04 Şubat 2013 16:57

Kürtlerin ve Alevilerin birliği daha da güçlenmeli

Demokratik Toplum Kongresinin, 2-3 Şubat tarihlerinde Diyarbakır Cegerxwin Kültür Merkezinde düzenlediği 1. Alevi Konferansı’nın sonuç bildirgesi açıklandı. Çok sayıda Alevi temsilcisinin katıldığı konferans Paris’te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’e atfedilirken, sonuç bildirgesinde Kürt so

Kürtlerin ve Alevilerin birliği daha da güçlenmeli
Paylaş
Faruk Ayyıldız

Alevilik tarihi, katliamlar, ana dilde ibadet, diyalog süreci gibi çok sayıda konuda tartışmalar yürütülen konferansın bildirgesinde, “Bu coğrafyada egemenlerin tarih boyunca yok saydığı, imha ve asimilasyon politikalarına tabii tuttuğu Kürt ve Alevi temsilcilerinin bir araya gelmesi, sorunlarını tartışıp, çözüm yolları aranması tarihi bir adımdır” denildi.

‘BİRLİKTE MÜCADELE İÇİN UMUT VERİCİ’

Bildirgede Alevi hareketi ve Kürt siyasal hareketinin yan yana gelmesinin barışçıl ve demokratik çözümler için umut verici olduğu belirtilerek, “Konferans, egemen zihniyetin Aleviliğe yön verme-tanımlama çabalarını, Türk-İslam sentezini reddetmiş, devletin kontrolü dışında bir Aleviliğin coğrafyamıza barış başta olmak üzere, eşitlik, özgürlük, adil paylaşım ve sevgiyi taşıyacağına vurgu yapmıştır” denildi.

‘DİYANET KALKSIN, CEMEVLERİ TANINSIN’

Diyanet İşleri Başkanlığının kaldırılması, cemevlerinin ibadethane olarak yasal statüye kavuşturulması talepleri öne çıkan bildirgede, “Konferansımız, Alevi köylerinde cami yapılması anlayışını, asimilasyon politikasının bir parçası olması itibariyle reddetmiştir”  denildi. Zorunlu din derslerinin kaldırılması da istenen bildirgede, AKP’nin mevcut eğitim sistemiyle ‘dindar ve kindar bir gençlik’ yetiştirme hevesi de gericilik ve asimilasyon olarak nitelendi. Bildirgede ‘Aleviliğin özgürlüğü, Kürtlerin, Kürtlerin özgürlüğü de Aleviliğin özgürlüğüdür’ vurgusu yapıldı.

‘ZORUNLU DİN DERSİNE HAYIR’

Devletin Sünni inancı esas aldığına dikkat çekilen bildirgede, “Konferans, yeni anayasa sürecinde Aleviler başta olmak üzere, bütün inançların eşitliğinin garanti altına alınmasını savunmuştur” denildi. Alevilere karşı tehdit politikalarının yaşamın her alanında sürdürüldüğü ifade edilen bildirgede “Kamuda dışlama, rencide etme, Alevi evlerinin işaretlenmesi katliamcı zihniyetin göstergesidir. Görsel ve yazılı medyada ve ders kitaplarında kimlik ve inançlara dönük nefret söylemine karşı cezai yaptırımlar uygulanmalıdır” ifadelerine yer verildi.

ANA DİLDE İBADET

Ana dilde ibadete vurgu yapılan bildirgede diğer Kürt Alevilerin de kendi ana dilleri olan Kürtçe ile ibadetlerini sürdürmelerinin önemine dikkat çekildi. Bildirgede, “Konferansımız, 72 millete aynı nazarda bakan Alevilerin hem coğrafyamızda hem de bölgemizde barış sürecine doğrudan müdahil olmasını benimsediği gibi, demokratik, özgür ve eşit ilişkiler için mazlum Kürt halkının yürüttüğü özgürlük, barış, eşitlik ve kardeşlik mücadelesini desteklediğini ilan eder” denildi.


KARARLAR

Sonuç bildirgesinde konferansta alınan kararlar ise şöyle sıralandı;
* Konferans sonuçlarını taşımak üzere yerel konferanslar yapılması,
* Kararları hayata geçirmek üzere Konferans Koordinasyon Kurulu oluşturulması,
* Alevilerin, Kürtlerin ‘demokratik ulus birliği’ne yönelik çalışmalara aktif katılması,
* Mezopotamya coğrafyasında yaşayan Alevilerin, ‘Mezopotamya Aleviler Birliği’ adı altında örgütlenmesi,
* Sakine Cansız Alevi Kadın Akademisi kurulması. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

15 gündür ocağa inmeyen madencilerden eylem

SONRAKİ HABER

Mobbing’de gözler Yargıtay’da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa