23 Haziran 2013 10:14

Umut yolculuğunun ilk adımları

“Olanlar olmuş”, “İşte hayat”, “Anlasana”, “Sazlıklardan havalanan”, “Masallar” gibi Türk pop müziğine damga vurmuş onlarca şarkının yaratıcısı ve yorumcusu olan İlhan İrem, müziğinin yanı sıra çevreci kimliği ile de tanınan bir sanatçı. Bergama köylü hareketinden, Allionoi&rsq

Umut yolculuğunun ilk adımları
Paylaş
Özer Akdemir

İlhan İrem Gezi Parkı ve sonrasında gelişen süreçle ilgili sorularımıza şu yanıtları verdi.

Gezi Parkı’nı ve Taksim’i koruma direnişine müdahale ile başlayıp yurdun dört bir yanına yayılarak toplumsal bir kalkışmaya dönüşen halk hareketinin yaşam alanlarını savunma mücadelesinden doğmuş olması bir tesadüf mü?

Özel hayatlarına ve değerlerine yapılan saygısızlıklardan bunalmış insanlar, her çıkışın bir biçimde yaftalandığı korku atmosferinde biraz da boynu bükük yaşarken, Gezi Parkı herkesin bir anda aldığı işaret fişeği oldu. Ergenekon, Balyoz, darbe gibi kolayca kulp takılamayacak bir masumiyet kıvılcımı farklı renkleri barındıran bir gökkuşağı devrimine dönüştü. Diğer nedenlerle harmanlanarak, yaşam alanlarına saygı ve yeniden çevre duyarlığı oluşturabilecek olmasının yanı sıra, ülke tarihinde iz bırakacak bir halk hareketinin ağaçlarla ve bir park adı ile anılacak olması bence hareketin yeniden ‘yeşerme’ anlamındaki temasıyla örtüşüyor.

Tepkilerin üzerinde yoğunlaştığı Başbakan Erdoğan AKP’nin en çevreci hükümet olduğunda ısrar ediyor ve direnişi kökünün bir kısmı dışarının, faiz lobisinin işi olduğunu söylüyor. Buna katılıyor musunuz?

Dünyayı kendine kapanık bir pencereden seyrettiği için, Başbakanın bu beklenmedik yeni hayat tomurcuğunu sağlıklı bir biçimde algılaması mümkün değil. Ayrıca AKP tabanı üzerine inşa ettiği kişisel yapı, geri dönüşsüz bir kavga profilinden oluşuyor. Bu nedenle, çok zayıf bir ihtimal olarak hata yaptığını anlamış olsa dahi geri adım çekmeyecek, tam tersine 11 yıldır olduğu gibi, mağduriyetler üzerinden olayları daha da köpürtüp kullanma yoluna gidecektir. Tek tipleştirmeye ve baskılara karşı biriken enerji Gezi Parkı’ndan açığa çıkarak tüm ülkeye yayıldı. Genç hayatların beklenmedik ‘yeter’ çığlığı, pek çok rengi birleştirecek denli güçlü bir çekim oluşturdu. Konu bu kadar net. Ama eski tip politik yapıların bunu anlaması olanaksız.

‘EN ÇEVRECİ HÜKÜMET BİZİZ’ GÜVENİLİRLİĞİNİ YİTİRDİ

Başbakanın çevrecilere “Gelin ortaklık yapalım” çağrısına yanıtınız ne olur? AKP ile yaşam savunusunun ortaklık yapabilmesi olanaklı mı?

Çokuluslu şirketlere peşkeş çekilen madenler, Kaz Dağları, Bergama, 2B arazileri, orman katliamları, yok edilen kıyılar, termik santraller, HES’ler, Allianoi, Karadeniz Sahil Yolu, Ulubat Gölü, Abant Gölü, 3. köprü, Sultan Sazlığı, Bafa Gölü, Aliağa, Atatürk Orman Çiftliği ve çevre faciası yaşanan pek çok yer geçiyor film şeridi gibi, gözlerimin önünden. Böyle bir görüntü kirliliği içinde, Başbakanın ‘En çevreci hükümet biziz’ söylemi büyük bir ironi olabilir ancak. Hiçbir konuda samimi bulmadığım, güvenilirliğini yitirmiş bir yapı ile hele çevre konusunda bir ortaklık bence mümkün değildir.


KRAL ÇIPLAK!

Hareket nereye ilerleyebilir ve yaşam alanlarına yönelen saldırıların püskürtülmesi için nasıl bir mücadele hattı izlenmeli?

Birileri ilk kez ‘kral çıplak’ dedi ve ülke önünü gördü. Süreci yıllar sonra yeniden hissedilen bir umut yolculuğunun ilk adımları olarak görüyorum. Bir yere varılması için yol çok uzun olabilir. Ama hızla genişleyecek özgürlük alanları açacaktır ve bu da çok önemli gelecek için. Gezi Parkı daha şimdiden yaşam alanlarının korunması konusunda kararlı ve cesur bir kenetlenmenin çözüm olabileceğine dair kalıcı bir örnek olmuştur. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye'de yeni bir seçenek olarak 'tıbbi düşük'

SONRAKİ HABER

Kerkük’te patlamalar: 3 ölü, 27 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...