16 Ocak 2012 08:06

'Rantsal dönüşüme karşı ortak mücadele'

Kentsel dönüşüme karşı mücadele eden Maltepe Gülsuyu Gülensu halkı büyük bir yürüyüş gerçekleştirerek AKP hükümetinin kent politikalarına tepki gösterdi. 5 Ocak’ta gerçekleştirilen halk toplantısında aldıkları basın açıklaması yapma kararını dün uygulayan Gülsuyu ve Gü

'Rantsal dönüşüme karşı ortak mücadele'
Paylaş
Sinan Danacı

Gülsuyu Gülensu Yaşam ve Dayanışma Merkezi (GÜLDAM) tarafından örgütlenen yürüyüş Gülsuyu Heykel durağında başladı. “Kentsel Rantsal Dönüşüme Hayır! Yaşam Alanlarımıza Sahip çıkıyoruz!” pankartı arkasında yürüyüşe geçen mahalle halkı sloganlarla, hazırladıkları dövizlerle ve zılgıtlarla öfkelerini dile getirdi. Yoldan geçen araçların kornalarıyla destek verdiği yürüyüş,  “Barınma Hakkımız Engellenemez”, “Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek” sloganlarıyla Fatmahanıma kadar devam etti. Yürüyüşe Kartal Hürriyet Mahallesi Güzelleştirme ve Koruma Derneği üyeleri, CHP İl Genel Meclis Üyesi İbrahim Doğan, CHP Maltepe Belediye Meclis Üyeleri ve Başıbüyük Mahallesi sakinleri de destek verdi.

DİKMEN HALKINA SELAM GÖNDERDİLER

Basın açıklamasından önce söz alan Enver Delibaş, 30-40 yıldır buralarda olduklarını, işgalci olmadıklarını ve dişleriyle, tırnaklarıyla bu mahalleye emek verdiklerini belirten söyledi. Delibaş, “Barınma hakkımıza sahip çıkacağız” dedi. Konuşmasına yıkıma karşı direnen Ankara Dikmen Mahallesi halkının verdiği mücadeleyi anlatarak devam eden Delibaş, örgütlü bir şekilde davranıldığında kazanılacağını, yıkım ekiplerini kovan Dikmen halkına selam gönderdiklerini söyledi. Mahalle halkına seslenen İl Genel Meclisi Üyesi İbrahim Doğan da kentsel dönüşüm projesine karşı mahalle halkının örgütlülüğünün önemine değindi, mücadele etmekten başka seçeneklerinin olmadığını belirtti.

’KENTİN DIŞINA SÜRMEK İSTİYORLAR’

Ortak basın açıklamasını ise GÜLDAM Yöneticisi Erdoğan Yıldız okudu. Meclis gündemine gelecek olan Kentsel Dönüşüm Yasa Tasarısının kabul edilmesi halinde, hem Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hem de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın, yıkım tehdidi olan mahalleleri tapusu varmış yokmuş  ayırt etmeden yıkacağını vurgulayan Yıldız, “Özellikle büyük acılar yaşadığımız Van depremini kentsel dönüşümün bir nedeni olarak görüp, adeta depremi bir fırsata dönüştürmeye çalışan hükümetin çabalarını endişeyle izliyoruz. Hükümetin, Büyükşehir Belediyesinin ve TOKİ’nin derdi gerçekten bizim barınma hakkımız değil, İstanbul’u finans, turizm ve hizmet sektörünün merkezi yapmak, emekçileri kent dışına sürmektir. Şimdi kent merkezi haline gelmiş mahallelerimizi, manzarası ve depreme dayanıklı olması vesilesiyle bir avuç müteahhide peşkeş çekmek istiyorlar” dedi.

MALTEPE BELEDİYESİ TUTUMUNU AÇIKLASIN

Bütün bu endişeli bekleyiş sürerken, yerel seçimler öncesinde verilen sözlerin tutulması gerektiğini belirten Yıldız, “Maltepe Belediyesinin kentsel dönüşüm politikalarına karşı tutumunu net bir şekilde bilmek istiyoruz. Daha şeffaf bir belediye yönetimi görmek istiyoruz” diye konuştu.

“Bizler Gülsuyu-Gülensu halkı olarak 50 yıllık yaşam alanlarımızı bir avuç rant çevresine teslim etmeyeceğimizi, her koşulda mahallelerimizi ve evlerimizi savunacağımızı, aynı zamanda kiracı komşularımızında haklarının güvence altına alınmasını talep ediyoruz” diyerek konuşmasını sürdüren Yıldız, mücadelenin yalnızca kendi mahalleleri ile sınırlı olmadığını, diğer kentsel dönüşüm mağduru mahallelerle ortak hareket ettiklerini, sürece müdahale edecek tüm kesimlerle ortak bir mücadele hattını savunduklarını ifade etti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kars’ta operasyonlar kınandı

SONRAKİ HABER

HAS Parti'den, 28 Şubat'a suç duyurusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa