21 Ocak 2012 13:58

Kimi ‘onurlandırdığınızı’ biliyor musunuz?

Kocaeli Üniversitesinde 21-23 Mayıs 2012 tarihleri arasında “10. Uluslararası Felsefe Günleri: Spinoza” başlıklı etkinlik düzenlenecek. 10. kez düzenlenecek bu etkinliği bundan önceki 9 etkinlikten ayıran ise Felsefe Günleri’nin Onur Kurulu. Bu yıl düzenlenen etkinlikte Onur Kuruluna Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı

Kimi ‘onurlandırdığınızı’ biliyor musunuz?
Paylaş

Kocaeli’de çevre kirliliğinin insan sağlığına verdiği zararları ortaya çıkardığı için Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’na hakaret eden Karaosmanoğlu’nun Onur Kuruluna seçilmesi akademi dünyasını ayağa kaldırdı. Onurumuzu Savunuyoruz Hareketi Yürütücüleri ve İmzacıları arasında yer alan akademisyenler etkinliği düzenleyen ve etkinliğe katılacak bilim insanlarına gönderdikleri mektupla, Karaosmanoğlu’nun Onur Kurulunda yer aldığı etkinliğin, sadece bilimselliğinin değil meşruluğunun da tartışmalı hale geleceği belirtildi.

Diğer Onur Kurulu üyelerine, bilim kurulu üyelerine ve etkinliğe ilgi gösterecek tüm katılımcılara gönderilen mektupta, bir bilim insanına bilimsel araştırması nedeniyle hakaret eden bir ismin kurulda yer almasının ciddi tartışmalara yol açtığı belirtildi.

KANSER RİSKİ 4.4 KAT FAZLA

Kocaeli’nin Türkiye’nin ikinci büyük sanayi bölgesi olduğu belirtilen mektupta, Prof. Dr. Hamzaoğlu’nun sorumluluk sahibi bir bilim insanı olarak Kocaeli genelinde yaşananların bir örneğini gösterebilmek için Dilovası ilçesindeki ölümlerin nedenlerini araştırdığı belirtildi. Bu araştırmaya göre 100 ölümden 33’ünün kanser nedeniyle olduğunun ortaya çıktığı ifade edilen mektupta, Hamzaoğlu’nun Dilovası’da 10 yıl ve daha uzun süre yaşayanlarda kanserden ölme riskinin 4.4 kat fazla olduğunu gösterdiği belirtildi. Hamzaoğlu’nun çözüm önerisi de getirerek bölgede sanayinin kapasite artışına müsaade edilmemesi ve yeni sanayi yatırımlarının yapılmaması gerektiğine dikkat çektiğini dile getiren mektupta, bu önerilere kulak asılmadığı ve kapasite artırımına devam edildiği kaydedildi.

İKİNCİ ARAŞTIRMA YAPILDI

Bunun üzerine Hamzaoğlu ve ekibinin ikinci bir araştırma yaptığı belirtilen mektupta, bu araştırmada çevre kirliliğinin yoğun olduğu Dilovası ile hemen hiç sanayi kuruluşu bulunmayan Kandıra ilçelerinin karşılaştırıldığı anlatıldı. Mektupta araştırma sonucunda Dilovası ve Kandıra ilçelerinde Dünya Sağlık Örgütü tarafından tanımlanmış sınır değerlerin üzerinde ağır metaller saptandığı, bebeklerin daha anne karnında etkilenmeye başladığı, doğan bebeklerin ilk kakasından alınan örneklerde ve anne sütünde kurşun, cıva, kadmiyum, arsenik, alüminyum gibi ağır metallerin çıktığı belirtildi. Tam bu sırada Kocaeli’ye, şehir merkezine çok yakın bir bölgeye, ilin dördüncü demirçelik fabrikasının kurulacağı yolunda haberler çıktığı ve bir gazetecinin konuyla ilgili Hamzaoğlu ile görüştüğü ifade edilen mektupta, Hamzaoğlu’nun araştırmasının ilk sonuçlarını paylaştığı bildirildi.

KENDİ GÖZÜNÜZLE GÖRÜN

Bu bilgiler basında yer alır almaz, hem il hem de bakanlık yöneticilerinin hızlı bir inkar çalışması başlattığı belirtilen mektupta şu ifadelere yer verildi: “Önce, ‘Böyle bir kirlilik yok’ dendi. Arkasından, ‘Proje henüz bitmedi, elinde veri yok, ‘yalan’ söylüyor’ dendi. Sonrasında da, ‘tamamlanmamış projeyle ilgili açıklama yapılamaz’ iddiasında bulunuldu. Kocaeli Büyüksehir Belediye Başkanı Karaosmanoğlu, birçok yazılı ve görsel basında Prof. Dr. Hamzaoğlu’nu ‘Şarlatan’lıkla itham etti. Bunun üzerine Prof. Dr. Hamzaoğlu, Kocaeli Cumhuriyet Savcılığına, kendisine hakaret edildiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Ayrıca tazminat davası açtı. Mahkeme de hakaret suçlaması ile kamu davası açtı. Bu dava sürmektedir.” Davanın 4. duruşmasının 26 Ocak 2012’de Kocaeli Adliyesinde görüleceği bilgisine yer verilen mektupta, Felsefe Günleri Sempozyumu katılımcılarına duruşmaya katılma, olanı biteni kendi gözleriyle görme ve Dilovası’nın havasını soluma çağrısı yapıldı.

BU DA BİLİM KURULU ÜYESİ!

Onur Kuruluna seçilen Karaosmanoğlu’nun ise “Halkta korku ve panik yaratıyor” iddiasıyla Hamzaoğlu’nun hapis cezası ile yargılanması için savcılığa suç duyurusunda bulunduğu belirtilen mektupta, savcılığın dosyaya görevsizlik kararı verip Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğüne gönderdiği, rektörlüğün de Hamzaoğlu hakkında açtığı ceza soruşturmasının sürdüğü kaydedildi.

Üniversite Rektörünün  “Sonuçlanmamış ve bilimsel verilere dayanmayan açıklamalarda” bulunmak suçlaması ile Prof. Dr. Hamzaoğlu hakkında Kocaeli Üniversitesi Etik Kurulundan görüş istediği kaydedilen mektupta, “Felsefe Günleri etkinliğinin düzenleyicisi ve Bilim Kurulu üyesi olan Prof. Dr. Sinan Özbek’in de bulunduğu Etik Kurul, Onur Hamzaoğlu hakkında ‘bilimsel özensizlik’ kararı verdi. Ancak Prof. Dr. Hamzaoğlu, yaptığı çalışmaların sonuçlarını bağımsız bir etik kurulun incelemesi için Türk Tabipleri Birliğine başvuruda bulundu ve bağımsız olarak oluşturulan etik kurul, Onur Hamzaoğlu’nun hiçbir etik kusur işlemediği, aksine doğru ve önemli bir işlevi yerine getirdiği saptamasında bulundu” bilgisi verildi.

HAMZAOĞLU YALNIZ DEĞİL!

Tüm bu yaşananlar karşısında Türkiye’nin farklı üniversitelerinde çalışan akademisyenlerin Hamzaoğlu’nun yanında yer aldığını ve destek amacıyla bir hafta gibi bir sürede 10 binden fazla imza toplandığı kaydedildi. Mektup şöyle devam etti: “Bir tarafta siyasi ve ekonomik çıkarları insan sağlığının üstünde tutanlar var; diğer tarafta toplum sağlığı, onurlu bilim insanları ve Prof. Dr. Hamzaoğlu var. Davanın her duruşmasında yüzlerce kişi mahkeme salonunun önüne gelerek Hamzaoğlu’ya destek verdi ve vermeye de devam edecek.” Üniversitenin izin vermesi halinde Hamzaoğlu’nun 2- 4 yıl hapis istemiyle yargılanacağı vurgulanan mektupta, “Prof. Dr. Hamzaoğlu, ağır biçimde taciz edilmekte, bilimsel çalışma yapması ve bu çalışmaların sonuçlarını halka açıklaması engellenmek istenmektedir” dendi.

Mektupta Türkiye kamuoyunun bu tacize gereken cevabı verdiğini; Türk Tabipleri Birliği, Elektrik Mühendisleri Odası, KÜLTÜRÇEV ve Green Prophet tarafından ödüllendirildiği anlatıldı.

DUYARLILIK ÇAĞRISI

Mektupta şu çağrı yapıldı: “Saygın bir bilim insanını, yalnızca ve yalnızca halk sağlığını düşündüğü ve çıkar çevrelerinin beklentileriyle tezat biçimde davrandığı için ‘Şarlatan’lıkla suçlamaya cüret edebilen birinin onur kurulu üyesi olduğu bir etkinliğin yalnızca bilimselliği değil, meşruluğu da tartışmalıdır. Bir felsefe etkinliğinin böylesi bir etik skandalla malul olması kabul edilemez. Bizler sizi bu konuda duyarlılık göstermeye davet ediyoruz.” (İstanbul/EVRENSEL)


SPONSOR OLDUĞU İÇİN...

Kocaeli Üniversitesi 10. Uluslararası Felsefe Günleri Sekreteryası, Belediye Başkanının onur kurulunda yer almasıyla ilgili “Onur Kurulu kurumsal işbirliği nedeniyle kurumların başkanlarından oluşturulmuştur” dedi.  Açıklamada yer alan kurumsal iş birliğinin anlamı ise sponsorluk.

ÖNCEKİ HABER

Yeni tasarıyla her şey ‘devlet sırrı’ olabilir

SONRAKİ HABER

Depremzede çocukları çivili sopalarla dövdüler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...