29 Mayıs 2013 08:23

TRT’den Şener'e 'Alevi' sansürü

Posta gazetesinde Alevilerle ilgili bir yazı dizisi hazırlayan Nedim Şener’in yer aldığı reklam TRT engeline takıldı.Bugünkü köşe yazısında Alevilerle ilgili yazı dizisi reklamlarının TRT’de yayınlanmayacağını belirten Nedim Şener, engelin nedenlerini de açıkladı.İşte, Şener’in bugünkü köşe yazısı:&ld

TRT’den Şener'e 'Alevi' sansürü
Paylaş

Bugünkü köşe yazısında Alevilerle ilgili yazı dizisi reklamlarının TRT’de yayınlanmayacağını belirten Nedim Şener, engelin nedenlerini de açıkladı.

İşte, Şener’in bugünkü köşe yazısı:
“Posta gazetesinde Pazartesi günü “Aleviler Ne İstiyor?​” başlıklı yazı dizisine başladık. Evet Türkiye’de Alevilere karşı önyargıların olduğunu biliyordum ama tepeden tırnağa bu kadar düşmanlığın olduğunu tahmin edemezdim.
Telefon, e-posta ve twitter üzerinden yapılmayan “sövgü” kalmadı. En basiti “Sen Alevi misin?​” sorusuydu. Alevi olsam ne olur olmasam ne olur? Ama belli ki bu soruyu sorunların gözünde “Alevi olmak” bir suçtu. Ve böyle bir diziyi ancak ve ancak bir Alevi yapabilirdi.
“Türk müsün?​” diye soranlar da olmadı değil. Bu tür düşünenleri kendi hallerine bıraktım. Allah ıslah etsin. Ama TRT’nin Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu’nun yaptığı bana göre işin şahikasıydı.
Yazı dizisi yayınlanmadan önce bir reklam filmi çekildi. Toplam 20 saniyelik reklam filminde şu cümleleri söyledim: “Dışlandılar. Katliamlarla susturuldular. Sadece seçim dönemlerinde hatırlandılar. ‘İnançlarımızı artık özgürce yaşayalım’ diyorlar. Değişen Türkiye’den ne bekliyorlar?​”
Reklam filmi Pazar akşamı yayınlanması için TRT dahil tüm televizyon kanallarına gönderildi. Televizyonların tamamında yayınlandı, TRT hariç. Pazartesi günü sebebini öğrenmek için bir araştırma yaptık. Gerçeği TRT’den yetkili Özlem Taşkan’dan gelen e-posta ile öğrendik. [email protected] adresinden bize ulaşan e-posta’da aynen şu yazıyordu:
“Yayın Denetleme ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı kararına göre; Posta Gazetesi Nedim Şener Reklam filmleri içindeki “Katliamlarla susturuldular” ifadesi nedeniyle YAYINLANMAZ almıştır. İyi çalışmalar.”  TRT’nin mesajı net; reklam filmi “Katliamlarla susturuldular” ifadesi nedeniyle yayınlanmamıştı. Olayı, kaderde TRT sansürüne uğramak da varmış deyip sineye çekebilirdim. Ama bir zihniyetin iyice anlaşılması lazım. Elbette mesele reklamın TRT’de yayınlanması ya da yayınlanmaması da değil. Mesele TRT’nin tarihte yaşanmış katliamları inkar eder nitelikteki tutumudur.”
(MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Çocuk cezaevleri işkence ve taciz yuvası

SONRAKİ HABER

Roboskî’de adalet 17 aydır yok!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...