05 Aralık 2011 03:41

Rizeli mucitin tez konusu yapıları

Rize’nin Güneysu İlçesi’nde çelik halatlar kullanarak kaya yamacına astığı ev ile rüzgârda dönen çardak yapan 80 yaşındaki Bilal Atasoy’un bu sıra dışı yapıları İtalya’da yüksek lisans yapan üniversiteli Özden Kaya’nın hazırladığı “Sıra dışı peyzaj mekânları” adlı te

Rizeli mucitin tez konusu yapıları
Paylaş
Gençağa Karafazlı

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Peyzaj Mimarlığı Fakültesi’ni bitiren Özden Kaya, İtalya Politechico Di Milano Üniversitesi’nde gördüğü yüksek lisans eğitimi sırasında kendisinden “Sıra dışı peyzaj mekanları” konulu tez hazırlanmasını istendi. Kaya, İtalya’daki hocalarına Karadeniz’deki mucitlerin yaptıkları sıra dışı yapılarından bahsedip fotoğraflarını gösterince tezini bu konuda hazırlanması istendi. İtalya’dan Türkiye’ye dönen Kaya, tanıdığı olan Rize Mimarlar Odası Başkanı Mustafa Mahmutoğlu ile birlikte geldiği Rize’nin Güneysu İlçesi’nde yaşayan Bilal Atasoy’u ziyaret etti. Kaya, Atasoy’un kaya yamacına çelik halatlarla astığı 15 metre uzunluğundaki ev ile rüzgarda dönen çardağını inceledi, fotoğraflarını çekerek teknik bilgiler aldı. Kaya, bu projeleri yaparken mimar veya mühendisten destek alıyor musunuz? diye sorduğu Atasoy’dan “Mimarda, mühendiste benim, aklıma gelir hemen yaparım, inşaat sırasında baktım olmuyor, projeyi değiştiririm” yanıtını verdi. Bu yanıt, Kaya ve Mahmutoğlu’nu güldürdü. İncelemelerini tamamlayan Kaya, Atasoy’un yaptığı yapıların projelerini de çizerek hazırlayacağı tezi bir ay içerisinde İtalya’daki üniversiteye teslim edecek.   

İTALYA’YA BURADAN SELAM OLSUN

Mucit Bilal Atasoy, İtalya’ya selam göndererek “Neden bana ilgi duydular bilmiyorum ama ben boş durmam. Herkesin yaptığı işi de yapmam. Bir işin dahi olması için yaptığınız şeyin eşi benzeri olmaması lazım. Bunları yaparken mimar ve mühendise danışmam. Akşam yatarken kafamda projeyi kurarım, sabah kalkar yaparım.” dedi.

KARADENİZLİ MUCİTLER ÇOK CESUR

Özden Kaya, İtalya’da yaptığı mastır konusunun sıra dışı peyzaj mekanları olduğunu belirterek “Karadeniz’deki mucitlerin projelerini İtalya’da hocalarıma gösterdim. Çok ilgilendiler ve tezimi bu konuda hazırlamamı istediler. Bende buraya geldim. Karşılaştığım yapılar hayli ilgili çekti. Gerçekten bu mucitler çok cesur. Plan ve proje konusunda hiçbir yerden onay almadan yapı yapıyorlar. Çokta güzel işler başarmışlar. Bilal bey kayalara bağlı ev yapmış, gerçekten ilginç” dedi.

İTALYA’DA DİKKAT ÇEKMİŞSE BİZ İLGİSİZ KALAMAYIZ

Atasoy’un yaptığı sıra dışı yapıları incelerken kendini gülmekten alamayan Rize Mimarlar Odası Başkanı Mustafa Mahmutoğlu, bu ilginç yapıların ilin renkleri olduğunu belirterek “Diyecek başka bir şey yok. İtalya’dan bunlar dikkat çekmişse bizim ilgisiz kalmamız düşünülemez. Bilal bey çocukluğundan beri sıra dışı işlere ilgisi var. Yeni projeleri olduğunu söyledi. Bizde merakla bekliyoruz.” dedi.   (Rize/EVRENSEL)


KAYA YAMACINA ASILI EV

Atasoy, 8 yıl önce kendine ait arazideki büyük bir kaya kütlesini oyarak 2 çelik kiriş yerleştirdi ve bunun üzerine de yaklaşık 6 metrekare büyüklüğünde, balkonu da olan bir ev inşa etti. Bilal Atasoy, evi sağlama almak için de çelik halatlarla kaya yamacına bağladı. Ancak tek odayı yetersiz bulan Atasoy, evi genişletmeye karar verdi. İşe koyulan Atasoy, tek odalı evine 3 ahşap oda daha ilave etti. Böylece evin 3 metre olan uzunluğu da 15 metreye çıktı. İlginç ve benzeri bulunmayan çelik halatlarla asılı ev, arazinin alt tarafındaki evlerin üzerine kadar uzadı. Evin güvenliği için çaba harcayan Atasoy, kaya kütlesine 30 farklı yerde açtığı yaklaşık 40 santimetrelik deliklere yerleştirdiği demir çubuklara evin uç kısmını çelik halatlarla bağladı. Yaklaşık 400 metre çelik halat kullanan Bilal Atasoy, halatların zaman içinde gevşeyebileceğini düşündü, bunun için de çelik halatları belirli sürelerde gerginleştirecek bir sistemi de devreye soktu.


RÜZGARLA DÖNEN ÇARDAK

Yaz sıcaklarından bunalan Atasoy, rüzgar kuvveti ile dönen çardak yapmıştı. Bir otomobilin diferansiyeli üzerine 3 metrekarelik ahşap çardak inşa eden Atasoy, çatısına da rüzgarla dönebilmesi için 4 metal levha yerleştirdi. Rüzgarın yönüne göre dönen çardak aşırı rüzgarda çok hızla dönünce sorun yarattı. Misafirlerini, 4 sandalye ile bir de masa koyduğu çardakta ağırlayan Atasoy, nazar boncuğu astığı çardak için fren ve elektrik sistemi geliştirecek.

ÖNCEKİ HABER

‘Darbe yapamaz’ diye ordudan atılmış

SONRAKİ HABER

Kazdağlarına siyanür bulaşmasın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...