31 Ekim 2011 09:58

Alevi örgütlerinden Bugün Gazetesi'ne sert tepki

Alevi dernekleri, 30 Ekim 2011 tarihli Bugün Gazetesi’nin “Cemevi’nde şok tören” başlıklı haberine tepki gösterdi. Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı’nda Yücel Halis için düzenlenen taziye yemeğini konu alan ve Halis’in Madımak katliamının azmettiricisi olduğu öne sürülen haberin provokas

Alevi örgütlerinden Bugün Gazetesi'ne sert tepki
Paylaş

‘PROVOKASYON KOKUYOR’

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı’nda düzenlenen toplantıya, Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Kültür Dernekleri ve dedeler de katıldı. Bugün düzenlenen toplantıda cemevi bünyesinde yürütülen cenaze hizmetleri ve taziye yemeklerinin din, dil ve kültür ayrımı yapılmaksızın tüm vatandaşlar için yürütüldüğü belirtildi. Toplantıda konuşan Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez, Bugün Gazetesi’nde yer alan haberin son günlerde basında sıkça yer alan provokasyon kokan haberlerden biri olduğunu belirterek, “kafa bulandırmak” için yürütülen çalışmaların bir parçası olduğunu ifade etti.

‘BUGÜN’ÜN DUYARLILIĞI MANİDAR’

Habere konu olan ve Madımak katliamının planlayıcısı ve azmettiricisi olduğu iddia edilen kişinin dosyasına yansımış somut bir delilin olmadığına dikkat çeken Geçmez, “Elinde benzin bidonu ile otel yangınını körükleyen şahısların delil yetersizliğinden ötürü serbest bırakıldığı bir ülkede yaşıyoruz” diye konuştu. Geçmez, “Bu olaydaki tavrı ve ilgisizliği bilinen bir yayın kuruluşunun, Madımak katliamı konusunda ‘at izinin it izine’ karıştırıldığı şu günlerde göstermiş olduğu duyarlılık manidar bulunmuştur” dedi.

Madımak katliamının dava sürecinin üzerinin örtülmeye çalışıldığını vurgulayan Geçmez, hedeflenenin “Alevilerin Alevileri katlettiği” kanaatini oluşturmak olduğunu kaydetti.

‘CEMEVİ HİZMET VERMEYİ SÜRDÜRECEK’

Geçmez, “Cemevlerimiz bundan sonra da hangi dinden hangi inançtan hangi etnisiteden olduğuna bakılmaksızın tüm insanlara, talep edilmesi halinde hizmet vermeye devam edecektir” dedi.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Kemal Bülbül ise “can yemeği” üzerine yapılan spekülasyonların amacının bilinç bulanıklığı yaratmak olduğuna dikkat çekti. “Madımak katliamını kimin yaptığını biliyoruz” diyen Bülbül, katliam sanıklarının savunucularının bugün hükümet katında görev aldığını belirtti.

‘DUYARLI BASIN (!) KATİLLERİ GÖRMÜYOR’

Madımak Oteli’nde katledilen Serkan Doğan’ın abisi Serdar Doğan da, kırmızı bültenle aranan sanıkların yakalanmadığını, müebbet hapisle yatan sanıkların serbest bırakıldığını hatırlattı. Doğan, “Duyarlı basın bunlarla ilgili iki kelam edebilmiş midir? Biz katillerimizin kimler olduğunu biliyoruz” dedi.

‘ÖLÜ BEDENLER ÜZERİNDEN SİYASET YAPILMASIN’

Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Baş da “Bu ülkede ölen insanların can yemekleri verilemiyorsa bir kriz var demektir” diyerek, ölü bedenler üzerinden siyaset yapılmasına karşı çıktıklarının altını çizdi.

Dernek temsilcileri, haber ile ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. (Ankara/EVRENSEL)


BUGÜN GAZETESİ SUÇ İŞLİYOR

Bugün gazetesine bir tepki de, Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu’ndan geldi. Kenanoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, törenin aile tarafından yapıldığı ve cemevinin de Alevi inancına uygun hizmet veren bir ibadethane olduğuna işaret etti.  “İbadethanelere kimlerin sokulup kimlerin sokulmayacağının yönetmeliği mi var da biz bilmiyoruz? Kimler için inançsal tören yapılacağı kimler için yapılmayacağına dair bir kanun mu var? Bugüne kadar PKK, Hizbullah veya Türkiye Cumhuriyeti’nin yasadışı terör örgütü olarak kabul ettiği başka örgüt militanlarının cenazeleri Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi ibadethanesi olan camilerde, ‘Devlet Memuru’ olan din görevlilerince kalkmamış mıdır, Buralarda cenaze törenleri yapılmamış mıdır? O zaman bu haberi ve manşeti yapmayıp da bugün Cemevi için bu haberi ve manşeti neden yaparsınız?​” diyerek sorularını sıralayan Kenanoğlu, hiçbir ibadethanenin kendisine gelen cenazeyi geri gönderemeyeceğine dikkat çekti. Gazete yönetiminin bu haberle suç işlediğini belirten Ali Kenanoğlu, cemevlerinin ibadethane bilen herkese bundan sonra da açık olacağını vurguladı. (HABER MERKEZİ)


KAYSERİLİ ALEVİLER ADALET İSTİYOR

Kayseri Alevi Kültür Merkezi, Almanya’dan Polonya’ya giriş yaparken yakalanan Sivas Katliamı davasının idam mahkumu firarisi Vahit Kaynar’ın yakalanmamasını protesto etti. Dernek binasında açıklamayı okuyan Başkan Sedat Ok, “Bugün insanlık büyük sınav vermektedir. Ya insanlık bugün onuruna sahip çıkacak ve bu katil ait olduğu karanlığa atılacaktır. Ya da tüm dünyanın gözü önünde bir katile arka çıkılacak ve İnsanlığa bu ihanet armağan edilecektir” dedi. Hiçbir şeyin sümenaltı edilmesine müsaade etmeyeceklerini söyleyen Ok, yetkililere şöyle seslendi: “Devlet olmanın ciddiyetini, hakkaniyetine varın. Halkına zulmeden anti-demokratik anlayışınız yerine, halkına sahip çıkan, ona acılar yaratmak yerine acılarına sahip çıkan bir anlayışa bırakın.” (Kayseri/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

MKE MAKSAM’da neler oluyor?

SONRAKİ HABER

Filistin UNESCO üyesi oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...