29 Mart 2012 13:32

Kamu emekçileri her yerde alanlara çıktı

AKP Hükümeti’nin eğitim sisteminde yapmaya çalıştığı değişikliklere karşı, bugün yine binlerce eğitim emekçisi iş bırakarak alanlara çıktı. Birçok ilde gerçekleştirilen yürüyüş ve basın açıklamalarında AKP Hükümetinin emekçilere karşı uyguladığı baskı ve şiddet protesto edil

Kamu emekçileri her yerde alanlara çıktı
Paylaş

İstanbul’da Cevahir alışveriş merkezi önünde bir araya gelen KESK’lilere DİSK, Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Halkevleri, ÖDP ve BDSP de destek verdi. Ankara’da yapılacak olan yürüyüşle, eş zamanlı yürüyüşe geçeceklerini belirten grup alışveriş merkezi önünde eylemlerini başlattı. Ellerinde “yaşasın bilimsel demokratik eğitim mücadelemiz” “çocukları köle yaptırmayacağız” pankartları taşıyan grup sık sık “Eğitim haktır satılamaz” “Çocuk gelinler istemiyoruz” şeklinde slogan attı.

Ardından sendika, parti ve kurum temsilcilerine söz verildi. İlk olarak konuşan DİSK Genel Başkan Yardımcısı, Ali Rıza Küçükosmanoğlu, polisin saldırılarına, gaz bombalarına rağmen direnen kamu emekçilerini selamladığını söyleyerek “kamu emekçilerinin direnişlerini her daim destekçisi olacağız” diye konuştu. Türk Tabipler Birliği(TTB) Merkez Konseyi’nden Hüseyin Demirdizen de, Erdoğan’ın ustalık dönemimdeki tüm icraatlarını bir bir ortaya koyduğunu belirterek “AKP hükümeti ustalık döneminde yağmalamakta, zorbalıkta sınır tanımıyor. Dün eğitim emekçilerine Ankara’da Türkiye’nin dört bir yanında saldırdı. Newroz’da da Kürt halkına saldırdı. Hak talep eden herkesin üstüne polisi, gazı salıveriyor” dedi. Demirdizen 4+4+4 eğitim sistemi içinse ‘kölelik projesidir’ ifadesini kullandı.

'ELBET SENİN DE SONUN GELECEK'

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, Erdoğan’ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a yönelik eleştirilerine değinerek “Senin Esad’a verecek aklın yoktur. Sen bir dön kendine bak. Dön bir bu ülkede yaptıklarına bir bak. İşçilerin ve emekçileri gücüyle seninde sonun gelecektir” dedi.

Gürkan’ın ardından konuşan Halkevleri Başkanı İlknur Birol da emekçilerin aydınlık bir gelecek için mücadele ettiklerini, fakat Ankara’da coplar ve panzerlerle karşılandığını söyledi. Birol, eğitim emekçilerinin bu haklı mücadelesinde yanlarında olacakları ifade etti. Açıklamalardan sonra kalabalık türküler eşliğinde halay çekti.

POLİS ŞİDDETİ KINANDI

Ankara’da ki yürüyüşün başlaması ile beraber İstanbul’da da emekçiler Cevahir AVM önünden sloganlar, alkışlar ve zılgıtlar eşliğinde AKP Şişli İlçe binasına yürüdüler. Burada açıklama yapan KESK İstanbul Şubeler Platformu dönem sözcüsü Arzu Erdoğan, iki gündür Ankara, İzmir, Bursa ve diğer illerde yaşanan polis şiddetini kınadıklarını belirtti. Erdoğan hem 4+4+4 karşı hem de 4688 sayılı kanuna karşı verdikleri mücadelelerinde haklılıklarının AKP’nin tepkisinden de anlaşılabileceğini söyledi. “Çocuklarımızın geleceğini ve ülkemizin geleceğini AKP’nin eline bırakmayacağız” diyen Erdoğan söz konusu kanunlar meclisten geçse bile mücadelelerine devam edeceklerini vurguladı.

İZMİR'DE BİNLER YÜRÜDÜ

Eylemde yapılan konuşmalarda, AKP’nin dindar ve dindar olmayanlar diye toplumu bölmeye çalıştığı, eğitimin giderek gericileştirildiği ifade edildi. 4+4+4 sisteminin çocuk işçiliğini yaygınlaştıracağı, çocuk gelinlerin sayısını arttıracağı vurgusu yapıldı. Eylem belediye önünde halay ve sloganlarla sürdü.

