22 Aralık 2011 11:38

Antep'te işçi sağlığı tehlikede

Antep’te düzenlenen ‘İşçi sağlığı, iş güvenliği’ konferansında patronların gerekli önlemleri almamasından dolayı işçilerin büyük tehlike altında çalıştığı belirtilerek, “İş kazalarında asıl sorumluluk patronlara aittir” denildi.TMMOB, DİSK, TTB, Türk-İş tarafından Çetin Eme&cc

Antep'te işçi sağlığı tehlikede
Paylaş
İnanç Yıldız / Hakan Yıldız

TMMOB, DİSK, TTB, Türk-İş tarafından Çetin Emeç toplantı salonunda düzenlediği ve DİSK Antep Bölge Temsilcisi Nihat Bencan’ın yönettiği “İşçi sağlığı, iş güvenliği” konulu konferansa TTB adına Dr. Hamza Ağca ve TMMOB’dan İş Güvenliği Uzmanı Endüstri Mühendisi Ökkeş Karadağ konuşmacı olarak aktıldı.

Dr. Hamza Ağca, işçi sağlığı ve güvenliğinin son on yılda göz ardı edilen bir durum olduğunu belirterek, Türkiye’nin ölümlü kazalarda Avrupa 1.si dünya da ise 3. olduğunu söyledi. İş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenebilir olduğunu belirten Ağca, ancak istihdamın yüzde 40-45 arasında olduğu özel sektörde örgütlüğün yüzde 3’lerde kaldığına dikkat çekti. İşverenlerin işçi sağlığı ve güvenliği için iş yerlerinde hekim bulundurması gerekliliğini anlatan Ağca, Antep’te 400–500 civarında işletmede iş yeri hekimi olması gerektiğini ancak sadece 62 işletmede hekim bulunduğunu dile getirdi. Organize sanayi bölgesinde durumun çok kötü olduğunu, bu nedenle Antep’te işçi sağlığı ve güvenliğinin ciddi bir tehlike altında bulunduğunu söyledi. Ağca, yeterli denetim olmamasının bu tehlikeyi büyüttüğünü belirtti.

‘ASIL SORUMLULUK PATRONUN’

İş Güvenliği Uzmanı, Endüstri Mühendisi Ökkeş Karadağ Ökkeş Karadağ ise iş kazalarının ve meslek hastalıklarının işçiyle beraber ailesine etkilediğini belirterek, işverenin işçilerini iş sağlığı ve güvenliği konusundan bilgilendirmesi, iş kanunundaki mevzuatları yerine getirerek, gerekli önemleri alması gerektiğini söyledi. Çalıştırdıkları işçileri SGK’ya bildirmeyen işveren hakkında yasal işlem yapılması gerektiğine dikkat çeken Karadağ, SGK’ya bildirim yapılmadığında yaşanacak iş kazası durumunda işverenin çok büyük bedellerle cezalandırılması gerektiğini ifade etti. Karadağ, işverenin iş kazalarında asıl sorumlı olduğunu söyledi. (Gaziantep/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye ile İsrail arasında buzlar eriyor

SONRAKİ HABER

Taşırız dedik taşıdık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...