11 Mart 2011 13:57

'İleri demokrasinin utanç tablosu'

İnsan hakları savunucuları, cezaevlerindeki hasta  mahpusların durumuna dikkat çekmek için Adalet Bakanlığı’na yürüdü.İHD’nin çağrısı ile Kızılay YKM önünde toplanan insan hakları savunucuları, hasta mahpusların adlarının yazılı olduğu dövizler ve “Ölümlere sessiz kalmayacağız ağır

'İleri demokrasinin utanç tablosu'
Paylaş

İHD’nin çağrısı ile Kızılay YKM önünde toplanan insan hakları savunucuları, hasta mahpusların adlarının yazılı olduğu dövizler ve “Ölümlere sessiz kalmayacağız ağır hasta mahpuslar serbest bırakılsın” pankartı açtılar.
Yürüyüşe, BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, SES Genel Başkanı Bedriye Yorgun, Eğitim Sen Genel Sekreteri Mehmet Bozgeyik, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Haydar Kaya, SDP ve diğer partiler ile Devrimci 78’liler Federasyonu, 78’liler Birlik yönetici ve üyeleri ile hasta mahpusların yakınları da katıldı.

Yürüyüşün ardından açıklama yapan İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, cezaevlerinde doluluk oranlarının hasta mahpusları etkilediğini belirterek, “Türkiye hapishanelerinde Ocak 2011 itibariyle 122 bin 404 hükümlü ve tutuklu bulunmaktadır. Bunlardan 66 bin 997’si hükümlü, geri kalan 55 bin 407’si tutukludur. Mahpusların yüzde 45.3’ü tutuklu durumdadır. Bu tablo Türkiye’de ağır bir tutuklama rejimi yani kişi güvenliği ve özgürlüğü hakkı ihlali olduğunu göstermektedir” diye konuştu.

‘DUYARSIZLAR’

Adalet Bakanlığı verilerine göre, 2010 yılında 161 mahpusun hastalığı nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Türkdoğan, 213 mahpusun da  normal yollarla yaşamını yitirdiğini, 38 mahpusun intihar ettiğini, 1 mahpusun mahpuslar tarafından öldürüldüğünü, toplam 413 mahpusun yaşamını yitirdiğini söyledi. Buna karşı Cumhurbaşkanı’nın cezasını kaldırdığı mahpus sayısının sadece iki olduğunu kaydeden Türkdoğan, “Bu durum duyarsızlığın ne kadar büyük olduğunu, Adalet Bakanlığı ve Adli Tıp Kurumu’nun ölümlere seyirci kaldığını göstermektedir” dedi.

112 AĞIR HASTA MAHPUS VAR

Türkiye cezaevlerinde şu anda 112’si ağır 266 hasta mahpusun olduğuna dikkat çeken Türkdoğan, “Hasta mahpusların ölümünü yetkililer seyrediyor. Cumhurbaşkanı’nın buradaki duyarsızlığını halkın takdirine sunuyoruz” diye konuştu.
Daha sonra hasta mahpusların yakınları da yaptıkları konuşmalarda, yakınlarının durumlarına dikkat çekti, “tedavilerinin yapılması için serbest bırakılmalarını” istediler.

‘UTANÇ TABLOSU’

Daha sonra söz alan Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, tabloya dikkat çekerek, “Bu utanç tablosudur” dedi. Devletin en temel görevinin mahpusların yaşamlarını güvence altına almak olduğunu belirterek Kaplan, bunun sağlanmamasının en büyük ayıp olduğunu da ifade etti.

Meclis’te araştırma önergesi verdiklerini de belirten Kaplan, “paslanmış vicdanları harekete geçirmek için bu eyleme katıldığını” söyledi. Bu ölümlerden ve yaşananlardan Adalet Bakanı, Başbakan ve Cumhurbaşkanı’nın sorumlu olduğunun altını çizen Kaplan, hukuken de ahlaken de sorumlu olduklarını ifade etti.

Konuşmaların ardından bir süre oturma eylemi yapan insan hakları savunucuları, yetkililerin hasta mahpusların durumlarını dikkate almalarını istediler. (Ankara/EVRENSEL)


 

ÖNCEKİ HABER

Vergi dairesi emekçileri iş bıraktı

SONRAKİ HABER

Soma'da işçiler kazandı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...