16 Kasım 2012 15:28

Halka gözdağı verilmek isteniyor

Tunceli’nin Hozat İlçesinde kaymakamlık, emniyet ve jandarmanın halkı fişlediği ortaya çıktı. Hozat Belediye Başkanı Cevdet Konak da fişlenen kişiler arasında yer alıyor. Fişlenen kişilerin ev adresleri, boy, kilo bilgilerinin yanı sıra, ailelerinin kökeni ve hangi örgüte yakın oldukları hakkında iddia ve değerlendirmeler yer alıyor. Fi

Halka gözdağı verilmek isteniyor
Paylaş
Vural Nasuhbeyoğlu

‘1938 KAFASI İŞBAŞINDA’

Fişleme olayını gazetemize değerleniren Hozat Belediye Başkanı Cevdet Konak, yaşananları skandal olarak niteleyerek “Bu fişlemeler 1938’de genelkurmay tarafından yapılıyordu. O dönemde bu anlayışla halkı fişleyenler on binlerce insanı katletti. Bugün de bu anlayışı demokrasiyi sadece söylemde dile getiren AKP Hükümeti devam ettiriyor. Bugün cezaevlerinde on binlerce insan anadilde savunma ve eğitim için açlık grevinde. AKP’nin demokratik açılım söylemleri hiçbir sonuç getirmemiştir. Yani 1938’den bugüne anlayış olarak değişen çok bir şey yok” dedi. Yapılan fişlemelerin tek dil, tek kültür, tek inanç dayatmasının bir sonucu olduğunu belirten Konak “Hozat toplum olarak sosyal ve siyasi alanda ileri bir ilçedir. Bu fişlemelerle kişiler sindirilmek kontrol altına alınmak isteniyor. Biz bu duruma seyirci kalmayacağız. Bu fişlemeleri yapanlar hakkında dava açacağız.”

İNSAN HAKLARINA AYKIRI

İHD Dersim Temsilcisi Barış Yıldırım, fişlemenin başta insan hakları sözleşmelerine aykırı olduğunu ifade ederek  “Kişilerin karakterleri,özellikleri, kimlikleri ve genel özelliklerinin kayıt altına alınıyor olması Avrupa İnsan Hakların Sözleşmesinin 5. ve 8. maddelerine aykırılık teşkil eder” dedi.  Dersim’de yapılan soykırımların 38’de bitmiş gibi gösterildiğini belirten Yıldırım “Bugün Hozat’ta yaşananlar bunun devam ettirildiğini gösteriyor. Fişlemeyle bölge halkı üzerinde kültürel, siyasi ve dini soykırım devam etmektedir. Fişlemeyi yapan kurum ve kişiler hakkında yasal işlemde bulunacağız” diye konuştu.
Bu arada Tunceli İlçe Emniyet Müdürü Hayati Yılmaz, konuyla ilgili soruşturma başlattıklarını açıkladı. (İstanbul/EVRENSEL)


‘İŞİNİZDEN OLURSUNUZ KORKUSU YAYILIYOR’

FİŞLENENLER arasında BDP Hozat İlçe Başkanı Ali İhsan Göktaş ve EMEP Hozat İlçe Başkanı Erdem Ulaş Çelik de var. Hozat’ın gündeminin fişlemeler olduğunu söyleyen EMEP Hozat İlçe Başkanı Erdem Çelik, ilçede yapılan eylem, etkinlik ve basın açıklamalarına katılan ve katılmayanları ayırarak fişlemeler yapıldığını belirterek “ Bu yöntemle halk arasında ayrım ve ikilik yaratmaya çalışıyor, halka gözdağı vermek istiyorlar. Biz buna izin vermeyeceğiz” dedi. Hozat İlçe Tarım Müdürlüğü’nde geçici olarak çalışan bir kadın işçinin, veli ve öğrencilerin okulları için yaptığı eyleme katıldığı için kaymakamlık tarafından işten atıldığını hatırlatan Çelik “Tüm bunlar hak arayanlara bir gözdağı verme çabasıdır” dedi.
BDP Hozat İlçe Başkanı Ali İhsan Göktaş, Hozat halkının sindirilmek istendiğini belirterek “Son dönemde gelen ilçe kaymakamıyla bu baskılar arttı. İŞKUR vasıtasıyla 100’ün üzerinde kişi işe yerleştirildi. Asgari ücretle çalıştırılan bu kişilerin onurlarına, kişiliklerine ipotek konulmak isteniyor. Burada çalışan arkadaşlar eylem ve etkinliklere katılamıyor. Biz buna karşı demokratik tepkimizi göstereceğiz” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Emniyet, kendi işini dönüşüme havale etti

SONRAKİ HABER

İki günlük açlık grevi başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa