10 Şubat 2012 07:54

TMMOB: Ölümlerin nedeni aşırı üretim

TMMOB’un Afşin Çöllolar kömür sahasında 11 kişinin ölümüne neden olan şev kaymasının birinci yılı nedeniyle hazırladığı raporda cinayetin asıl nedeninin “daha az maliyetle daha fazla üretme çabası” olduğu ifade edildi. Rapora göre işletme hakkı özel bir şirkete verilen kömür sahasında planl

TMMOB: Ölümlerin nedeni aşırı üretim
Paylaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlı Elektrik Üretim Anonim Şirketine (EÜAŞ) ait olan ve özel sektöre 28 yıllığına işletilmek üzere verilen Çöllolar kömür sahasında, 6 Şubat 2011 ve 10 Şubat 2011 tarihlerinde iki kez şev kayması yaşanmış, ikisi mühendis 11 maden emekçisi toprak altında kalarak yaşamını yitirmişti.

AŞIRI ÜRETİM

Raporda, Park Teknik A.Ş.’nin EÜAŞ ile sözleşme yaparak madeni işletmeye başlamasının ardından, gerekli güvenlik önlemleri alınmadan kömür havzasında üretim zorlaması olduğu tespiti yer aldı. Ayrıca raporda, özelleştirme, taşeronlaştırma ve rödovans uygulamalarının madenlerdeki denetimi ortadan kaldırarak, iş kazalarının artmasına yol açtığı vurgulandı. (Ankara/EVRENSEL)


MİNAREYİ ÇALAN...

Maden Mühendisleri Odası ve Jeoloji Mühendisleri Odasının ortak açıklamasında, Afşin’de yaşanan kazanın dünyada örneği nadir görülecek türden bir olay olduğu ve sorumluların cezalandırılması gerektiği belirtildi. Açıklamada, kazanın nedenlerini araştırmak ve sonuçlarını paylaşmak için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına yapılan başvuruların “ticari sır” gerekçesiyle yanıtsız bırakılması da eleştirildi.  Açıklamada, “Üretimin parçalara ayrılarak çalışma yaşamının esnekleştirilmesi, bilimsel bilginin yok sayılarak üretim zorlaması, kâr hırsının her şeyin önüne geçmesi, bunlarla birlikte kamusal denetimin yeterince yapılmaması ve benzeri nedenler kazaları işçi ve emekçilerin yaşamının bir parçası haline getirmektedir. ‘Minareyi çalan kılıfını hazırlar’ anlayışı çerçevesinde ‘ticari sır’, ‘devam eden dava’, ‘taraf değilsiniz’ gibi oyalamalar iş kazalarını sonlandırmayacaktır” denildi.

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır, Urfa ve Muş’ta 19 kişi gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

‘Halkı yanıltmak yerine önlem alın’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...