26 Aralık 2012 10:38

‘Türkiye enayi yerine konmuştur!’

İzmir Gaziemir’de ortaya çıkarılan nükleer atıklarla ilgili gelişmeler devam ediyor. İzmir Tabip Odası ve Çevre Mühendisleri Odası yaptıkları ortak basın açıklamasında yetkilileri olayla ilgili bilgileri paylaşmamakla suçladı. Basın toplantısına telefonla katılan nükleer enerji uzmanı Prof. Dr. Tolga Yarman ise nükleer at

‘Türkiye enayi yerine konmuştur!’
Paylaş

İzmir Tabip Odası’nda gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Tabip Odası Sekreteri Dr. Ceyhun Balcı, içinde Türkiye’ye girişi yasak olan Europium 152 adlı radyoaktif maddesinin de bulunduğu söz konusu atıkların yaratmış olduğu toplum sağlığı ve çevre sorunları konusunda yetkililerin sürecin başından bu yana ilgisiz, edilgen ve saydamlıktan uzak olduklarını belirtti. Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Helil İnay Kınay da konuyla ilgili yargı sürecini başlattıklarını belirterek, yetkililere sordukları soruların yanıtlarını hala alamadıklarını söyledi. 9 Eylül Üniversitesi Halk Sağlığı bölümünden Prof. Dr. Alp Ergör ise bölgede sadece nükleer değil tehlikeli birçok atığın da bulunduğunun ortaya çıktığına dikkat çekerek, bu atıklarla ilgili vakit geçirilmeden, toplumun ve ilgili meslek örgütlerinin de katılımıyla bir çözüm üretilmesi gerektiğinin altını çizdi.

NEDEN İZ SÜRÜLMEDİ?

Basın toplantısına telefon bağlantısıyla katılan Prof. Dr. Tolga Yarman, olayın birilerinin Türkiye’yi enayi yerine koyduğunu gösterdiğini kaydetti. Nükleer bir santralden çıkan atıkların Türkiye’de  ne işinin olduğunun bir an önce belirlenmesi gerektiğine vurgu yapan Yarman, “Olayın ardında devlet ya da devletlerin olduğunu düşünüyorum. TAEK bu durumu yıllardır bilmesine rağmen ne den bu atıkların izini sürmediğini hâlâ anlayabilmiş değilim. Orda nereden bakarsanız bakın 100 yıllık bir bela ile karşı karşıyayız” dedi. Basın toplantısında TAEK’in atıkların üzerine toprak döküleceği ve bölgenin tel örgütlerle çevrilmesi gibi önlemlerin yetersiz olduğu dile getirildi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Faili Belli Roboski’

SONRAKİ HABER

Polis talimatıyla soruşturma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa