06 Ocak 2012 11:40

TTB: Milyonlar kapsam dışı

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi Osman Öztürk, sağlık hizmeti almayı  prim ödeme koşuluna bağlayan GSS’nin milyonlarca vatandaşı kapsam dışına bırakacağını belirtti.TTB Merkez Konsey üyeleri bugün düzenledikleri basın toplantısı ile “GSS ile gelir düzeyi ne olursa olsun bütün vatandaş

TTB: Milyonlar kapsam dışı
Paylaş

TTB Merkez Konsey üyeleri bugün düzenledikleri basın toplantısı ile “GSS ile gelir düzeyi ne olursa olsun bütün vatandaşlar doğumdan ölüme kadar sağlık sigortasına sahip olacak” propagandasının tam bir aldatmaca olduğunu vurguladılar. GSS’nin içeriğini açıklayan TTB Merkez Konsey Üyesi Osman Öztürk, ödenmesi zorunlu olan primlerin ödenmemesi halinde sürekli olarak birikeceği ve daha sonra da faiziyle vatandaştan tahsil edileceği uyarısı yaptı. Öztürk, artık yoksulların devletin gözüyle farklı bir statüyü konduğunu belirterek, “Parasını ödeyemeyen yurttaşlar yoksul olduğunu devlete ispat etmeye mecbur kılınmakta ve ‘sadaka’ niyetiyle hizmet almaya mahkum edilmektedir” diye konuştu. Öztürk, prim ödeme sisteminin sağlık finansmanı açısından Türkiye için uygun olmadığını şu sözlerle belirtti: “GSS milyonlarca vatandaşı kapsam dışında bırakacak ve sağlık hizmetine ulaşmasını engelleyecektir”.

HANGİ HİZMETLER KAPSAM DIŞI?

Öztürk, her türlü sağlık hizmetinin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından “Kurumca finansmanı sağlanmayacak” sağlık hizmeti denilerek kapsam dışı bırakılabileceğini belirterek, bu maddenin önemine vurgu yaptı. Böylelikle SGK tarafından belirlenecek bazı hastalıklar, istenildiği zaman “temel teminat paketi” dışına çıkarılabilecek. Öztürk, bu durumda sadece yoksulların değil, gelir seviyesi yüksek kişilerin de sigorta kapsamında sağlık hizmetinden yararlanamayacağına dikkat çekti.

Merkez Konsey Sekreteri Feride Aksu Tanık ise, sağlık üzerinden çok ciddi bir yoksullaşma yaşanacağı düşüncesini paylaştı. Tanık, prim ödeyen kesimin dahi tam bir sağlık hizmeti alamayacağını ifade ederek, “Günden güne bazı tedaviler kapsam dışı kalacak. Varolan yoksullaşmaya ek bir yoksullaşma eklenecek” dedi.
(Ankara/EVRENSEL)


295 TL GELİRİ OLAN 35 TL ÖDEYECEK

Tanık, Genel Sağlık Sigortasında yapılan değişiklikle sağlık üzerinden ciddi bir yoksullaştırma olacağını, bütün vatandaşların her ay düzenli olarak GSS primi ödemek zorunda bırakılacağını savundu.

Tanık, aile içindeki kişi başı geliri asgari ücretin üçte birinden fazla olan bütün vatandaşların, bundan sonra GSS primi ödemek zorunda kalacaklarını bildirdi. GSS primlerini ödeyemeyenlerin borçlandırılacağını vurgulayan Tanık, "Geliri asgari ücretin üçte biri (295 TL) ile asgari ücret (886,5 TL) arasında olanlar aylık 35,4 TL; asgari ücret ile asgari ücretin iki katı (bin 773 TL) arasında olanlar aylık 106,38 TL, asgari ücretin iki katından daha fazla olanlar 212,76 TL tutarındaki zorunlu primlerini ödeyecek. Ödenmesi zorunlu olan primler, ödenmediği takdirde sürekli olarak birikecek ve daha sonra faizi ile birlikte vatandaştan tahsil edilecek." dedi.

ÖNCEKİ HABER

Mahkumiyet kararı çıkan ilk gazeteci cinayeti

SONRAKİ HABER

Kim gazeteci?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa