10 Ağustos 2012 12:26

Yeni anayasada bu taslak dikkate alınmalı

Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonunun yeni anayasa çalışmalarına katkıda bulunması çağrısı üzerine Hacettepe Üniversitesi hazırladığı anayasa taslağını kamuoyu ile paylaştı.230 maddeden oluşan ve Hacettepe Üniversitesi’nin resmi sitesinden ulaşılabilen taslakta öne çıkan maddeler arasında yeni anayasanın, kurucu bir meclis

Yeni anayasada  bu taslak dikkate alınmalı
Paylaş
Birkan Bulut

230 maddeden oluşan ve Hacettepe Üniversitesi’nin resmi sitesinden ulaşılabilen taslakta öne çıkan maddeler arasında yeni anayasanın, kurucu bir meclis tarafından hazırlanması önerisi dikkat çekiyor. Taslakta ayrıca inanç özgürlüğünden, anadil hakkına, çalışma yaşamındaki temel haklardan basın özgürlüğüne kadar birçok temel hak ve özgürlük yer alıyor.

8 KİŞİLİK KOMİSYON HAZIRLADI

Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Çağlar’ın başkanlığını yaptığı sekiz kişilik komisyonun 1 Şubat 2012 tarihinde çalışmalarına başladığı anayasa taslağı tamamlanarak kamuoyuyla paylaşıldı. Öğrenci Temsilciler Konseyi (ÖTK) yöneticileri ve farklı bölüm öğrencilerinin de görüşlerinin alındığı çalışma, üniversitenin İnternet sayfasında yer alıyor.

İNANÇLARA EŞİT MESAFE VURGUSU

Metinde, laiklik ilkesinin anayasal güvenceye alınmasının halk egemenliği ilkesinin gereği olduğunu belirterek, devletin tüm inanç gruplarına eşit mesafede bulunması gerektiği vurgulanıyor.
Zorunlu din dersi ve devletin dini kurumlara yaptığı ekonomik destekler de, taslakta laikliğin önündeki engeller olarak sıralanıyor. Metinde ayrıca inancı gereği insan öldürmek istemeyenlerin, vicdani ret ile askerlikten muaf tutulmasının da sağlanması gerektiği ifade ediliyor.

PARTİ KAPATMA YOK

Metinde özellikle vurgu yapılan bir madde de parti kapatma ile ilgili. Parti kapatma konusuna raporda yer verilmiyor.

SENDİKAL HAK VE ÖZGÜRLÜKLER

Çalışma yaşamında birçok hak ve özgürlüğe yer verilen metinde, iş sağlığı ve güvenliği, adil ücret hakkı, toplu iş sözleşmesi, işten çıkarmaların kısıtlanması, sendikal hak ve özgürlüklerin genişletilmesi şeklinde maddelerle birlikte kamu emekçilerinin de grev ve toplu iş sözleşmesi haklarının verilmesi de yer alıyor.

AYRIMCILIĞIN ÖNLENMESİ

Üniversite tarafından hazırlanan yeni anayasada sıkça dil, din, cinsiyet ayrımcılığın yasaklanması ve eşitliğin sağlanması vurgulanıyor. “Yeni anayasa, herkesin temel hak ve özgürlüklerinden kendi ana dilinde de yararlanma hakkını güvence altına almalıdır” ifadesinin yer aldığı metinde diğer yandan tek resmi dil olarak ‘Türkçe’ işaret ediliyor.

AYRIMCILIĞIN ÖNLENMESİ

Metinde, tıpkı Türkiye’nin tanıdığı uluslararası anlaşmalarda olduğu gibi, kadınların siyasal toplumsal hayata katılımı, kadın-erkek eşitliği ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi devletin görevleri olarak sıralanıyor.

KURUCU MECLİS VE HALK OYLAMASI

Metinde ayrıca “Yeni anayasa, anayasanın bütünsel (toptan) değişikliğinin ancak bir anayasa taslağının halk tarafından doğrudan doğruya ve salt anayasa yapmak için asli kurucu iktidar organı olarak seçilecek bir ‘Kurucu Meclis’ (Anayasa Meclisi, demokratik konvansiyon) eliyle hazırlandıktan sonra halkoyuna sunulması yoluyla yapılabileceğini öngörmelidir”  ifadelerine yer veriliyor.
(Ankara/EVRENSEL)


Yeni anayasaya öneriler sunan taslakta şu maddeler öne çıkıyor:
* Anayasa Kurucu Meclis tarafından hazırlanmalı, halk oylamasına
sunulmalı,
* Laiklik ilkesi anayasal güvence altına alınmalı,
* Vicdani ret
anayasaya girmeli,
* Parti kapatmayla ilgili maddeler
yeni anayasada yer almamalı,
* Sendikal hak ve özgürlükler
genişletilmeli,
* Herkes temel hak ve özgürlüklerinden ana
dillerinde
yararlanmalı,
* Her türlü ayrımcılık önlenmeli.

ÖNCEKİ HABER

Sina Yarımadası’nda Mısır birlikleri

SONRAKİ HABER

Adana halkı: Ölüm değil çözüm istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...