29 Nisan 2012 11:40

İzmir Film Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu

12. Uluslararası İzmir Film Festivali ödül töreni yapıldı. Ulusal uzun metrajlı film yarışmasında, en iyi film ödülü Nar'ın olurken, Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) en iyi film ödülü ise Simurg filmine gitti. Ödül törenine Simurg filminin yönetmeni Ruhi Karadağ’ın konuşmaları damgasını vurdu. Sanat&cce

İzmir Film Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu
Paylaş
Sinem Uğurlu

NAR VE SİMURG’A ÖDÜL YAĞDI

Bir hafta boyunca süren festivalin ödül töreni dün gece Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleşti. Aşk ve Devrim, Ölü Bölgeden Fısıltılar, Bu Son Olsun, Eylül, Geriye Kalan, İz, Labirent, Nar, Oğul ve Simurg filmlerinin yarıştığı festivalde, Nar ve Simurg filmlerine ödül yağdı. En iyi film Ümit Ünal’ın yönetmenliğini yaptığı Nar filmi seçilirken, SİYAD en iyi film ödülü ise Ruhi Karadağ’ın yönetmenliğini yaptığı ve ölüm oruçlarının anlatıldığı bir belgesel olma özelliği taşıyan Simurg filmine verildi. Ayrıca Nar, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi kurucusu Alim Şerif Onaran akademi ödülünün, Selim Demirdelen ile en iyi film müziği ödülünün ve Geriye Kalan filminden Şebnem Vitrinel ve Çiğdem Vitrinel ile paylaştıkları en iyi senaryo ödülünün de sahibi oldu. Jüri özel ödülü de Simurg filmine verildi.

Festivale Simurg Filminin yönetmeni Ruhi Karadağ’ın ödüllerini alırken yaptığı konuşmaya, emekçilerin 1 Mayıs’ını kutladığını belirterek başladı. Karadağ, “77 1 Mayıs’ında 37 tane işçi katledildi ve zaman aşımına uğradı. Şimdi Sivas katliamı yine zamanaşımına uğradı. Zaman aşımı bir insanlık suçudur. Ben bu ödülümü, 19 Aralık operasyonunda üzerlerine bomba yağdırılarak hayatlarını kaybeden devrimci onurlu insanlara adıyorum” dedi.

Jüri özel ödülünü ise, bir gece ansızın Uludere’de hayatını kaybeden katır işçilerine adadığını ifade eden Karadağ, ayrıca siyasilerin bir önce Şehir Tiyatrolarından elini çekmesini istedi.

Festivalin en iyi yönetmen ödülü ise, ünlü yönetmen Costas Ferris’in elinden Labirent filmi ile Tolga Örnek’e gitti. Yönetmen Costas Ferris’in ödülü verirken yaptığı konuşma ise dikkat çekiciydi. 1961 yılında çektiği ilk kısa filminin, içinde bir tane rembetiko şarkısı olduğu gerekçesiyle yasaklandığını söyleyen Ferris, “20 yıl sonra bir başka bir film yaptım ve 40’tan fazla ödül aldı. Bu filmin içinde ise, 20 rembetiko şarkısı vardı. O yüzden genç insanlara sesleniyorum, asla ve asla umutsuzluğa kapılmayın ve yolunuzdan dönmeyin” dedi. (İzmir/EVRENSEL)


DİĞER ÖDÜL ALANLAR

En İyi Kurgu Ödülü: Oğuz Çelik (Labirent)
En İyi Sanat Yönetmeni: Adalı Aksoy (Aşk Ve Devrim)
En İyi Erkek Oyuncu Ödülü: Ayberk Pekçan, Beşir Şirin Ve Gün Koper (Aşk Ve Devrim)
En İyi Kadın Oyuncu: Şebnem Hassanisougru (Geriye Kalan)
En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü: Burak Kanbir (Labirent)

ÖNCEKİ HABER

Maliyeci baza karşı nöbette

SONRAKİ HABER

Dışarıdaki gazetecilerden 1 Mayıs çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...