27 Aralık 2011 07:54

Çay eksperleri eylemde

Mevsimlik işçi statüsü ile çalışan üniversite mezunu 300 dolayında çay eksperi, taleplerini duyurmak için ÇAYKUR’a yürüdü.Bakanlar Kurulu kararı ile 10 yıl daha uzatılan Çay budama projesinde görev almayı bekleyen ancak bu yönde olumlu cevap alamayan ÇAYKUR bünyesindeki 2007 yılı g

Çay eksperleri eylemde
Paylaş

Bakanlar Kurulu kararı ile 10 yıl daha uzatılan Çay budama projesinde görev almayı bekleyen ancak bu yönde olumlu cevap alamayan ÇAYKUR bünyesindeki 2007 yılı girişli mevsimlik işçi statüsü ile çalışan üniversite mezunu 300 dolayında çay eksperi, taleplerini duyurmak için eylem yaptı.

Çay alanında yetişmiş teknik personel ihtiyacının karşılandığı tek yer olan Rize Üniversitesi (RÜ) Çay Eksperliği bölümünden mezun olan ve ÇAYKUR’da mevsimlik işçi statüsünde düşük ücretlerle çalışan sayıları 300 civarındaki Çay Eksperleri, bir süredir bekledikleri budama projesinde görev alma umudu gerçekleşmeyince harekete geçti. Bir araya gelen 300 çay eksperi, Türkiye Ziraatçılar Derneği Rize Şubesini ziyaret etti. Burada Şube Başkanı Müfit Akman tarafından karşılanan grup bir süre görüştü.

Rize Ziraatçılar Derneği Başkanı Müfit Akman burada yaptığı açıklamada budama projesinin sağlıklı yürümesi için projede çay eksperlerinin görev alması gerektiğini belirterek “17 yıl devam eden budama projesinin 2011 yılında sona ermesi sonucu derneğimiz tarafından da 10’da 1 ve tam tazminat uygulaması yapılarak uzatılması gerektiği yönünde talebimiz olmuştur. Budama, doğru uygulanırsa kaliteli sürgün elde etmede üreticilerimiz ve bölgemiz için vazgeçilmezdir. ÇAYKUR Genel Müdürümüz İmdat Sütlüoğlu, budama projesinin uzatılması için hazırlanan projenin Bakanlar Kurulu’nda imzalanarak kabul edildiğini açıkladı” dedi.
   
SİYASİLERİN ÇÖZÜM İÇİN DEVREYE GİRMELİ

Akman “Budama projesi yürürlüğe girecek. 10 yıl sürecek proje ile çaylık alanlarda 10’da1 budama uygulanacak. Projelerin sağlıklı uygulanabilmesi için çay bölgesindeki coğrafi yapısı, bölge halkının kış döneminde göç vermesi köylerde olmaması, iklim şartları düşünülerek, kaliteli sürgün elde etmek, tabla oluşumu sağlamak, istihdam sağlamak ve üretici sayıları gibi nedenler göz önüne alınarak 1500-2000 dekara 2 kişi olmak kaydıyla teknik personellerin görevlendirilmesi yapılmalıdır” diye konuştu.

Projenin sağlıklı yürütülmesi için fabrikalardaki mevcut teknik personel sayısı yeterli olmadığını belirten Akman, mevsimlik olarak çalışan 2007 mezunları da istihdam edilmesi gerektiğini kaydetti.

ÇAYKUR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÖNÜNDE TOPLANDILAR

Çay eksperleri daha sonra topluca ÇAYKUR Genel Müdürlüğüne giderek Genel Müdür İmdat Sütlüoğlu ile görüşmek istedi. Genel Müdürlük önünde toplanan Çay Eksperleri, için polis de çevrede önlem aldı. ÇAYKUR yetkilileri, Genel Müdürün Çay Eksperleri ile görüşeceğini ve ilerleyen günlerde randevu vereceğini belirtmesi üzerine buradan ayrıldı.
Eylemciler daha sonra AKP Rize İl Başkanlığına geçti. (Rize/EVRENSEL)     

ÖNCEKİ HABER

Eğitim Destek Evi öğrencilerinin direnişi zaferle sonuçlandı

SONRAKİ HABER

İstanbul'da Özgür Gündem'e sokakta destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...