15 Eylül 2012 04:36

Denizler, Google’dan polis fezlekesine taşındı!

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam edilişlerinin yıldönümünde Tarsus’ta yapılan anmaya katılan yedi genç hakkında ‘THKO, THKPC ve TKPML yöneticilerinin propagandasını yapmak’ suçlaması ile soruşturma açıldı.Soruşturmayla ilgili olarak yedi kişinin ifadeye çağrılması yetmezmiş g

Denizler, Google’dan polis fezlekesine taşındı!
Paylaş
Cumali Akkaş

Soruşturmayla ilgili olarak yedi kişinin ifadeye çağrılması yetmezmiş gibi, polisin hazırladığı fezlekenin de İnternet arama motoru Google’dan alınan bilgilerle hazırlandığı ortaya çıktı.

Polis, Türkiye gençlik hareketinin önderlerinin isimlerini Google’a yazarak, karşılarına çıkan ilk siteden elde ettikleri ‘bilgiyi’ fezlekeye koydu. Öyle ki, İnternet tespit tutanağı olarak ifade edilen bilgilerin içinde, Facebook’tan alınmış ‘deliller’ de olması dikkat çekiyor. Darbelerle hesaplaşıldığının iddia edildiği günümüzde böylesi ‘ciddi’ fezlekelerle insanlar hakkında soruşturmalar açılması da ayrı bir tartışma konusu olarak kendine yer buluyor.

BİLİMSEL YÖNTEM: KOPYALA, YAPIŞTIR!

Fezlekenin zorlama ve bir o kadar düzensiz hazırlandığı, sayfaları karıştırdıkça ortaya çıkıyor. Örgütlerin yanı sıra örgüt liderleri hakkındaki bilgiler de aynı arama motoru vasıtası ile bulunmuş. İnternet tespit tutanağından öğreniyoruz ki, Deniz Gezmiş hakkında bilgi almak isteyen polisin arama motoruna ‘Deniz Gezmiş kimdir?​’ yazıyor ve karşısına çıkan ilk siteden aldığı bilgileri fezlekeye ekliyor. Hüseyin İnan hakkındaki bilgiler ise aynı yöntemle yapılan aramanın ardından Facebook sayfası içerisinde çıkan bilgiler yine kopyala-yapıştır yöntemiyle fezlekeye giriyor. Örgütler ve liderleri hakkındaki diğer bilgiler de aynı yolla fezlekeye ekleniyor.

‘BU İLK OLUYOR’

Dosyayı inceleyen ve gazetemize değerlendiren Emek Partisi Adana İl Başkanı Avukat Sevil Aracı, Google üzerinden fezleke hazırlandığına ilk defa şahit olduğunu dile getirdi. Devrimci önderlerin anılmasının üzerinde son dönem baskı ve sindirme politikası izlendiğine dikkat çeken Aracı, birçok ilde benzer davaların sürdüğünü hatırlattı.

HÜKÜMET ÇELİŞKİ İÇİNDE

Devrimci önderlerin anılmasından hükümetin rahatsız olduğunu ifade eden Aracı, 12 Eylül ile hesaplaşma naraları atan iktidarın, anmalardan rahatsız olmasının çelişki olduğunu belirtti. Google üzerinden böyle bir fezlekenin hazırlanmasının komik olduğunu vurgulayan Bek, son dönemde İnternet üzerinden çıkan haberler ve yazılar üzerinden yapılan soruşturmaların arttığını dile getirdi. Halka mal olmuş bu kişilerin suçlu olarak görülmesinin enteresan olduğunu söyleyen Bek, tüm baskılara rağmen devrimci önderlerin anılmaya devam edileceğini de sözlerine ekledi. (AdanaEVRENSEL)


KULLANILAN SİTELER

Fezlekede devrimci önderlerin hayatları ile ilgili bilgilerin alındığı sitelerin isimleri ise şöyle:

* www.kimkimdir.gen.tr: Bu siteden alınan bilgiler ile Deniz Gezmiş’in hayatına dair bilgiler fezlekeye taşındı. Gezmiş’in doğumundan idam edildiği tarihe kadar geçen hayatı özetleniyor.

* www.facebook.commedia: Hüseyin İnan ile ilgili Google’da yapılan aramanın ardından çıkan ilk site olan bu adreste yer alan İnan’ın hayatını aktaran bilgilere fezlekede yer verildi,

* www.turkforum.net: Mahir Çayan ile ilgili yapılan aramada ise bu adresten elde edilen bilgiler kullanılıyor.

* www.wikipedia.org: İbrahim Kaypakkaya hakkında yapılan aramada ise bu sitede yer alan bilgiler fezlekede yer buldu.


NE OLMUŞTU?

Tarsus’ta 6 Mayıs günü HDK Tarsus Gençlik Meclisi tarafından EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan ve SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan’ın da katılımı ile Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını anma etkinliği düzenlendi. Anmanın ardından etkinliğe katılan yedi kişi hakkında ‘Terör örgütü yöneticilerinin propagandasını yapma’ suçlaması ile soruşturma başlatıldı. Soruşturma nedeniyle aralarında Emek Partisi Tarsus İlçe Başkanı Burak Şefkat’in de bulunduğu yedi kişi ifadeye çağrıldı.

ÖNCEKİ HABER

Ölümleri kanıksarsak, daha büyük acılar yaşarız

SONRAKİ HABER

BDP Milletvekili Sakık'ın oğlu yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...