GERİCİ EĞİTİME HAYIR

Kocaeli’de Eğitim Sen üyesi eğitim emekçileri bugün de iş bıraktı. Merkez Bankası önünde bir araya gelen eğitim emekçileri İnsan Hakları Parkı’na kadar yürüdü. İnsan Hakları Parkında açıklama yapan Eğitim Sen Kocaeli Şube Başkanı Veysel Kaplan eğitimin özelleştirilmesine, gericileştirilmesine, 4+4+4 eğitim modeliyle çocuk gelinler ve çocuk işçiler yaratılmasına izin vermeyeceklerini belirterek tasarı geri çekilene kadar mücadele edeceklerini dile getirdi Bolu’da Eğitim Sen’in çağrısıyla bir basın açıklaması gerçekleşti. Eğitim Sen adına basın açıklamasını Cengiz Ekiz okudu. Açıklamada AKP’nin eğitim sistemindeki değişiklikleri  ihtiyaçlarından çok kendi iktidarını sağlamlaştırmak için yaptığına dikkat çekildi.

Balıkesir’de  KESK ve Eğitim Sen üyeleri Balıkesir merkezdeki Eski Kurtdereli Vergi Dairesi önünde yaptıkları basın açıklamasıyla Ankara emekçilere yapılan engellemeleri ve Ankara’daki sert müdahaleleri protesto ettiler. Basın açıklamasında kamu emekçileri Ankara’daki arkadaşlarına her hangi bir müdahale olursa, günlerce sürecek oturma eylemi yapacaklarını dile getirdiler

MANİSA’DA KİTLESEL EYLEM

Manisa’nın ilçelerinden de sağlanan katılımla gerçekleştirilen eylemde AKP’nin 4+4+4 eğitim tasarısı ve KESK üyelerine gerçekleştirilen saldırılar protesto edildi. Eğitim Sen şubesi önünde toplanan yaklaşık bin kişi sloganlarla Manolya Meydanına kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşün ardından kitle açıklamanın yapıldığı Manolya Meydanı’nda gün boyu oturma eylemi gerçekleştirme kararı aldı.

KESK’LİLER GERZE’DE ALANDAYDI

4+4+4 Yasasına karşı Gerze’de de Cumhuriyet meydanında eylem yapıldı. KESK’e bağlı Eğitim Sen, Büro Sen, Tüm Bel Sen üyeleri, Gençlik Muhalefetinden bir grup ve Gerze halkından katılımla gerçekleşen basın açıklamasını Sedat Aydoğan okudu. Açıklamada AKP Hükümetinin eğitimi kendi siyasal ideolojik amaçlarına uygun şekle getirmeyi hedeflediği belirtildi.

Kütahya’da eğitim emekçileri Cumhuriyet Caddesi girişinden Küçükpark Mevkiine kadar  yürüdü. Küçükpark Mevkiinde açıklama yapan Eğitim-Sen Kütahya Şubesi Kadın Sekreteri Meryem Bayhan İçişleri Bakanının genelgesiyle yapılan baskıları ve saldırıları kınayarak, yapılan değişikliğin ülkenin geleceğine yapılan bir kötülükten başka bir şey olmadığını söyledi.    

Kuşadası’nda Uğur Mumcu Parkında bir araya gelen eğitim emekçileri Polisin hukuksuz bir şekilde davranarak yapılacak olan eylemi engellemesi kınandı. Basın açıklamasına EMEP, ÖDP, CHP gibi partiler de destek verdi.

EĞİTİM EMEKÇİLERİ İŞ BIRAKIP ALANA ÇIKTI

Eğitim Sen’in iki günlük grevi Çorlu’da bütün okullarda hayata geçirildi. İş bırakan eğitim emekçileri Cumhuriyet Meydanında da basın açıklaması gerçekleştirerek greve çıkma nedenlerini halka anlattı. Eğitim Sen üyelerine Eğitim İş ve Türk Eğitim Sen Çorlu temsilcileri de destek verdiler. Eğitim Sen adına eğitim emekçilerinden Gülay İldeniz basın açıklamasını okudu.

MÜDAHALE KINANDI

Antep'te Eğitim Sen üyeleri, Ankara’ya giden sendikacılara yapılan müdahaleye ilişkin Demokrasi Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Açıklamayı okuyan BES Şube Başkanı Sevgül Özdemir, yaşanan saldırıları kınayarak çocukları ve ülkenin geleceğini ilgilendiren konularda yasal ve meşru hakkı kullanılması, söz söylememizin engellediği koşullarda demokrasiden ve insan haklarından bahsetmenin mümkün olmadığına vurgu yaptı.

BEDEL VERMEYE HAZIRIZ

Mersin Şubeler Platformu üyeleri Eğitim Sen binası önünde bir araya gelerek Taşbina’ya kadar yürüdü. KESK Mersin Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Remzi Çiftçi, gerici ve ırkçı bir sistemin dayatıldığı ve bunu dile getiren Özgür Gündem Gazetesi’nin susturulduğunu belirterek, “ KESK olarak, adaletten, hukuktan ve adil, eşit bir eğitim sistemi için gereken tüm bedelleri vermeye hazırız” dedi.

KESK Antalya Şubeler Platformu üyeleri, Ankara’ya gidişlerinin engellenmesi üzerine bugün de eylemlerini Halk Bankası’ndan Attalos Heykeli’ne yürüyerek gerçekleştirdi. Platform Dönem Sözcüsü Nurettin Sönmez, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in yayınladığı genelge ile kentleri adeta polis ablukasına aldığını belirterek, “AKP en temel haklarımızı kullanmamızı dahi engelleyerek yasakçı ve tehditkar tutumundaki ısrarını sürdürüyor” dedi. Açıklamadan sonra grup, oturma eylemi başlattı. (HABER MERKEZİ)


AYÖP 4+4+4'E TEPKİSİNİ ALANLARDA GÖSTERDİ

4+4+4 eğitim tasarısına karşı Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu (AYÖP) da alanlardaydı. Öğretmenler, koşulsuz, kadrolu güvenceli atanma talepleri için Milli Eğitim Bakanlığı önünde bir araya gelerek, 2012 Ağustos ayında yüz binlerce öğretmenle Ankara'da olacaklarını duyurdular.

KESK'in ve Eğitim Sen'in aldığı karar doğrultusunda 4+4+4 eğitim tasarısı uygulanmalarına karşı destek veren AYÖP üyeleri, GMK bulvarındaki grev alanından çıkarak MEB önüne geldiler. MEB önünde 4+4+4 yasa taslağının çarpıklığa dikkat çeken AYÖP'lüler "öğretmensiz eğitim sistemi olmaz" sloganıyla eğitim sisteminde yetersiz öğretmen atamalarına karşı tepkilerini dile getirdiler.  

Eğitim emekçilerine uygulanan şiddeti kınadıklarını dile getiren AYÖP basın sözcüsü Canan Kılınç, "eğitimde yapılacak reform ve pedagojik ihtiyaçlar göz önünde tutularak yapılmalı, işletmeci bir bakanın yapacağı reformun ideolojik olacağını" dile getirdi. Kılınç, daha önce zorunlu hale gelmesi için üzerinde ciddi adımlar atılan okul öncesi eğitimin bu tasarıda yer almadığını ifade etti. Kılınç, 2012 Ağustos ayında yüzbinlerce ataması yapılmayan öğretmen olarak Ankara'da olacaklarını açıkladı. (Ankara/EVRENSEL)


DÖRT DÖRTLÜK AKP FAŞİZMİ

DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, yaptığı yazılı açıklama ile demokratik toplantı ve gösteri yürüyüşleri haklarını kullanmak isteyen kamu emekçilerinin zor kullanılarak engellenmesini kınadı.

Kamu emekçilerinin Ankara’da yapmayı düşündüğü demokratik eylemin dünden beri Ankara Valiliği ve İçişleri Bakanlığı talimatlarıyla engellendiğini hatırlatan Serdaroğlu gösteri veya yürüyüş düzenleme hakkının temel bir hak olduğunu ve bu hakkın engellenemeyeceğini vurguladı. AKP’nin iktidar olanaklarını kullanıp, devlet kurumlarını devreye sokarak suç işlediğini söyleyen Serdaroğlu “12 Eylül ruhunu sokaklarda yaşatmaya çalışan AKP Hükümeti emekçilere ve demokratik muhalefete karşı zorbalık, baskı ve yıldırma politikalarından vazgeçmelidir” dedi.

Deri-İş Yönetim Kurulu da yaptığı açıklamada, tepkilerini demokratik bir şekilde Ankara’da dile getirmek isteyen kamu emekçilerine polis ablukası altında yapılan su, gaz ve coplu saldırıyı şiddetle kınadıklarını belirterek “KESK eylemine yönelik yapılan saldırı ve engellemeler tüm demokratik kamuoyuna yapılmış bir saldırıdır. KESK, emek ve demokrasi mücadelesinin önemli bir emek örgütüdür. Yapılan saldırıyı bir kez daha şiddetle kınarken, kamu emekçilerinin mücadelesini destekliyoruz” denildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

CHP’den Pozantı önergesi

SONRAKİ HABER

Tokludede’de tarih katliamı yaşanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...