13 Aralık 2011 08:32

İşçiler meslek hastalıklarını tartıştı

Tuzla tersane işçileri önceki gün yaptığı panelde son günlerde sıkça gündeme gelen ve birçok tersane işçisinin de yakalandığı meslek hastalıklarını tartıştı. Emek Partisi (EMEP) Tuzla İlçe binasında yapılan panele İstanbul Meslek Hastalıkları Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Fatih Hamşioğlu ve EMEP İstanbul İl

İşçiler meslek hastalıklarını tartıştı
Paylaş
Ali Doğan

Tuzla tersane işçileri önceki gün yaptığı panelde son günlerde sıkça gündeme gelen ve birçok tersane işçisinin de yakalandığı meslek hastalıklarını tartıştı. Emek Partisi (EMEP) Tuzla İlçe binasında yapılan panele İstanbul Meslek Hastalıkları Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Fatih Hamşioğlu ve EMEP İstanbul İl Yöneticisi Metin İlgün katıldı. Hamşioğlu tersanelerde yaşanan meslek hastalıklarının nedenlerinin başında denetim eksikliğinin geldiğini ifade etti. Hamşioğlu işçilere, kot taşlama, akü fabrikası, tersane, boya ve plastik işi yapan işçilerin yakalandıkları meslek hastalıklarıyla ilgili bilgi verdi.

Hamşioğlu işçilerin de hataları olduğunu, kendi çalıştıkları ortamın çalışabilirliğini gözetmekmediklerini belirtirken asıl sorumluluğun işverene ait olduğunu söyledi. Hamşioğlu konuşmasında, işçilerin periyodik sağlık kontrolünün yapılmasının önemine vurgu yaptı.  

Daha sonra söz alan EMEP İstanbul il yöneticisi Metin İlgün, tersanelerde 144 işçinin alınmayan tedbirlerden kaynaklı iş cinayetlerine kurban gittiğini belirtti. Meslek hastalıklarının da giderek yayıldığını ifade eden İlgün şunları söyledi: “İşe girerken her tersane işçisi tam teşekküllü hastanelerde sağlık raporları alıyor. İşçiler işe sağlıklı başlıyor. Ama aradan geçen bir yıl içerisinde sağlam olan işçi meslek hastalığına yakalanıyor. Bunların nedeni ise sermayenin aşırı kar hırsı ve buna bağlı olarak da taşeronluk sistemi. Bunlardan kurtulmanın yolu da tersane işçilerinin kendi birliğini oluşturması ve mücadele etmesidir.”

MESLEK HASTALIĞI SAYILMIYOR

Daha sonra söz alan işçiler tersanede yaşadıkları sorunları anlatarak meslek hastalıkları ile ilgili sorular sordu. Tersane işçisi Salman Kaya kendisinin yılarca tersanelerde taşçı olarak çalıştığını, son dönemlerde hastaneye gidip muayene olduğunu ve ciğerlerinde kumlama teşhisi konduğunu ancak meslek hastalığı kapsamına girmediğini söyledi.

Murat Kara ise polyester işi yaptığını ve kendisi ile beraber 47 arkadaşının kanında solvent bulunduğunu ancak hastanenin polyesterci diye bir meslek grubu olmadığı gerekçesi ile bu rahatsızlığı meslek grubuna almadığını söyledi.

Panelde ayrıca, 2-4 Aralık 2011 tarihinde Ankara’da yapılacak olan İşçi Sağlığı ve Güvenliği Kongresine, düzenleme kurulu üyeleri Dr. Nadir Sevinç ve İlhami Şahbaz tarafından katılım çağrısı yapıldı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Alman heyetten ‘kimyasal’ incelemesi

SONRAKİ HABER

HDK’dan Cemevine destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...