26 Kasım 2012 14:36

Tarım cenneti asite boğuluyor

Dünyanın 7 cennet vadisinden birisi olarak biliniyor. Ülke yüzölçümünün ancak yüzde 8'i kadar olan birinci sınıf tarım topraklarının yarısı bu vadide. Üzüm diyarı. Dünya üzüm üretiminde ABD'den sonra geliyor. Çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde ise dünya birincisi Binlerce yıld

Tarım cenneti asite boğuluyor
Paylaş
Özer Akdemir

Gediz Vadisi'nden ve bu vadinin ortasındaki Çaldağı'ndan bahsediyoruz. Geçtiğimiz yıl üretime başlayan sülfirik asitli nikel madeninin cehenneme çevireceği söylenen bölge, işte böyle bir yer.

MADENCİ KAÇTI, PANELE GELMEDİ

AKP hariç Turgutlu'daki bütün siyasi parti temsilcileri, CHP milletvekilleri ve çok sayıda kurum temsilcisinin katıldığı panel aslında madene karşı olanlarla madeni savunan bilim insanlarının ve uzmanların karşılıklı görüşlerini anlattıkları bir toplantı şeklinde örgütlenmek istenmişti. Sözlü ve yazılı tüm çağrılara “Biz ÇED raporumuzu aldık, orada her şeyi anlattık”diye yanıt vererek katılmayan, bunun yerine toplantının olduğu gün yerel gazetelere tam sayfa ilan vererek katılacak bilim insanlarını ‘kategorik maden karşıtı’ olarak karalamaya çalışan madenci şirketin bu davranışı protesto edildi. Tüm konuşmacılar gerçekler karşısında şirketin söyleyecek sözü olmadığı için kaçtığını dile getirdi.

BU YAPILAN MADENCİLİK DEĞİL

Turgutlu Çevre Platformu (TURÇEP) tarafından gerçekleştirilen panelin yürütücülüğünü Ege Üniversitesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Ümit Erdem yaptı. İTÜ Öğretim Görevlisi Prof. Dr. İsmail Duman, Çaldağı'nda yapılan faaliyetin madencilik olarak nitelenemeyeceğini, bunun madencilik adı altında yapılan devasa bir kimyasal işletmecilik olduğunu söyledi. Duman, burada kullanılacak 18 milyon ton sülfirik asitin tankerlere konması ve tankerler tampon tampona dizilmesi halinde Çin denizini geçerek denize döküleceğini belirterek, “Bu korkunç bir şey” dedi.  
Madenci şirketin Turgutlu'dan bazı kişileri ve kurum temsilcilerini Finlandiya'daki nikel madeni olan Talvivaara'ya götürdüğünü hatırlatan Jeoloji Yüksek Mühendisi Tahir Öngür, bu gezinin ardından daha geçtiğimiz günlerde Talvivara'da meydana gelen kazada büyük bir çevresel kirlenmenin meydana geldiğini aktardı. E. Ü. Halk Sağlığı bölümünden Uzm. Dr. Hür Hassoy ‘Nikel madenciliği ve sağlık’ adlı sunumunda insan ve çevre etkileşiminin anne karnında başladığının altını çizerek, kimyasal maddelerle yapılan metal işletmeciliğinde ortaya çıkan ağır metallerin ve arseniğin yarattığı sağlık sorunlarını sıraladı.

TORUNLARIMIZIN HAKKINI ÇALIYORUZ

Panelin dikkat çeken sunumlarından birisi de İzmir Orman Mühendisleri Odası Başkanı Kenan Erten'den geldi. Maden alanının tamamının emekle yetiştirilmiş ormanlar olduğuna ve bölgenin 1976 yılından itibaren insan eliyle ağaçlandırıldığına vurgu yapan Özten, maden üretimi sürecinde bölgede bulunan 2 milyona yakın ağacın kesileceği iddiasını, bölgenin orman yapısını gösteren uydu fotoğrafları ile yineledi. Prof. Dr. Ümit Erdem de nikel madenciliği devam ederse bölgenin ziraat bakımından mahvolacağı uyarısında bulundu. “Bırakın ağacı ot bile yetişmeyecek. Bu maden İzmir'i tehdit ediyor. 2026 ya kadar elde edilecek bir gelir için torunlarımızın hakkını çalıyoruz” diye konuştu. (Manisa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kadınlardan ‘her gün mücadele’ çağrısı

SONRAKİ HABER

Seyisler iş bıraktı atlar durdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...