20 Ekim 2011 06:39

İzmir’in ‘altın’ı üstüne getirecekler

Kente su sağlayan barajlar havzasında bulunan Efemçukuru’nun yanı sıra, Karşıyaka kent merkezine 3 kilometre uzaklıktaki Arapdağı’nda da altın madencileri çalışmalarını sürdürüyor.İzmire su sağlayan barajların su toplama havzasında bulunan Efemçukuru köyünde altın madeni işletilmesine karşı açılan daval

İzmir’in ‘altın’ı üstüne getirecekler
Paylaş
Özer Akdemir

İzmire su sağlayan barajların su toplama havzasında bulunan Efemçukuru köyünde altın madeni işletilmesine karşı açılan davalar yeni yıla uzadı. Maden işletmesine topraklarını satmayan tek Efemçukurlu Ahmet Karaçam aleyhine açılan acele kamulaştırma davası, Danıştay İdari Davalar Genel Kurulunda bekleyen Acele Kamulaştırma kararı ile ilgili davanın sonucunun beklenmesi için yeni yıla ertelendi.

Önceki gün Menderes Adliyesinde görülen dava, Karaçam’ın avukatı Arif Ali Cangı ve hazine avukatının yanı sıra, EGEÇEP ve Elele Hareketi üyeleri tarafından da izlendi.

Uzun zamandır sonucu beklenen acele kamulaştırmanın iptali davasının temyiz incelemesinin Danıştay İdari Dava Dairelerinde henüz bitmediğinin tespit edildiği duruşmada, davalı Ahmet Karaçam’ın avukatı  Av.Arif Ali Cangı; “Davanın sadece mülkiyet davası olmadığını, aynı zamanda İzmir’in suyunu, yaşamını yakından ilgilendirdiğini, asıl dava olan kamulaştırmanın iptali davasının sonucunun beklenmesi gerektiğini” söyledi.

Bu talebi yerinde bulan mahkeme heyeti, “Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulundaki acele kamulaştırma işleminin iptali davasının temyiz  sonucunun beklenmesine, duruşmanın 24.01.2011 saat 11.00’e ertelenmesine...” karar verdi.

KARŞIYAKA’DA DA ÇALIŞMA SÜRÜYOR

İzmir’e 20 kilometre mesafede, üzüm yetiştiriciliği ile ünlü Efemçukurunda yapılmak istenen altın işletmeciliğine karşı açılan davalar devam derken, İzmir İl Özel İdaresi 1 Haziran 2011’de altın madenine deneme izni verdi. Karaçam’ın avukatı Cangı, henüz kamulaştırılamayan arazilerin madenin sağlık koruma bandı içinde yer aldığını aktararak, “Yani Efemçukuru altın madeni yeterli sağlık koruma bandı olmadan çalışıyor.  Yargısal süreçler tamamlanmadan, İzmir’in yaşamını tehlikeye atan altın madenine verilen hukuka aykırı ruhsatın geri alınmasını, çalışmaların durdurulmasını  talep ediyoruz” diye konuştu.

Öte yandan, İzmir Karşıyaka kent merkezine 3 kilometre uzaklıkta olan Yamanlar Arapdağı’nda yapılmak istenen altın işletmeciliğinde de açılan davalara ve tepkilere rağmen madenci şirket çalışmalara devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde maden alanına yakın bir alanda yapılan sondaj çalışmasının altın madeni ile ilgili olduğunu söyleyen vatandaşlar, İzmir’in adeta orta yerinde yapılmak istenen bu madenciliğin çok büyük bir risk olduğunu söylediler. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Öğrenciler nasıl ders çalışsın?

SONRAKİ HABER

Hugo Boss’ta işçi avı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa