13 Nisan 2013 18:20

8 işçinin canının bedeli 25 bin TL!

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü'ne bağlı maden ocağında, 8 maden işçisinin yaşamını yitirmesine ilişkin başlatılan soruşturmada, işverenin ihmalleri sıralanırken, iş verene sadece 25 bin TL ceza kesilmesi dikkat çekti.Zonguldak'ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK)

8 işçinin canının bedeli 25 bin TL!
Paylaş

Zonguldak'ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü'ne bağlı kömür ocağında, 7 Ocak tarihinde meydana gelen ve 8 taşeron maden işçisinin yaşamını yitirmesine yol açan metan gazı püskürmesine ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın incelemesi tamamlandı. Hazırlanan 33 sayfalık raporda, ocağın gaz içeriğinin yüksek ve degaja müsait olmasının bilinmesine rağmen çalışmaların teknolojik, uzmanlık ve işçilik açısından önleyici düzeyde olmaması, metan drenajıyla ilgili çalışma yapılmaması, ateşleme mahalli konumu, sondajların derinlik, çap ve adetleri gibi unsurların olay öncesi iyi değerlendirilmemesi ve aynı lağımda yaşanan 3 degajın üzerinde durulmaması gibi faktörlerin kazaya yol açtığı belirtildi.

Raporda mevzuata aykırılıklar şöyle sıralandı: * İş yerinde iş güvenliği uzmanı bulunmamaktadır. * İş yerinde yapılan aylık iş sağlığı ve güvenliği kurul toplantılarında sondajlarla ilgili kararlar alınmış ancak bunların bir sonraki kurul toplantısında giderilip giderilmediği görüşülmemiştir. * İş sağlığı ve güvenliği denetimlerinin 1. derece gazlı ocak güvenliğine uygun yapılmadığı anlaşılmıştır. * Galerilerde işçileri ilerlenen metre oranında ücret vererek çalıştırmaları, fazla iş yapmak ve ücret almak adına, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyma ve daha dikkatli çalışmayı zayıflatmaktadır. * Kozlu Müessese Müdürlüğü ocaklarında eksi 630 katı ve üzerindeki katlarda kesilen damarların gaz içeriği uzun süredir ölçülmemiştir. * Alt işveren ihalesinde teknoloji ve uzmanlık kriterine uyulmamıştır. * Ateşleme, emniyetli mesafeden gerekli güvenlik önlemleri alınarak yapılmamıştır. * İşçilerin tehlike mahallinden uzaklaştırılması için seri tahliye, uyarı ve haberleşme sistemi oluşturulmamıştır. Benzer kazaların önlenmesi amacıyla mevzuata aykırılıklarla ilgili bölümün TTK Genel Müdürlüğü'ne ve alt işverene tebliğ edilmesi istenen raporda, patrona 25 bin 333 TL ceza verilmesinin uygun olacağı kanaatine varıldığı kaydedildi. (ZONGULDAK)

ÖNCEKİ HABER

Yaşam için Taksim’de!

SONRAKİ HABER

Yüzleşme zamanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...