21 Aralık 2011 08:21

Gazeteciler ‘susmayacağız’ dedi

Gazetecilere yönelik baskın ve gözaltılar, Ankara’da da yapılan kitlesel basın açıklamasıyla protesto edildi. ÇGD Genel Merkezi ve TGS Ankara Şubesi’nin çağrısıyla dün akşam saatlerinde Yüksel Caddesi’nde toplanan gazeteciler, “Özgür basın susturulamaz, gözaltı ve tutuklama terörüne son”

Gazeteciler ‘susmayacağız’ dedi
Paylaş

Gazetecilerin eylemine BDP, EMEP, SDP, ÖDP ve TKP yöneticileri ile CHP ve BDP’li milletvekilleri, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi, ÇGD Genel Başkanı Ahmet Abakay da katıldı.

Ortak açıklamayı okuyan ÇGD Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Bulut gazetecilere yönelik gözaltılara dikkat çekerek, AKP’nin slogan haline getirdiği “Yeni Türkiye”yi, gazetecileri, basın özgürlüğünü ve ifade hakkını cezaevlerine tıkarak kuracağını söyledi. ‘EN ÇOK TUTUKLU GAZETECİ TÜRKİYE’DE’

Dünyada tutuklu gazeteci sayısının en yüksek olduğu ülkenin Türkiye olduğuna dikkat çeken Bulut, “Bugün itibariyle iyice açığa çıktı ki, AKP iktidarı şuan 70’e yakın olan tutuklu gazeteci sayısını 100’e tamamlamak, hatta dışarıda gazeteci bırakmamak istiyor” dedi.  

Bulut, siyasetçiler arasında “yandaş, candaş, yoldaş” diye sınıflandırılan basının, kendisi, mesleği, meslektaşları ve emek hakları konusunda “türdeş” hale geldiğini ifade etti.

Bu ülkede gerçekten gazetecilik yapan, halkın sorunlarını ve taleplerini görünür kılan gazetecilerin ve kurumlarının da cezaevleri ve baskınlarla karşılaştığına dikkat çeken Bulut, “Fakat her ne olursa olsun herkes görmelidir ki, bu ülkede fikir ve ifade özgürlüğünü savunan, eşitlik ve özgürlük günlerine inananları demir parmaklıklarla korkutmak havanda su dövmektir” dedi. Basın özgürlüğü üzerindeki gözaltı ve tutuklama terörünün derhal son bulması ve cezaevindeki tutuklu gazetecilerin bir an önce serbest bırakılması taleplerini dile getiren Bulut, “Şimdi iktidar sahiplerinin gözlerine bakarak bir kez daha haykıracağız: Biliyor musunuz? Susmayacağız!” dedi. ‘HERKESE SIRA GELECEK’

Daha sonra söz alan CHP İzmir Milletvekili Musa Çam da 9 yıllık AKP Hükümeti döneminde ifade ve düşünce özgürlüğünün baskı altına alındığını belirtti. AKP’nin uygulamalarını açıkça “faşizm” olarak niteleyen Çam, “Hitler faşizmi döneminde sosyalistlerin alınmasına ses çıkarmayanların başına gelenler gibi AKP faşizminde de herkese sıra gelecek” dedi. Çam, “AKP faşizmine teslim olmayalım” ve “Ahmet Şık ve Nedim Şener duruşmasına katılalım” çağrısı yaptı. ‘YARGI BAĞIMSIZ DEĞİL’

BDP Milletvekilleri Sebahat Tuncel, İbrahim Binici, Ertuğrul Kürkçü ve İdris Baluken’in katıldığı eylemde söz alan Tuncel, Nedim Şener ve Ahmet Şık’ı hatırlatarak, basın özgürlüğü konusunun uzun süredir bu gazetecilerin şahsında tartışıldığını belirtti. Ülkede 68 tutuklu gazetecinin olduğuna ve bu sayıya yenilerinin eklendiğine dikkat çeken Tuncel, “90’lı yıllarla yöntemler farklı olabilse de zihniyetin aynı olduğu”na vurgu yaptı. Siyasi bir soykırım operasyonu olarak ifade ettiği KCK operasyonları konusunda İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın da itiraf niteliğinde sözlerine değinen Tuncel, “Bakan, Hükümet’in Terörle Mücadele Kanunu kapsamında bu operasyonları yürüttüğünü dile getirdi. Bu ifade yargının bağımsız olmadığının ve AKP tarafından yönlendirildiğinin itirafıdır” dedi.

Açıklamaların ardından gazeteciler fotoğraf makinalarını, gazeteleri ve basın kartlarını yere bırakarak, gözaltıları protesto ettiler. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'Özgür basın gerçekleri yazmaya devam edecek'

SONRAKİ HABER

HMS Makine’de direniş başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa