04 Mayıs 2011 13:26

‘Fıstıklı Meydanı beton olsun’ inadı

İstanbul Vakıflar Müdürlüğü Beşiktaş Çırağan Fıstıklı Meydanı’nda doğal ve tarihi dokuyu hiçe sayarak meydana konut yaptırma inadını sürdürüyor. 11 Ocak 2011  tarihinde kat karşlığı konut yaptırmak için açtığı ihaleyi kazanan şirket, Çırağan semt sakinlerinin yoğun çabaları sonucu

‘Fıstıklı Meydanı beton olsun’ inadı
Paylaş

İstanbul Vakıflar Müdürlüğü Beşiktaş Çırağan Fıstıklı Meydanı’nda doğal ve tarihi dokuyu hiçe sayarak meydana konut yaptırma inadını sürdürüyor. 11 Ocak 2011  tarihinde kat karşlığı konut yaptırmak için açtığı ihaleyi kazanan şirket, Çırağan semt sakinlerinin yoğun çabaları sonucu ihaleden vazgeçmiş olmasına rağmen Vakıflar Müdürlüğü bugün yine ihaleye çıkacak.

Müdürlük tescilli bir tarihi çeşmesi ve asırlık ağaçlar bulunan Fıstıklı Meydanı, niteliksiz bir konut projesine çevirme tutumundan vazgeçmemesine semt sakinleri tepkili. Yaptıkları itirazların görmezden gelindiğini belirten semt sakinleri söz konusu alanın davalık olmasına rağmen, mahkeme kararı beklenmeden ihaleye çıkıldığına dikkat çekiyorlar.

Asırlık ağaçları kesilmesine, fiili yolları çıkmaz sokak yapılarak yeşilin ortasına dev bir beton yığını dikilmesine  karşı durucakalarını belirten semt sakinleri, hukuksuzluklara dikkat çekiyorlar: “Yıldız Parkı’na komşu olan mahallede yapı yükseklik izni parkın silüetini bozmamak için 9,5 mekre ile sınırlandırılmış durumda. Fakat her ne hikmetse parkın hemen paralel sokağında yapılması planlanan dev beton yığını için izin verilen yükseklik 15,5 metre. Usüle aykırı durum bununla sınırlı değil. Mahallenin fiili yolları eşine dünyada çok az rastlanır şekilde binanın altında kalıyor. Zaten çok dar olan yollar çıkmaz sokak oluyor. Bu, bir yangın çıksa, acil ambulans gerekse mahalleye ulaşımı imkansız hale getirecek. Fakat asıl önemlisi bahsi geçen minik yeşil alan 1999 depreminde semt sakinlerinin kaçıp toplandığı nokta. Bir deprem olsa başka da kaçacak yerleri yok.”

BİTMEYEN İNAT

Semt sakinleri birkaç yıl önce imar planına itiraz etmişler. İmar planına yapılan itirazlar neticesinde Beşiktaş Belediyesi, 1/1000’lik planlarda burayı yeşil alana çevirmiş... Büyükşehir Belediyesi de 1/5000’lik plana uymuyor diyerek, terbir bir kararla, meydanı konut alanına çevirmiş...

Beşiktaş Belediyesi’nin 25 farklı kurumdan görüş alarak 1/1000 planda meydanı yeşil alana çevirmesine  Büyükşehir Belediyesi’nin itiraz etmesini şehircilik ilkeleri ve planlama tekniklerine aykırı bulan semt sakinleri, “Semtimize, tarihimize, yollarımıza, yeşilimize ve kentlilik hakkımıza sonuna kadar sahip çıkmaya inat ediyoruz” diyorlar.
Ayrıca Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası’nın davaya müdahil olacağı kaydediliyor.
(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Adıyaman blok adayı Büyükşahin'den EMEP'e ziyaret

SONRAKİ HABER

HES’lerin ve nükleerin çevreye etkisi tartışıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...