21 Nisan 2011 10:07

ÇED muafiyetine dava

BAŞBAKANIN büyük bir propaganda eşliğinde tanıtımını yaptığı Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu’yla ilgili ÇED muafiyetine karşı Danıştaya başvuruldu.Bursalılar, 14 Nisan 2011 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan ÇED yönetmeliğindeki değişikliğin yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava açtılar. Halk, proje hak

ÇED muafiyetine dava
Paylaş

BAŞBAKANIN büyük bir propaganda eşliğinde tanıtımını yaptığı Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu’yla ilgili ÇED muafiyetine karşı Danıştaya başvuruldu.

Bursalılar, 14 Nisan 2011 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan ÇED yönetmeliğindeki değişikliğin yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava açtılar. Halk, proje hakkında bilgilendirilme yapılmasını ve görüşlerinin alınmasını talep ediyor.

Bursa Merkez, Gemlik, Orhangazi ve İznik ilçelerinden toplam 31 kişi dava için Çevre Hareketleri avukatlarına toplu olarak vekalet verdi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odası da 15 Nisanda benzer davayı, değişikliğin yürütmesinin durdurulması ve iptal istemi ile yargıya taşımıştı.

Nilüfer Kent Konseyi Genel Sekreteri Mehmet Kartal konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi: “AKP iktidarı süresince başta Çevre ve Maden Mevzuatı olmak üzere birçok yasal düzenleme yapılarak, kalkınma ve büyüme hedefi ile çeşitli yatırım projeleri kontrol ve denetim alanı dışına çıkarıldı. Bu dava ile tüm ülkemiz insanına artık bu yok etmeye ve tahribata dur diyelim önerisi getiriyoruz. Üçüncü köprü, Akkuyu Nükleer Santrali, Gebze-İzmir Otoyolu gibi projelerin bölgede yaşayan insanların onayı ve oluru alınmadan yapılmamasını istiyoruz “ dedi.

TMMOB Bursa İKK Sekreteri Fikri Düşünceli de “Avrupa’daki bankalardan kredi alabilmek için otoyol konsorsiyumunun, Avrupa Birliği mevzuatına uygun olarak Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi çalışması içindeyken Türkiye hükümetinin neden kendi mevzuatında yer alan ÇED sürecini bertaraf ettiğini” sordu.

Ekolojik Yaşam Derneği (EKODER) Yönetim Kurulu Başkanı Arca Atay ise ÇED muafiyeti kapsamına giren diğer projelerin bulunduğu illerdeki yurttaşların da dava açmaları gerektiğini söyledi.

ÇED yönetmeliğinin “Kapsam Dışı Projeler” başlığını taşıyan Geçici 3. Maddesi ile 1993’ten önce planlanan yatırımların ÇED muafiyeti vardı. Çevre Mühendisleri Odası da konuyu yargıya taşıdı. 27 Ocakta Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Odanın itirazını kabul etti, yönetmeliğin yürütmesini durdurdu. Böylece ÇED muafiyeti kalktı.

Ancak Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından ÇED Yönetmeliğinin Geçici 3. Maddesi, 14 Nisanda değiştirildi. Yapılan değişiklikle, 1993 ve öncesinde proje kapsamına alınmış tüm üretime ve/veya işletmeye başladığı belgelenen projelere de bu muafiyet getirildi.

Bu değişiklikle Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu’nun yanı sıra, üçüncü köprü, Gebze-İzmir otobanı, Sinop ve Akkuyu nükleer santralleri, Hasankeyf gibi uygulamalara ÇED muafiyeti yeniden getirildi. (Bianet)

ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu’ndan seçim barajı düşürülsün teklifi

SONRAKİ HABER

‘Ben tanığım’ sergisi bu hafta Kadıköy’de

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...