13 Temmuz 2012 16:08

Bu metro inşaatı ne zaman bitecek?

ANKARA Büyükşehir Belediyesi tarafından uzunca süre askıya alınıp çürümeye terk edilen, daha sonra Ulaştırma Bakanlığına devredilen, geçtiğimiz günlerde de Kadir Sevim adlı işçinin ölümüne yol açan Ankara Metrosu inşaatı, Meclis gündemine taşındı.İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Ankara Me

Bu metro inşaatı ne zaman bitecek?
Paylaş

ANKARA Büyükşehir Belediyesi tarafından uzunca süre askıya alınıp çürümeye terk edilen, daha sonra Ulaştırma Bakanlığına devredilen, geçtiğimiz günlerde de Kadir Sevim adlı işçinin ölümüne yol açan Ankara Metrosu inşaatı, Meclis gündemine taşındı.
İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Ankara Metrosu inşaatını Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e sordu.

BELEDİYE SORUMLULUĞU ÜSTLENMİYOR

Tüzel Bakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Ankara Büyükşehir Belediyesinin “twitter” mesajı ile “sorumluluğun bakanlıkta olduğunu deve kuşları bile biliyor” açıklamasıyla, yıllardır bitirilmeyen metro inşaatının sorumluluğunu üzerinden attığına dikkat çekti. Bakan Binali Yıldırım’ın ölümü ‘doğal’ olarak karşılamasına atıf yapan Tüzel önergesinde, “Ortada cevap bekleyen pek çok soru varken ‘Dünyada benzer durumlar yaşanıyor’, ‘Buna benzer olaylar gene de beklenebilir’ gibi açıklamalar,  yaşanabilecek işçi ölümlerini doğallaştırmak, her türlü riske karşı tedbir sorumluluğunu topluma ve vatandaşa yüklemektir” dedi.
Tüzel, “Uzun süre bitirilememiş metro inşaatları” olarak tarihe geçen Ankara Metro hattı inşaatında, bakanlığa devir edilene kadar hiçbir bakım ve kontrol görmediği iddialarına da yer vererek, İnşaat Mühendisleri Odasının teknik incelemelerine neden imkan sağlanmadığını sordu. Tüzel ayrıca Bakandan şu soruları yanıtlamasını istedi:
* Hava Kuvvetleri Komutanlığı binasında, çökme riskini değerlendirmek amacıyla hassas ölçüm ile belirli bir süre incelenerek dikey ya da yatay hareketlilik olup olmadığı saptanmış mıdır?
* Bölgedeki zeminin cinsi ve kesiti belirlenmiş midir ve yakınlarda alınmış sondajlar incelenmiş midir?
* Gerçekleşen çökmenin projenin kendisi mi, uygulamasından mı, taşıyıcı sistemin yetersizliğinden mi kaynaklanmaktadır?  
* Hayatını kaybeden vatandaşımızın olay yerinden yaklaşık 1 kilometre uzaklıkta bulunmasının nedeni nedir?
* Vatandaşımızı sürükleyen su nereden ve nasıl giriş yapmıştır?
* Olay gerçekleşmeden önce mevcut şantiye ve çevresinde herhangi bir güvenlik önlemi alınmış mıdır?
* Devir sürecinde, yapılan çalışmalar konusunda ayrıntılı bilgi paylaşımı olmuş mudur?
* Devralındıktan sonra inşaatların durumuyla ilgili olarak ‘durum tespit çalışması’ yapılmış mıdır?
* Ankara Metro inşaatlarının ne zaman tamamlanması hedeflenmektedir?
(Ankara/EVRENSEL)


NE KADAR AÇIK YARATACAK?

TÜZEL, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması istemiyle verdiği önergede de bu devrin bütçeye yükünü gündeme getirerek şu sorulara yanıt istedi:
* Devir politikası nedeniyle ‘gelecekte bütçe açığı’ sorununa yol açması öngörülmekte midir? Öngörülmüş ise, ne tür önlemler alınmıştır?
* Özellikle belediyelerden ve TOKİ’den ileride bütçeye gelebilecek yükler olabilir mi?
* Böyle bir olasılık varsa ileride bu yükü istikrarı bozmadan sırtlamak için ne tür önlemleri şimdiden almak gerekir?

ÖNCEKİ HABER

Başbakan Erdoğan hakkında suç duyurusu

SONRAKİ HABER

Bayraktar’a göre Aliağa’da kirlilik yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...