12 Mart 2012 05:38

Esenyurt'ta Marmara Park AVM'de yangın: 11 işçi yaşamını yitirdi

Esenyurt'ta Marmara Park AVM şantiyesinde işçilerin yatakhane olarak kullandığı naylon çadırlarda yangın çıktı. Yangında 11 işçi hayatını kaybetti.

Esenyurt'ta Marmara Park AVM'de yangın: 11 işçi yaşamını yitirdi
Paylaş

Esenyurt'ta Güzelyurt Mahallesi 6. Cadde üzerindeki Marmara Park alışveriş merkezinin inşaat şantiyesinde işçilerin yatakhane olarak kullandığı naylon çadırlarda yangın çıktı. Yangında 11 işçi hayatını kaybetti.

10 kişilik çadırlarda 35 işçinin kaldığı belirtilirken Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu, bu iddialara, "50 kişi de kalabilir. Yangının sebebi soğuk hava" şeklinde cevap verdi.

Gece 21.10 sıralarında yaklaşık 200 işçinin yatakhane olarak kullandığı çadırlardan 3'ünde çıkan yangında 11 işçi yanarak ve dumandan zehirlenerek hayatını kaybederken, 4 işçinin de yaralı olduğu öğrenildi. İşçilerin cesetlerinin tanınmayacak halde olduğu belirtildi.

BELEDİYE BAŞKANINA GÖRE ÇADIRDA 50 KİŞİ DE KALABİLİR!

İşçiler, günlük 45 lira karşılığı çalıştırılıyordu. Çoğunluğu Van, Sivas ve Ordu'dan gelen işçiler her gece bu korkuyla uyuduklarını söyledi. Şantiyede 10 kişilik çadırlarda en az 35 işçinin kaldığı aktarıldı. 

Esenyurt Belediye BaşkanI Necmi Kadıoğlu ise bu iddialara canlı yayında "Ölenlere nasıl öldüklerini soramıyoruz. Çadırda 35 kişi de kalabilir, 50 kişi de kalabilir. Yangın soğuk havanın getirdiği bir şey" şeklinde cevap verdi. 

İşçilerin daha önce de pek çok kez yattıkları yerlerden şikayetçi oldukları ve değiştirilmesi talebinde bulundukları belirtildi.

TÜZEL: TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Yangın sonrası HDK İstanbul milletvekili Levent Tüzel olay yerinde incelemelerde bulundu. İşçilerin en korunmasız şartlarda çalıştırılmak zorunda bırakıldığını belirten Tüzel, "Geçtiğimiz günlerde yine baraj inşaatında 10 işçi hayatını kaybetti. Maraş Afşin’de üzerinden bir yıl geçti hala toprak altında işçiler var. 11 işçi arkadaşımız hayatını kaybetti. Bu cinayetlerin takipçisi olacağız. İşçilerin, işçi ailelerininTürkiye işçi sınıfının başı sağolsun" dedi.

5 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Öte yandan yangınla ilgili aralarında şantiye şefinin de bulunduğu 5 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.


AİLELER ADLİ TIP ÖNÜNDE SABAHLADI

İşçilerin İstanbul'daki yakınları Adli Tıp Kurumu önünde gece geç saatlere kadar bekledi. Adli Tıp'a 3 cenaze aracıyla 11 cenaze götürüldüğü öğrenildi. Gözyaşları içinde yakınlarının yaralı mı, ölü mü olduğunu anlamaya çalışan aileler, Adli Tıp Kurumu önünde uzun saatler bekledikten sonra gece evlerine dönmek zorunda kaldı. Adli Tıp çalışanı görevlileri, ailelere gelen cenazelerin üzerinde kimlik olmadığını, kimlik tespiti yapılması için sabah gelmelerini istedi.


Yangın, taşeron firma Kayı İnşaat'ın yaptığı Marmara Park'ta yaşandı.

Ece Türkiye, Deutsche Bank’ın yatırım şirketi DWS ile Finansbank, İş GYO ve Kayı İnşaat işbirliği ile inşa edilen Marmara Park'ın temeli, 1 Mart 2011 Salı günü Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu, AKP Esenyurt İlçe Başkanı Şenay Değer, Ece Türkiye Genel Müdürü Andreas Hohlmann, Finansbank Genel Müdürü Sinan Şahinbaş, İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes ve Kayı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Orhun Kartal'ın da katıldığı bir törenle atılmıştı.

ECE TÜRKİYE KİMDİR?

Marmara Park'ı yaptıran Alman firması ECE'nin Türkiye ayağı ECE TÜRKİYE.

Şirket, 2000 yılından bu yana Türkiye'de faaliyet gösteriyor. On yılda Metrocity, Beylikdüzü Migros, CarrefourSA Maltepe Park, Ankara’da ANKAmall, Antalya’da Antalya Migros ve Eskişehir’de Espark Alışveriş Merkezi gibi yatırımlarda bulunan Ece Türkiye Fethullah Gülen'e yakınlığıyla bilinen EGSİAD'dan da 2009 yılında bizzat Başbalan Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden "Yılın Yabancı Yatırımcısı" ödülünü almıştı.

KAYI İNŞAAT DA ERDOĞAN'DAN ÖDÜLLÜ

Marmara Park'ın inşaatını üstlenen Kayı İnşaat şirketi de Erdoğan'dan ödüllü firmalardan. 2007 yılında aralarında Kayı İnşaat'ın da bulunduğu başarılı müteahhitlik firmalarına ödül veren Erdoğan, ödül töreninde "Özel sektörümüzün ayağına takılan her türlü prangayı çözeriz" demişti.

Kayı İnşaat, 2009 yılında yıllık 1 milyar 100 milyon dolarlık cirosuna rağmen 10 bin dolar vergi verdiği ortaya çıkınca 30 bin lira ceza almıştı.

Birçok HES projesi de olan Kayı İnşaat, Tortum'da da son olarak halka yönelik saldırılarla gündeme gelen HES inşaatının arkasındaki firma. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Güçlü olmak için mücadele etmeliyiz

SONRAKİ HABER

İş cinayetlerinin peşini bırakmayacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...