28 Temmuz 2012 07:30

İZBAN işçileri sakal tıraşı olmayacak, makyaj yapmayacak

İZBAN’da süren toplusözleşme görüşmeleri işverenin tutumu nedeniyle uzlaşmazlıkla sonuçlandı. Buna tepki olarak erkek çalışanlar 15 gün boyunca sakal tıraşı olmayacak, kadın çalışanlar ise makyaj yapmayacak.Kurulduğu günden bu yana İzmir trafiğini önemli ölçüde rahatlatan ve ulaşımını kolay

İZBAN işçileri sakal tıraşı olmayacak, makyaj yapmayacak
Paylaş

Kurulduğu günden bu yana İzmir trafiğini önemli ölçüde rahatlatan ve ulaşımını kolaylaştıran İZBAN (İzmir Banliyö Sistemi), çalışanlarıyla ücret konusunda anlaşamadığı için toplusözleşme sürecinde uyuşmazlığa düştü. Raylı taşımacılık işkolunda yer alan İZBAN AŞ’deki mevcut ücretler, İzmir Metrosundaki ve İZBAN AŞ’nin de yüzde 50 ortağı olan TCDD’deki ücretlerle kıyaslandığında oldukça geride kalıyor. Örneğin, sektörün diğer şirketlerinde çalışan bir teknikerin ücreti 2 bin lira civarındayken, İZBAN’ da çalışan bir tekniker 960 lira ücret alıyor.

STAJ DÖNEMİ 2 YIL SÜRÜYOR

Konuyla ilgili, toplu iş sözleşmesi sürecini yürüten Demiryol-İş Sendikası açıklama yaptı. Sendika binasında gerçekleşen açıklamaya çok sayıda İZBAN çalışanının yanı sıra Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Hasan Hüseyin Karakoç da katıldı.

Burada konuşan Demiryol-İş Şube Başkanı Hüseyin Eryüz, şirketin yolcu taşımacılığı konusunda önüne koyduğu 5 yıllık hedeflere daha ilk yıldan ulaştığını ifade ederek, bu başarıda İZBAN çalışanlarının emeklerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi. Çalışanların ilk işe girdiklerinde ortalama iki buçuk ay eğitim adı altında ücretsiz çalıştırıldıklarını dile getiren Eryüz, “Devamında stajyer ücreti ile işe başlamışlardır. Ancak hiçbir kurumda iki yıllık staj dönemi olamaz. Çalışanların artık mevcut ücretlerle yaşamlarını devam ettirmeye güçleri kalmamıştır. Çoğu ev kiralarını ödeyememektedir. Bankalara borcu olmayan arkadaşımız neredeyse bulunmamaktadır” diye konuştu.  Bu nedenlerle İZBAN AŞ’nin erkek çalışanlarının 15 gün boyunca sakal tıraşı olmayacağını, kadın çalışanların ise makyaj yapmayacağını ilan eden Eryüz, işverenle uzlaşma konusunda görüşmeye açık olduklarını da sözlerine ekledi. (İzmir/EVRENSEL)


‘SABRIMIZI ZORLAMAYIN’

Toplantıda söz alan Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Hasan Hüseyin Karakoç, ödünç işçi meselesine dair görüşlerini aktardı. Uygulama ile örgütlü toplumu ortadan kaldırmak istediklerini ifade eden Karakoç, “Ödünç işçilik uygulamasına şiddetle karşı çıkıyoruz. Ama göreceksiniz geri çekecekler. Nabız yokluyorlar. Buradan sesleniyoruz. Türk-İş olarak bizim sabrımızı zorlamayın” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Askeri birlikte ölü bulunan gencin cenazesinde tepki

SONRAKİ HABER

Tanış bırakılsın, ramazan çatışmasız geçsin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...