14 Ocak 2012 10:05

Analar Güçlükonak katillerinin peşinde!

Faili meçhul cinayetlerle kaybedilen ve katledilen yakınlarının bulunması ve sorumluların yargılanmasını isteyen Cumartesi Anneleri, adalet arayışlarının 355. haftasında da Galatasaray Meydanı’ndaydı. “Failler belli, kayıplar nerede” pankartı ile katledilen ve kaybedilen yakınlarının fotoğraflarını taşıyan Cumartesi Anneleri, kayıpları simgele

Analar Güçlükonak katillerinin peşinde!
Paylaş

Cumartesi Anneleri, 12 Ocak 1996’da askerler tarafından Şırnak’ın Güçlükonak Köyü’nde katledilen 11 köylünün akıbetini sordu.

‘BU ZULÜM NEREYE KADAR’

Eylemde ilk söz alan Güçlükonak katliamında yaşamını yitiren Ahmet Kaya’nın kızı Emine Kaya, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e seslenerek, “Kemiklerimiz nerede, bu zulüm nereye kadar devam edecek, bu zulüm niye” diye sordu. Kaya, Başbakan Erdoğan’a ise, “Yaşanan bu katliamlar, bu ölümler neden? Yıllardır buradayız. Dünya sesimizi duydu, yetkililer duymuyor. Biz kayıplarımızı diri ya da ölü istiyoruz. Bu zulümler bitsin yeter artık” çağrısında bulundu. Sorumlulardan hesap sorulacağını, bulununcaya kadar mücadele edeceklerini söyleyen Kaya, yaşanan olaylara kimsenin sessiz kalmaması gerektiğini vurguladı.

GÜÇLÜKONAK KATLİAMI ANLATILDI

Kaya’nın ardından haftanın basın açıklamasını yapan Aynur Aknelik, PKK’nin 15 Aralık 1995’de ilan ettiği tek taraflı ateşkesin ardından 12 0cak 1996’da Şırnak’ın Güçlükonak İlçesi’ne bağlı Çevrimli ve Yatağan köylerine yapılan baskınlar sonucunda koruculuk yapmadıkları nedeniyle gözaltına alınan Abdullah İlhan, Ahmet Kaya, Ali Nas, Neytullah İlhan, Halit Kaya ve Ramazan Oruç’un Taşkonak Jandarma Taburu’na götürerek katledildiğini söyledi. Jandarma’dan gelen telefonla gözaltına alınan kişilerin serbest bırakacaklarını bunun için minibüs gerektiğini söyleyen askerlere inanmayan köy korucuları; Hamit Yılmaz, Abdulhalim Yılmaz, Mehmet Öner ve Lokman Özdemir’in karakola gittiğini, fakat askerlerin 5 kişiyi öldürdüğünü aktaran Aknelik, 16 Ocak 1996’da Genelkurmay Başkanlığı tarafından Güçlükonak’ta yapılan katliamının gazetecilere PKK’nin yaptığını açıkladığını hatırlattı.

MİT BİZE ŞEFFAFLAŞSIN!

13 Şubat 1996 tarihinde Barış İçin Bir Araya Çalışma Grubu’nun Şırnak’a bağlı Güçlükonak İlçesi’ne gittiğini, burada yaptıkları araştırmalar sonucunda katliamı devletin gerçekleştirdiğini açıkladıklarını anımsatan Aknelik, bu katliama yönelik ilk itirafın Şubat 2009 yılında dönemin İnsan Haklarından Sorumlu Devlet Bakanı Adnan Ekmen’in “Katliamı PKK yapmadı, bunu biliyorduk ama çaresizdik, üzerine gidemedik. Olayın perde arkasını öğrendiğimiz halde maalesef kamuoyuna açıklamadık” sözleriyle ortaya koyduğunu belirtti.

Ardından ikinci itirafın ise Ocak 2010 tarihinde Yüzbaşı Özcan Tozlu’nun katliamla ilgili MİT’le çalışma yaptıklarını anlatarak, “Bu çalışmalarda, saldırıyı Albay Selahattin Uğurlu himayesinde, MAK timlerinin gözetiminde, koruculardan oluşan 7 kişilik grubun icra ettiğini belirledik. Tetikçi ekip saldırı yerine helikopterle getirilip, götürülmüş ve bu işin karşılığında Tugay’dan 50 bin dolar almış. Bunları MİT biliyor” diye itirafta bulunduğunu ifade eden Aknelik, Başbakan’a seslenerek, “Şeffaflaştığını iddia ederek medya yöneticilerine ve devlete kapılarını açan MİT, kapılarını bize de açsın katledilen, kaybedilen evlatlarımızın MİT’in arşivlerinde dosyaları hakkında bize brifing versin! Kaybedilen kişilerin gömüldüğü yerler açıklansın” çağrısı yaptı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

HDK, bu kez Hrant Dink için 'ses çıkardı'

SONRAKİ HABER

Hakan Şükür’ün 100 bin TL’lik hobisi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...