22 Nisan 2011 12:52

Kadın yönetmenler Uçan Süpürge için Ankara’ya geliyor

14. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali mayıs ayında dünyanın dört bir köşesinden çok sayıda sinemacıyı Ankara’da ağırlayacak. İran sinemasının muhalif sesi Tahmineh Milani, Küba sinemasının genç yeteneği Prakriti Maduro, ilk kez menopozu filme çeken Yönetmen Paula Palacios ve Belçika&rsq

Kadın yönetmenler Uçan Süpürge için Ankara’ya geliyor
Paylaş

İDDİALI FİLMLERLE GELİYORLAR

Uçan Süpürge takipçilerinin yakından tanıdığı İranlı Yönetmen Tahmineh Milani, yepyeni filmi “İntikam/Payback” ile bu yıl festivalin gözdelerinden biri. Kadın sorunlarını cesur bir dil ve eşine az rastlanır bir mizahla sinemaya taşıyan, cinsiyet eşitsizliğine her filmiyle kafa tutan Milani, ülkesinde muhalif kimliğiyle tanınıyor. Milani bu yıl festivalin konuğu olarak Ankara’ya sinemaseverlerle hasret gidermeye geliyor. Kadın sinemasının bu yürekli ustası, filminin gösteriminden sonra söyleşi yapacak.

Tıpkı Milani gibi FIPRESCI Ödülü için yeni filmiyle Ankara’ya gelecek olan bir diğer yönetmen de Vanja D’alcantara. Kazakistan bozkırlarından uzun süre akıldan çıkmayacak politik bir öykü anlatan “Bozkırın da Ötesi/Beyond the Steppes” ile festivale konuk olan yönetmen, filmin ardından seyircilerin sorularını yanıtlayacak.

KADINLARIN YAŞ DÖNÜMÜNÜ FİLME ÇEKTİ

Orta yaştaki kadınların ortak noktası menopoz döneminin farklı kültürlerde nasıl yaşandığını anlatan “Kadınlara Mola Yok/Women No Pause” adlı belgeselin yönetmeni Paula Palacios da festival için Ankara’da! Yönetmen filminin gösterimine katılacak; ardından yapılacak söyleşide ise bir hekim ve bir psikolog seyircilere menopoz hakkında bilgi verecek.

KÜBA’DAN SEVGİLERLE…

Ve Prakriti Maduro… Küba sinemasının parlayan genç yeteneği Maduro, rengarenk Küba görüntülerinin eşlik ettiği “Havanalı Eva/Habana Eva” filmiyle birlikte festivale geliyor. FIPRESCI Ödülü için jürinin karşısına çıkacak olan bu romantik komedide Eva rolünde Prakriti Maduro, iki erkek arasında yapması beklenen seçimi sürpriz bir kararla nihayete erdiriyor.

AFRİKA’NIN ‘SESİ’ OLDU

Festivalin tüm belgeselleri, Uçan Süpürge ekibinin “Hiçbirini kaçırmayın” dediği kadar var! Birbirinden iyi belgesellerden biri de “Afrika Ayaklanıyor/Africa Rising”. Kadın sünnetine karşı kadın ve erkeklerin yükselttiği tepkiyi sinemaya taşıyan filmin anlatıcısı Efua Dorkenoo festivalin sürprizlerinden. Dorkenoo filmin gösterimine katılacak, zira seyircilere  ‘anlatacakları var’.

İLK KEZ ANKARA’DA!

Dünyaca ünlü sinema örgütü Women Make Movies ilk kez Ankara’da! Uçan Süpürge’nin konuğu olarak ABD’den Ankara’ya ‘uçacak’ olan Kristen M. Fitzpatrick, eli boş gelmiyor. Women Make Movies’in iş birliğiyle festivalde gösterilecek olan filmler var Fitzpatrick’in bavulunda. Festival takipçilerinin adreslerinden biri olan Goethe Institut Ankara’da (Alman Kültür Merkezi) düzenlenecek “Sinemada Kadın Örgütlenmesi” panelinde Filmmor, Documentarist ve Uçan Süpürge ile birlikte Women Make Movies adına Kristen M. Fitzpatrick de söz alacak. (KÜLTÜR SERVİSİ)

14. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali 5-12 Mayıs tarihleri arasında Ankara’da. Bilgi için: 0 312 427 00 20

ÖNCEKİ HABER

Jordi Savall’dan seçme ninniler

SONRAKİ HABER

Kaç yanlış bir AKP’yi götürür?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...