01 Ocak 2012 11:02

Madenler 2011’de 92 can aldı

DEV MADEN-SEN, iş cinayetleri, taşeronlaştırma ve özelleştirmeler nedeniyle 2011 yılında yüzü gülmeyen madencilerin umutlarının başka bir bahara ertelendiğini belirtti. Sendika tarafından hazırlanan raporda, geçtiğimiz yıl maden kazalarında 92 işçinin hayatını kaybettiği, 262 işçinin ise yaralandığı bildirildi. Patronlar ise &ldqu

Madenler 2011’de 92 can aldı
Paylaş

Dev Maden-Sen 2011 yılında yaşanan kazalara ilişkin bir de rapor açıkladı. Rapora göre geçen yıl kayıtlara geçen farklı türdeki maden ve ocaklarında meydana gelen iş kazası sayısının 122 oldu. Bu kazaların 80’i ölümle sonuçlanırken, toplam 92 madenci kazalarda yaşamını yitirdi. Yaralı olarak kurtulan madencilerin sayısı ise 262.

Raporda kazaların büyük oranda özel sektör ve taşeronların ocaklarında yaşandığına dikkat çekilirken, kimi kazaların da özel doktor ve sağlık birimleri devreye sokulduğu için resmi kayıtlara geçirilmediği ifade edildi.

GÖZYAŞIYLA YAŞAMAYI ÖĞRENDİK

Sendika tarafından rapora ilişkin yapılan açıklamada, 2011 yılında yaşananların, emekçiler ve yoksul halklara neredeyse gülmeyi unutturduğu dile getirildi. Maden ocaklarında da 2011 yılında değişen bir şey olmadığı dile getirilen açıklamada, “Egemenlerin kar hırsı, vicdansız yöneticilerin boş vermişliği, yasaların yetersizliği, işçilerin örgütsüzlüğü sonuçta maden işçilerine sürekli kaygı taşımayı, kan ve gözyaşıyla yaşamayı öğretti. İş cinayetleri Başbakan tarafından ‘kader’ diye yorumlanırken, Çalışma Bakanı da ondan geri kalmadı ve maden ocağında yaşamı yok edilen işçilere ‘güzel öldüler’ dedi. Yine de insanlık bizde kalsın diyor ve bu ‘iyi kader’ ve ‘güzel ölümler’in ne Başbakan ne de Çalışma Bakanına nasip olmasını diliyoruz” denildi.

KRİZ DENETİMSİZLİĞE GEREKÇE OLDU

Madencilik sektöründe son 5 yılda yaşanan kazaların, özelleştirme ve taşeronlaşmayla birlikte hızlanan güvencesiz çalışma koşullarının endişe verici boyutlara ulaştığı vurgulanan açıklamada, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri neredeyse sıfırlanarak, toplumun kazaların “kader” olduğuna inandırılmaya çalışıldığı ifade edildi.

‘VİCDANLARI SIFIR, KASALARI DOLU’

İş cinayetleri sonucu Balıkesir ve Bursa’da 49 işçinin ölümüne neden olan Şentaş ve Bükköy Madencilik işverenine verilen sembolik cezaların Yargıtay’da onaylanmasının “büyük bir iyimserlik” olacağı ifade edilen açıklamada, “Zira, işyeri hekimi olmadığı halde düzenlenen, ‘İşçi Sağlığı İş Güvenliği Kurulu’ belgesine imza atarak, sendikalaştıkları için galeri önüne konulan 88 işçinin umudunu karartan hekimin, Yargıtay tarafından suçlu bulunmadığı Gökçesu Maden İşçilerince unutulmuş değil. Vicdanları sıfır, kasaları dolu, eli-kolu uzun patronların, tereyağdan kıl çeker gibi her şeyi bir güzel yoluna koydukları bu memlekette az görülmüş şey değildir” denildi.
(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Şahan Arzruni’nin piyanosundan Komitas

SONRAKİ HABER

İşçilerin ayak sesleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...