11 Mart 2013 13:04

17 can, 18 yıl; Gazi Katliamı

Türkiye tarihinin karanlık geçmişinde hâlâ aydınlatılamamış olan ve 17 insanın yaşamını yitirdiği Gazi Katliamı’nın üzerinden 18 yıl geçti. Katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri, aradan geçen 18 yıla rağmen acılarının halen ilk günkü kadar taze olduğunu söylüyor.Gazi Mahallesi’nde 12 Mart 1

17 can, 18 yıl; Gazi Katliamı
Paylaş
Rojda Korkmaz

Gazi Mahallesi’nde 12 Mart 1995 tarihinde gerçekleştirilen ve 17 Alevi vatandaşın yaşamını yitirdiği katliamın 18’inci yılında, katliamda yaşamını yitirenler eylem ve yürüyüşlerle anılacak.Katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri, hayatını kaybedenlerin birçoğunun yaralı olduğunu ve hastaneye kaldırılmadığı için kan kaybından yaşamını yitirdiğine dikkat çekiyor. Aileler katliamın gerçek faillerinin aklandığını belirtiyor.

‘DEVLET KORUYOR’

Gazi Katliamı’nda 18 yaşındaki kızı Dilek Şimşek’i kaybeden Şaziment Şimşek, Gazi Mahallesi’nde çalışan kızının işe giderken vurulduğunu anlattı. Yapılan balistik incelemesinde kızını katleden kurşunun Polis Memuru Adem Albayrak’ın silahından çıktığını öğrendiklerini aktaran anne Şimşek, “Ama devlet kendi polisini koruyor. Seni beni desteklemez ki. Benim kızım bir buçuk yıllık evliydi. Otopsi raporlarında tespit edildi üç buçuk aylık hamileymiş kızım. Olaylarda benim üç çocuğum vuruldu, birini kaybettim ikisi de yara aldı” diye konuştu.

Katliamda yaşamını yitiren 25 yaşındaki Zeynep Poyraz’ın annesi Menekşe Poyraz ise, Gazi Cemevinin tarandığını duyan kızıyla birlikte Gazi Mahallesi’ne gittiklerini, kitlenin karakola doğru ilerlediğini gördüklerinde Zeynep’in de kitleyle beraber karakola doğru yürüyüşe geçtiğini belirterek, yaşananlara ilişkin şunları anlattı: “O arada babası Zeynep’in peşinden gitti. O arada 80 yaşındaki Ali dedeyi gördüm. Polis vurmuş, kan revan içinde. İnsanları gördüm. Çok acıydı. Değil gençler biz yaşlılar kendimizi kaybettik” Zeynep’in vurulduğunu arkadaşlarından duyduğunu söyleyen Menekşe Poyraz, “Zeynep devrimciydi. Zeynep’in devrimci olduğunu biliyorlardı. Bunu bildikleri için tek kurşunla Zeynep’i sırtından vurdular” diye konuştu.

‘GAZİ İLE ROBOSKÎ AYNIDIR’

Zeynep Poyraz’ın babası Cemal Poyraz ise, “Yaralıların birçoğunun hastaneye gidişi polis tarafından engellendi ve kan kaybından öldü. Gözü dönmüş cellatlar genç yaşlı demeden öldürdü” dedi. “Ben yaşamım boyunca böyle bir vahşetle karşılaşmadım” diye konuşan Cemal Poyraz, şöyle devam etti: “Bizim çocuklarımızın katili silah çekip öldüren değildir. Öldürtendir. Asıl saldıranlar ortadayken, faili belliyken, gizlediler. Roboskî’nin nasıl üzerini kapattılarsa Gazi’nin de kapattılar”
Baba Poyraz, katliamda hayatını kaybedenleri anmak için 12 Martta Gazi Mahallesi’nde anma etkinliği yapılacağını belirterek, “Kimse bizi yalnız bırakmasın. Herkes yapacağımız yürüyüşe katılsın” diye konuştu. (İstanbul/DİHA)


HALKIN ÜZERİNE ATEŞ AÇILDI

12 Mart 1995 günü akşam saatlerinde İstanbul’da Alevi vatandaşların çoğunlukta yaşadığı Gazi Mahallesi’ndeki dört kahvehane ve bir pastane aynı anda kimliği belirsiz kişilerce bir taksiden otomatik silahlarla açılan ateşle tarandı. Saldırganların olay yerinden uzaklaştıktan sonra gasbettikleri taksinin şoförünü öldürdükleri ve taksiyi ateşe vererek kaçtıkları anlaşıldı. Olayların ardından çok sayıda Alevi vatandaş, Gazi Mahallesi’nde toplandı. Polis halkın üzerine ateş açtı. 13 Mart günü olayı protesto etmek için İstanbul’un dört bir yanından gelen yaklaşık 15 bin kişi polis karakoluna tekrar yürüyüşe geçti, çevik kuvvet ve özel timlerle desteklenen polis tekrar gruba ateş edince çatışma başladı. Olaylarda toplam 17 kişi hayatını kaybetti.

ÖNCEKİ HABER

Üniversite baskı altında

SONRAKİ HABER

Kara leke: 12 Mart 1971 Darbesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...