22 Kasım 2011 11:20

İsveç kötü muamele gören çocuklardan resmen özür diledi

İsveç devleti çocuk bakım yurtlarında kötü muameleye uğrayan çocuklardan resmen özür diledi. Stockholm’un tarihi belediye binasının “Mavi Salonu”nda düzenlenen ve bin 300 kişinin katıldığı törende konuşma yapan Parlamento Başkanı Per Westerberg çocukların maruz kaldıkları kötü muamelenin İsve

İsveç kötü muamele gören çocuklardan resmen özür diledi
Paylaş
Murat Kuseyri

İsveç devleti çocuk bakım yurtlarında kötü muameleye uğrayan çocuklardan resmen özür diledi. Stockholm’un tarihi belediye binasının “Mavi Salonu”nda düzenlenen ve bin 300 kişinin katıldığı törende konuşma yapan Parlamento Başkanı Per Westerberg çocukların maruz kaldıkları kötü muamelenin İsveç için bir utanç olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün İsveç toplumu, kadınlar ve erkekler koşulsuz ve hafifletici nedenlere başvurmadan sizden özür diliyor. İsveç toplumu resmen başarısızlığını kabul ediyor.” Özür törenine, kötü muameleye uğrayan çocukların yanı sıra İsveç Kraliçesi Silvia, bakanlar, siyasi partilerin liderleri de katıldı.

1920-1995 yılları arasında 250 bin çocuk, bakım yurtlarına ve bazı ailelerin yanlarına yerleştirildi. 2005 yılında yapılan ve televizyonda gösterilen bir belgesel çocuklardan bir bölümünün kötü muameleye tabi tutulduklarını, cinsel olarak kullanıldıklarını açığa çıkardı. Aynı yıl hükümet konunun araştırılmasına karar verdi. Araştırma sonuçları bugün hâlâ hayatta olan 2 ila 5 bin civarında çocuğun kötü muameleye uğradığını gösterdi. Raporun yetkililere iletilmesinden sonra bir araya gelen iktidar ve muhalefet partileri mağdurlara 250 bin kron tazminat ödenmesi için uzlaşmaya vardılar. Ancak karar 1920-1980 yılları arasında kötü muameleye maruz kalanları kapsıyor. 1980 yılından sonra kötü muameleye uğrayan yüzlerce çocuğun kapsam dışı bırakılması eleştirilere yol açtı. (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Sorumlular en ağır cezaya çarptırılsın’

SONRAKİ HABER

ODTÜ’lüler ‘Onur’ları için yürüdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa