29 Ocak 2013 09:26

Yol işçisi taşerona karşı çıkartma yaptı

Maden işçilerinin ardından Karayolları işçileri de taşerona karşı eylemdeydi. Türk-İş’e bağlı Yol-İş Sendikasında örgütlü binlerce Karayolu işçisi Türkiye’nin dört bir yanından Ankara’ya gelerek taşeronlaşmaya karşı hep bir ağızdan tepki gösterdi. Karayolları Genel Müdürlüğü &ou

Yol işçisi taşerona karşı çıkartma yaptı
Paylaş
Gökhan Uysal / Hasan Akbaş

Türkiye’nin dört bir tarafından gelen Karayolları Genel Müdürlüğünün taşeron şirketlerinde çalışan yol işçileri, Yargıtayın “Taşeron diye isimlendirilen işçilerin işe ilk girişinden itibaren Karayolları Genel Müdürlüğü işçisidir” demesine rağmen, kararın uygulanmamasına tepki gösterdi. İşçiler, taşeron şirketlerin ağır şartları altında ezildiklerini, maaşlarının verilmediğini, zorla fazla mesai yapmalarına karşın mesai ücretlerini alamadıklarını, sosyal haklarının, haftalık izinlerinin olmadığını dile getirdi.

‘İŞ BİRLİKÇİ SENDİKA İSTEMİYORUZ’

Eylemde en çok dikkat çeken ise işçilerin Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu’ya gösterdiği tepki oldu. Kumlu’nun yanlarında olmadığını, sağlam durmadığını söyleyen işçiler “Kumlu istifa” sloganı attı. İşçiler, “Binlerce insan, dört bir taraftan buraya gelmiş Mustafa Kumlu neden burada yok. Bu adam bizi satmaktan başka ne iş yapmış bu zamana kadar” diyerek tepki gösterdiler. Türk-İş Genel Sekreteri ve Yol-İş Genel Başkanı Ramazan Ağar’ın konuşması sırasında işçilerin sürekli sendika ve Kumlu aleyhinde slogan atmasına karşı Ağar, “Arkadaşlar şimdi biz bu işlerimize bakalım. Bunların zamanı değil” diye tepkileri engellemeye çalıştı. Ağar, Yargıtay kararıyla onaylanan kadro hakkının hâlâ verilmediğini, taşeronlaşmanın daha da artarak müteahhitlere anahtar teslim iş verildiğini ifade etti. İşçiler ise “Genel grev genel direniş” sloganıyla grev istediklerini belirtti.

İŞÇİLER GENEL GREV İSTİYOR

Kayseri’den eyleme gelen Taşeron İşçisi Bayram Ayhan, 750 liralık maaşlarının 2 aydır verilmediğini, sigortalarının dahi yapılmadığını ifade etti. Geçen ay işten çıkarıldığını anlatan Ayhan, “7 ay çalıştım ne sigorta yaptılar ne maaşımı düzgün verdiler. 2 aylık maaşım hâlâ içeride. Bugün yarın diye oyalıyorlar. Geçen ay zaten işten çıkardılar. Yaza doğru geri alırız diyorlar ama almayacaklarını biliyoruz. Sendika genel grev ilan etsin hepimiz greve çıkarız. Yeter artık yıldırdılar bizi” dedi.

Hatay’dan gelen bir başka işçi ise taşeronlaşmanın kalkmasını ve insanca yaşamayı istediklerini belirtti. “Gecekondularda bile kiraların 300-400 lira olduğu bir dönemde insanca yaşamak istiyoruz. Bizlerin çoluğu çocuğu yok mu? Biz insan değil miyiz? Sosyal haklarımız yok mu? Sosyal haklarımız zaten yoktu ama hiç değilse insanca yaşayacağımız bir ücret versinler. Bu taşeronlaşma kalksın başka bir şey istemiyoruz” dedi.

Şanlıurfa’da İl Özel İdaresinde çalışan ve taşeron işçilere destek olmak için gelen kadrolu bir işçi de “Bugün onlara, yarın bizleredir. Taşeron işçisi kardeşlerimizin yanındayız” dedi.

Kumlu’nun eyleme katılmayışına da tepki gösteren işçi “Genel Başkanımız Ramazan Ağar’ın dışında kimse gelmemiş. Kumlu bizi masa başında satacağına hakkımızı savunsun. Onu biz oraya çıkardık, bizim maaşlarımızdan verdiğimiz paralarla orada duruyor” diyerek tepki gösterdi.

‘İŞ VERİN, AŞ VERİN BU ÜLKEYE BARIŞ GELİR ‘

Diyarbakır’dan gelen taşeron işçiler de 3 aydır maaş alamadıklarını, 10 gün iş yavaşlatma eyleminde bulunarak maaşlarını aldıklarını aktardılar. İşçiler, işsizlik sorununun ve çalışma koşullarının düzeltildiği taktirde barışın sağlanacağını belirterek “Biz iş istiyoruz, aş istiyoruz. Bize bunları verin bu ülkeye barış o zaman gelir” dediler.

‘SİMİT ALACAK PARAM YOK’

Diyarbakır’dan gelen başka bir Taşeron İşçisi Salih Taş da “Cebimde simit alacak param yok. Taşeron işçileri o kadar sömürülüyor ki bu hayata lanet ediyoruz artık. Yaşanmaz bir hayatımız var, çocuklarımız perişan. Çocuklarımı okula gönderemiyorum. Başbakan beş çocuk istiyor ben bir çocuğa bakamıyorum” diyerek yaşadıklarını özetledi. (Ankara/EVRENSEL)


İŞÇİLERDEN MEKTUP DA VAR

İşçiler toplu olarak, Ramazan Ağar ve Kumlu’ya yazdıkları, isim vermedikleri bir mektubu da gazetemize ilettiler. İşçilerin mektubu şöyle:
 “Saygıdeğer Başkanım
Ben İstanbul Gaziosmanpaşa şantiye şefliğinde taşeron elemanı olarak çalışıyorum. Ben ve arkadaşlarım çok mu çok zor şartlarda çalışıyoruz ve derdimizi kimseye anlatamıyoruz.  Şefimiz, formenimiz özellikle formenimiz Ahmet Sezer bizi çalıştığımıza bin pişman ediyor hakkımızı yiyor. Bunlar taşeron bu işi beğenmiyorsanız bırakın gidin diyor. Devletin kanunlarını dinlemiyor, bildiğini okuyor. Kendileri de gereksiz yere mesaiye geliyor. Bizi de işe getiriyor mesai vermiyor, bizim mesai  hakkımızı da müteahhit ve şefle cebe indiriyor. Bu olanları sendika başkanımıza ilettik o da hiçbir şey yapmadı, yapmadığı gibi bizi haksız çıkardı. Biz bu sorunlarımızı belgeledik, Bakana, Başbakana kadar götüreceğiz, ama öncellikle sizin müdahale etmenizi istiyoruz. Sorunlarımız şunlar;
Kolayca işten atmalar, maaşımızın eksik ödenmesi (1200TL olan maaşımız 960-980TL olarak yatırılıyor), haftalık çalışma saatimiz 45 saat olması gerekirken sabah 7.30 akşam 17.30’a kadar ve hafta sonu cumartesi, pazar çalıştırıyorlar itiraz edeni işten atmakla tehdit ediyorlar, formen Ahmet Sezer hem kendi ev işlerinde hem de başka işlerde işimiz dışı işlerde çalıştırıyor ve şu anda Ankara’ya gidenler hakkında tutanak tutarım diye insanları tehdit ediyor. Bize yardımcı olmanızı rica ediyoruz.”

ÖNCEKİ HABER

Tutuklu 97 gazeteciden 78'i Kürt medyasından

SONRAKİ HABER

Habur'da şoförlerden mazot eylemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...