12 Mayıs 2011 10:02

Ev işçisi kadınlardan Bakan’a: ‘Duy sesimizi’

İMECE Kadın Sendikası Girişimi üyeleri, ev işçisi Fatma Aldal’ın camdan düşerek yaşamını yitirmesi üzerine, bugüne kadar ev işinde çalışan kadınların yaşamlarını kaybetmelerinin iş kazası olarak görülmesi ve ev işinde çalışanların iş statüsüne alınmasını talep etti.İmece Kadın Sendikası Giriş

Ev işçisi kadınlardan Bakan’a: ‘Duy sesimizi’
Paylaş

İmece Kadın Sendikası Girişimi üyesi bir grup kadın Çalışma Bakanlığı önünde toplanarak, ev işinde çalışanların görünür kılınması ve işçi statüsüne alınması talebinde bulundu. Bakanlık önünde, “Kül Kedisi değil; ev işçisiyiz” yazılı pankartı açan ve “Kader değil, iş cinayetleri, insanca çalışmak istiyoruz”, “köle değil ev işçisiyiz” sloganları atan kadınlar, evişleri yaparken ölen kadınların isimlerinin ve “kader değil, iş kazası” ifadesinin bulunduğu dövizleri taşıdı.

Bakanlık önünde açıklama yapan İmece Kadın Sendikası Girişimi Sözcüsü Serpil Kemalbay, ev işçisi olarak çalışanlar arasında her geçen gün iş kazasında ölümlerin çoğaldığına dikkat çekti. 5 Mayıs’ta ev işçisi  Fatma Aldal’ın camdan düşerek öldüğünü hatırlatan Kemalbay, Fatma Aldal’ın ölmeden önce söylediği “Sigortalı olsaydım, emekli olacaktım” sözüne atıf yaptı.

Ev işçisi çalışanların sayısının bile bilinmediğini belirten Kemalbay, buna rağmen ev işçisi olarak çalışanların her geçen gün sayıca çoğaldıklarını dile getirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nı bu konuda göreve çağıran Kemalbay, “yetkililer gözlerini ve kulaklarını kapatmaktan vazgeçerek, can güvenliğimizi, işgüvenliğimizi sağlanmalıdırlar” dedi.
Daha sonra söz alan ev işçi kadınlardan Yıldız Ay, hiçbir sosyal güvencesi olmayan ev işinin görünür kılınmasını ve bu işi yapanların işçi statüsüne alınıp, sosyal haklardan yararlanmalarının sağlanmasını istediklerini söyledi.

Gül Korkutan ise, “Bu ülkede ben de üretiyorum” diyerek sosyal hak istediğini dile getirdi. Korkutan iş kazasının ‘kader’ olmadığı, emeğinin görünür olmasını istediğini söyledi.

Yine ev işçisi Songül Korkutan da, ev işlerinde kimyasal ürünler kullandıklarına dikkat çekti. Bu işten dolayı akciğer hastalığı, menüsküs ve bel fıtığı hastalıklarına sık yakalandıklarını belirten Korkutan, İş Yasası kapsamına alınmak istediklerini ifade etti.

Açıklamaların ardından kadınlar taleplerinin iletmek üzere Bakanlık Müsteşar Yardımcısı Bilal Ekici ile görüştü. Müsteşar’a taleplerini ileten kadınlar, ayrıca 5 Mayıs’ta iş kazası sonucu yaşamını yitiren Fatma Aldal için ne gibi işlem yapılacağını sordu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Mas-Daf işçilerine halk desteği

SONRAKİ HABER

Şifre rezaletinde yeni boyut

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...