27 Şubat 2013 02:52

Bir Türkiye panoraması: Karşılaşmalar

BGST, Karşılaşmalar ile Türkiye’nin son dönemlerde yaşadığı gelişmelere odaklanıyor. Ulusal cenahda yaşanan iktidar kaybı. İslami cemaatin ‘Paranın dini imanı yoktur’ mottosuyla ilerlemesi ve sömürünün yeni adı taşeronlaşma. Böyle sıraladığımızda bile dile zor gelen bu sorunlara Tiyatro Boğaziçi’nin perform

Bir Türkiye panoraması: Karşılaşmalar
Paylaş
Sevda Aydın

Doktor Mehmet tam bir beyaz Türk. Sümeyra, iktidarın gözde burjuvazilerini temsil ediyor. Salih Usta sosyalist bir işçi. Prömiyerini İstanbul Tiyatro Festivali’nde yapan oyun, Türkiye’nin son 10 yılının panoramasını çiziyor. Üç kardeşin yıllar sonra buluşmasının merkezinde ilerleyen hikaye, kardeşlerin farklı düşünceleri, sınıfsal konumları ve temsil ettikleri politikaları üzerinden şekilleniyor. Dans ve müziğin teatral anlatımla bütünleştiği oyunun, pek çok kesimin içinde bulunduğu sürece dair sözü var. Karadenizli işçinin Kürt sorununa bakışı, CHP’nin ‘sol’ görüntüsü, ‘Dindar nesil yaratacağız’ sözünün hedefindeki gençlik, her aileden üç çocuk isteyen Başbakan ve kadınlar…

Türkiye’nin geçirdiği 10 yılı anlatmak kolay değil. Pek çok kavramın içi değişmiş, toplumsal ilişkilerimizde önemli sosyal değişimler olmuş, yüzleşme ve öteki meselesi bu kadar ön plana çıkmışken bütün bunları anlatmaya çalışmak elbette güç olmuştur. Oyunda bunları anlatırken belki de en önemli detay kadroda profesyonel oyuncularla birlikte günlük hayatında başka başka işler yapan insanların da bir araya gelmesi olmuş.

Metni, BGST Tiyatro Boğaziçi’ne ait olan tek perdelik oyunda 18 kişi yer alıyor. Metnin yazımından sahnelemeye pek çok aşaması kolektif bir şekilde kotarılan ‘Karşılaşmalar’ın proje danışmanlığını ise Ömer F. Kurhan ile Metin Göksel üstlenmiş. ‘Karşılaşmalar’ı 28 Şubat Perşembe akşamı Boğaziçi Üniversitesi Demir Demirgil Salonu’nda seyredebilirsiniz.


KARŞILAŞMALAR KÜNYE

METİN: BGST Tiyatro Boğaziçi Reji Grubu: Aysel Yıldırım, Banu Açıkdeniz, İlker Yasin Keskin, Özgür Eren Koreografi: Banu Açıkdeniz, İlker Yasin Keskin, Metin Göksel Özgün Müzik: Birgül Serçe, İbrahim Odak, Orçun Yıldırım, Vedat Yıldırım Performans Kadrosu: Aysel Yıldırım, Banu Açıkdeniz, Barış Sezgin, Başak Doğan, Burak Akyunak, Cüneyt Yalaz, Duygu Dalyanoğlu, Fırat Kuyurtar, Gökhan Gökçen, Hekim Kılıç (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kadına yönelik terör!

SONRAKİ HABER

Büro emekçisinden 81 ilde uyarı grevi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...