16 Haziran 2012 05:24

İşçi ölümleri böyle mi duracak?

İş Sağlığı ve Güvenliği yasa tasarısı Mecliste görüşüldüğü sırada meydana gelen iş kazası bu kadar da olmaz dedirtti. Milletvekillerinin içerde yasa teklifini görüştüğü saatlerde, TBMM’nin atık su gideri çalışması sırasında yaşanan toprak kaymasında Nadir Kekilli isimli işçi hayatını

İşçi ölümleri böyle mi duracak?
Paylaş

İş Sağlığı ve Güvenliği yasa tasarısı Mecliste görüşüldüğü sırada meydana gelen iş kazası bu kadar da olmaz dedirtti. Milletvekillerinin içerde yasa teklifini görüştüğü saatlerde, TBMM’nin atık su gideri çalışması sırasında yaşanan toprak kaymasında Nadir Kekilli isimli işçi hayatını kaybetti. 
İtfaiye ekiplerinin uzun süren çalışmalarının ardından Nadir Kekilli’nin cansız bedeni toprağın altından çıkarıldı. 
Mesai arkadaşları göçüğün altında işçiyi kurtarmak için itfaiye ekiplerinin çalışmalarına yardım etti. Arama çalışmaları sırasında kepçe de kullanıldı. İtfaiye ekipleri ve arama kurtarma ekiplerinin yaklaşık 2 saat süren çalışmalarının ardından Nadir Kekilli’nin cansız bedenine ulaşıldı. Arkadaşlarının cansız bedeninin çıkarılmasının ardından işçiler, göz yaşlarına hakim olamadı. Osmaniyeli olan Kekilli’nin arkadaşıyla beraber İzmir’den geldiği ve kazanın olduğu gün işbaşı yaptığı da öğrenildi. 
 
Tasarının görüşmeleri nedeniyle Meclis’te olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik müfettişlerden aldığı bilgiler doğrultusunda olayda "işverenin ciddi ihmali" olduğunu açıkladı. Çelik, "İşte bu yasanın bir an önce çıkmasının aciliyeti ortada" diyerek, düzenlemeye acilen ihtiyaç olduğunu vurguladı. Ancak Nadir Kekilli’nin ölüm haberinin alınması üzerine tasarı görüşmeleri yarım bırakıldı.
 
MECLİSLE İLGİSİ YOKMUŞ
 
TBMM Genel Sekreterliği yetkilileri, kazanın meydana geldiği çalışmanın Meclisle hiçbir ilgisinin olmadığını söyledi. İşin sahibinin ve yürütücüsünün ASKİ olduğunu belirten TBMM yetkilileri, "Bu tümüyle ASKİ’nin görev alanına giren ve ASKİ’nin yürüttüğü bir iş" bilgisini verdi.
 
Emek Partisi Eski Genel Başkanı ve Halkların Demokratik Kongresi İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, 15-16 Haziran işçi direnişinin 42. yıldönümünde Mecliste bir basın toplantısı düzenledi. Tüzel, İş Sağlığı ve Güvenliği yasa tasarısı Mecliste görüşüldüğü sırada yine Mecliste meydana gelen iş kazasında ölen işçi Nadir Kekilli’nin ailesine başsağlığı dileyerek konuşmasına başladı. Mecliste göreve başladığında da Meclis inşaatında bir iş kazası yaşandığını ve ilk konuşmasını bu konu üzerine yaptığını söyleyen Tüzel, işçi ve emekçilerin sağlık ve güvenliğini düzenlemesi gereken yasanın görüşüldüğü sırada iş kazalarının devam ettiğini ifade etti. 
“Bu, aslında meselenin yasalarda olmadığını göstermektedir” diyen Tüzel, “Sermayenin gözünde işçinin üç kuruşluk değeri yoktur. Sermayenin işe daha fazla kar gözüyle bakmaktadır. İşçi sağlığı ve güvenliğine ilişkin mevcut tüzük de kullanılmamaktadır.” diye konuştu. AKP iktidarının 10. yılında 10 bin işçinin iş kazalarında öldüğünü, bu bakımdan Türkiye’nin Avrupa Birliği ülkelerinde birinci olduğunu hatırlatan Tüzel, yasanın çıkmasının bunları önlemeyeceğini gösterdiğini söyledi. 
Tüzel, “15-16 Haziran’ı konuştuğumuz bugün de bütün bunlar, sendikal haklara, özgürlüklere barajlar, inanılmaz grev yasakları, prosedürlerle engeller getiren iktidara karşı işçilerin mücadelesinden başka seçenek olmadığını göstermektedir” diye konuştu. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Gülen 'davete' yanıt verdi

SONRAKİ HABER

EDP ve Yeşiller birleşiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...