemlerine katılmış siyasi parti ve meslek odalarının üyeleri hakkındaki gözaltı sürelerini uzattıkça uzatıyor. Evlerinde hukuksuz aramalar yapıyor. Tutuklama ve bir tertip davası için zemin hazırlıyor” denildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

DHMİ'deki yangını 140 itfaiyeci 56 araçla söndürdü

SONRAKİ HABER

AKP'den TMMOB darbesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa