19 Haziran 2012 09:43

AKP tutuklamalarla ilk belediyesini aldı!

Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, Edremit Belediye Başkanı Abdulkerim Sayan ve Özalp Belediye Başkanı Murat Durmaz'ın tutuklanmasının ardından bugün Belediye Başkanvekilleri seçildi. Edremit Belediye Başkanvekilliği'ne AKP'den Mustafa Bayram'ın oğlu Şeref Bayram seçildi. Böylelikle AKP seçimde kazanamadığı bir belediyeyi yarg

AKP tutuklamalarla ilk belediyesini aldı!
Paylaş

Van’da düzenlenen operasyon sonrası aralarında Van Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın da bulunduğu 10 kişi “örgüt üyeliği” suçlamasıyla tutuklanmıştı. Tutuklanan belediye başkanları Bekir Kaya, Murat Durmaz ve Abdulkerim Sayan'ın yerine belediye başkanvekilleri seçildi. Edremit'te BDP ve AKP'nin birer aday gösterdiği seçimde BDP'li belediye başkanı tutuklu olduğu için sayı üstünlüğü AKP'ye geçti. Böylelikle yerel seçimlerde belediyeyi alamayan AKP, yargı sonucu Sayan'ın tutuklanması ile belediye başkanvekilliğini eline geçirdi. Tutuklu Van Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın İçişleri Bakanlığı tarafından dün görevden alınması ve avukatların yaptığı itirazın kabul edilmemesi üzerine bugün yapılan oylamaya 32 meclis üyesi katıldı. Oylama öncesi konuşan Van Belediye Başkan Yardımcısı Abdurrahman Doğar, Kaya’nın hayata geçirmek istediği ve önlerine koydukları tüm hedeflere ulaşmak için ellerinden gelen her türlü fedakarlığı göstereceklerini söyledi.

AKP'Lİ MECLİS ÜYELERİ OY KULLANMADI

AKP hükümetinin eşi benzeri görülmemiş faşist bir zihniyetle partilerine yöneldiğini söyleyen Doğar, “Bizler ölümlerden çıkıp buralara geldik, bizler Kenan Evren’in 12 Eylül’ü, Doğan Güreş ve Tansu Çiller’in faili meçhul dönemlerinde bile direnerek buraya geldik. Bugün bize uygulanan yargı terörüne de asla teslim olmayacağız. İğne ile kuyu kazar gibi buraya kadar getirdiğimiz bu hareketi bu partiyi kimse yıldıramaz” dedi. Doğar’ın ardından konuşan AKP Grup Sözcüsü Ayhan Fidan ise yaptığı konuşmasında, “Biz bu seçimde taraf olmayacağız. Biz seçmenin iradesine saygı duyuyoruz. Bekir Kaya’yı bir an önce aramızda görmek istiyoruz” diyerek boş oy kullanacaklarını söyledi.

VAN BELEDİYE BAŞKANLIĞINA ABİ SEÇİLDİ

Konuşmaların ardından birinci turda yapılan oylamada 1 AKP'li üye oy kullanmazken, 10 oy ise geçersiz sayıldı. BDP’den aday olarak gösterilen Sabri Abi oylamanın üçüncü turunda da 21 oy alarak Belediye Başkanvekilliğine seçildi. Yapılan oylamanın ardından konuşan Abi, Kaya’nın açıkladığı tüm hedeflere ulaşmak için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Kaya’nın AKP’li Belediye başkanları gibi yolsuzluk yapması halinde tutuklanmayacağını belirten Abi, “Birlik ve beraberlik içerisinde bu süreci en iyi şekilde tamamlayacağız” dedi. Özalp Belediye Başkanı Murat Durmaz’ın tutuklanması ardından Belediye Meclis Salonu'nda yapılan oylamaya 7 meclis üyesi katıldı. AKP’li meclis üyesi Mahmut Gümüşlü’nün katılmadığı seçimde, yapılan oylamanın ardından BDP’den aday olarak gösterilen M. Salih Gazioğulları 6 oy ile Belediye Başkanvekilliği'ne seçildi.

YARGI MİLLETİN İRADESİNİ AKP'YE TESLİM ETTİ

Edremit'te ise BDP'li Belediye Başkanı Abdulkerim Sayan'ın tutuklanması ardından oy dengeleri değişti. AKP'nin 6 BDP'nin ise 5 üyesinin bulunduğu belediye meclisinde BDP'den Kebire Budakbeyoğlu Karakaya ile AKP'den Mustafa Bayram'ın oğlu Şeref Bayram başkanvekili adayı olarak gösterildi. Oylama sonucunda AKP'li Şeref Bayram 11 oyun 6'sını alarak Belediye Başkanvekilliğine seçildi. Böylelikle yerel seçimlerde belediye başkanlığını alamayan AKP, Sayan'ın tutuklanması ardından belediye başkanvekilliğini eline geçirmiş. (Van/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Tek Gıda-İş’ten EMEP’e teşekkür ziyareti

SONRAKİ HABER

‘Ana Dilim Nerede’ filmi Moskova Film Festivali’nde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...